yv2023727yv2023727a1a00972

VK Sportphoto

Nieuws

Slot prijst ontwikkeling Beelen: "Een belangrijke eigenschap om te slagen"

Stan

Bij het ontbreken van Gernot Trauner kreeg Thomas Beelen bij Feyenoord zondagavond de kans in het hart van de verdediging. De jonge mandekker speelde tegen Sparta een sterke wedstrijd en kan voorlopig dan ook op meer speeltijd rekenen van Arne Slot. Na afloop van het duel gaat de trainer van de Rotterdammers in op de prestaties van de verdediger. 

Dávid Hancko liet na afloop van het duel met Sparta al optekenen onder indruk te zijn van wat Beelen laat zien tijdens trainingen. De Slowaakse verdediger krijgt tijdens de afsluitende persconferentie bijval van Slot, die niet uitsluit dat Beelen ook tegen AS Roma aan de aftrap staat. "Om twee redenen: één, omdat ik het met Dávid eens ben dat hij het heel goed doet. En twee, dat ik ook niet zo heel veel andere smaken heb", zegt de oefenmeester, die vervolgens een compliment geeft. "Wij vinden inderdaad ook dat Thomas zich goed ontwikkelt en dat is ook hoe ik vaak kansen geef aan spelers."

Als voorbeeld verwijst Slot naar het laatste half uur van de wedstrijd tegen FC Twente, toen Beelen het veld in kwam voor Gernot Trauner. "Toen wisselde ik Trauner niet omdat ik vond dat er in de load iets gemanaged moest worden, maar omdat ik vond dat de spits van Twente té vaak in de rug van Gernot gevaarlijk werd. Dan zet je snelheid van Beelen in, die er alle aanleiding voor heeft om te verwachten dat hij het goed zou kunnen doen als hij zou spelen. Dát is hoe spelers kansen krijgen; als ze een goede indruk achterlaten op het trainingsveld en een invalbeurt, dan gaan ze steeds meer kansen krijgen. Daar is Thomas Beelen een prachtig voorbeeld van."

Wennen
De centrale verdediger heeft sinds zijn komst van PEC Zwolle afgelopen zomer grote stappen gemaakt, beschrijft Slot. "In de basis was hij een zeer talentvolle speler, vandaar dat we voor Feyenoord-begrippen ook best aardig wat voor betaald hebben voor een speler die uit de Keuken Kampioen Divsie komt. Maar het was ook een speler die, als ik Etiënne Reijnen mag geloven, nog maar anderhalf jaar prof was en anderhalf jaar daarvoor op de nominatie stond om misschien terug te vloeien naar het amateurvoetbal. Toen heeft Dick Schreuder hem opgepakt en opgepoetst.”

Beelen had dan ook de tijd nodig om te zich de speelstijl van Feyenoord eigen te maken. "Hij was een hele smalle jongen, die amper nog in het krachthonk geweest was. Dus hij heeft fysiek al behoorlijke stappen gemaakt in het afgelopen half jaar. En hij was gewend in een systeem met vijf verdedigers te spelen, waar je als centrale verdediger altijd de bal naar links en rechts speelt en thats it, maar moet nu in een vier verdedigers systeem spelen in een elftal dat altijd de bal heeft en op het juiste moment moet lokken en herkennen welke driehoekjes je maakt."

"Dat zorgt natuurlijk voor een bepaalde tijd om daaraan te wennen", gaat Slot verder. "Verdedigend is het ook nog wel wat anders of je constant één-tegen-één staat in je eentje in grote ruimtes, of je staat met twee centrale verdedigers en je moet het overgeven aan elkaar."

De trainer van Feyenoord sluit af met een samenvatting van zijn verhaal over Beelen. "Tussen vijf verdedigers en vier verdedigers zit nogal een groot verschil en dan heb je nog te maken met de snelheid van het spel, met name in de kleine ruimtes, waar hij ook stevig aan moest wennen. Maar het is wel een jongen die niet onder de indruk is als hij in De Kuip moet invallen. Dat is wel een belangrijke eigenschap voor spelers om te slagen."

Delen

Reacties

Ik vind dit een beetje een lulverhaal. Je scout hem niet voor niets. Hij moet sowieso in meerdere systemen kunnen spelen. Waar is plan B?
Met deze manier van spelen krijgt slot het altijd voor mekaar om de centrale verdeging goed te laten ontwikkelen. Zie het maar weer bij senesi, geertruida, beelen, hancko
Hij moest goed naar Trauner kijken, en dat heeft hij heel duidelijk gedaan. Ik denk dat Beelen de verbeterde versie gaat worden. Hij heeft lengte, snelheid, dribbel en lijkt ook wel een afstandsschot in de benen te hebben.
Van Beelen is Trauner 2.0
Fysiek sterk
De juiste positie kiezen
Hij is stuk sneller
En wat je nog moet verbeteren is de bal verplaatsen en het sneller zien van situaties in bal bezit
Maar dit mannetje kan wel eens gaan groeien tot een top verdediger die ons gaat helpen aan titels en hoop miljoenen