slot-nec

VK Sportphoto

Nieuws

Slot wijst bij blessures op selectiebreedte: "Hou mijn hart vast"

Stan

Door het aantal blessures waar Feyenoord in deze periode mee te maken krijgt, is het flink puzzelen voor Arne Slot. De trainer spreekt zich na het duel met AS Roma uit over het drukke speelschema, dat zijn selectie geen goed doet.

De hoeveelheid topduels die de Rotterdammers moeten afwerken, eisen hun tol. “Ik ben het volledig eens met Ronald Koeman die zegt dat de grote wedstrijden meer impact hebben op het lichaam van een speler”, begint Slot tijdens de afsluitende persconferentie. "Wij wisten ons programma, we kunnen ons er niet achter verschuilen, maar het is totaal geen verrassing dat wij met zoveel blessures te maken hebben."

De blessuregevallen komen voor hem dan ook niet uit de lucht vallen. "In een periode dat je vier jongens mist omdat ze op de Afrika Cup en de Azië Cup actief waren, moet je zo enorm op dezelfde spelers blijven terugvallen. Dus dit komt voor mij ook helemaal niet als een verrassing. Dus ja, tegen RKC zullen er jongens terug zijn, maar ik kan niet beloven dat er na AS Roma-thuis geen nieuwe spelers zijn afgevallen voor zondag."

De trainer van Feyenoord is er dan ook niet gerust op. "Ik hou mijn hart vast voor de komende weken. Normaal zou ik dat niet hebben. Maar ik mis spelers en moet continu op dezelfde spelers terugvallen. We doen er alles aan om de jongens op zo’n programma voor te bereiden."

Zwaar programma
Slot stipt aan dat de Rotterdammers niet eerder in een cluster zaten met topwedstrijden die elkaar in rap tempo opvolgen. "Het verschil is gewoon een reeks wedstrijden afwerken waar met enige regelmaat tegenstanders tussen zitten die wat minder impact hebben op duels of juist een zwaarder programma. Tegen Roma zie je wat ik ook zag tegen FC Twente, PSV en AZ. Tegen sommige tegenstanders winnen mijn spelers tien van de tien duels, nu soms maar vijf of zes van de tien. De impact en de kracht waar je moet blijven aanlopen en duels moet aangaan vergroot de kans dat ze vermoeid raken en dus geblesseerd kunnen raken."

De selectie heeft het fysiek dan ook lastig met een wedstrijd zoals die tegen AS Roma, zo baseert Slot op het aantal blessures."Daar merk ik aan dat je in dit programma, niet als je kijkt naar het aantal wedstrijden want dat was vorig jaar ook veel, in korte tijd veel topwedstrijden speelt. We zijn ook nu weer het Nederlandse team dat op dit moment de meeste wedstrijden speelt. De jongens ervaren dit als zwaarder."

Daarbij speelt ook de breedte van de selectie een rol. "Als je dan al spelers mist en je doet in de winterstop ook nog een speler (Javairo Dilrosun) weg. Dan blijf je met beperkte aantallen over. Het komt dan wedstrijd na wedstrijd op dezelfde spelers aan. Dán krijg je blessures. Dat kun je op geen enkele wijze mijn fysieke staf verwijten. Of wijzen naar de manier waarop onze spelers op zo’n serie zijn voorbereid. Dat heeft naar mijn mening echt volledig met het beperkte aantal spelers te maken."

Delen

Reacties

Misschien eens wat vaker wisselen en de jonkies wat meer gebruiken ??
Read, Milambo, Sauer … allemaal bruikbaar, misschien niet meteen voor hele wedstrijden maar half uurtje moet kunnen toch ?
Ik heb zwaar werk en dat doe ik 5 dagen in de week en 8 uur lang per dag. Ik wordt daar niet moe van. Wat ik in het weekend doe is meer als de voetballers doen in 3 wedstrijden. Het probleem is dat Slot verkeerd wisselt. Dat doet Slot al het hele seizoen. Dan moet Slot h
het elftal laten voetballen zo als tegen psv. De bal naar voren en niet altijd de bal terug baar de verdediging.
Ik snap dat hij een beetje narrig is dat hij die back of buitenspeler niet kon krijgen. Ik kreeg het idee dat deze wedstrijd en het verplicht moeten wisselen, om spelers te sparen daar hem maar weer eens aan herinnerde.

Hij mag dat wat mij betreft best een keer uiten. Zie het als een kans om talent te laten opbloeien. Ik geloof nooit dat een Milambo of Read ons slechter maakt tegen ploegen als RKC/Groningen.
Ben een enorme Arend fan maar dit gaat me wel iets te ver. Trauner, Bijloo, Nieuwkoop zijn blessure gevoelig. Weet je van tevoren. Ivanusec, Milambo, Lingr, Sauer maken weinig minuten. Die kan je ook best een keer, afwisselend, in de basis laten starten. Geertruida ziek, Timber hersenschudding doe je niets aan maar die komen spoedig weer terug. Spelers uit Afrika en Azië kan je incalculeren en eventueel een andere technische keuze in maken als club.

Een Beelen blijkt het niveau prima aan te kunnen en dat kan voor Milambo ook wel eens het geval zijn. Je moet die gasten wel de kans geven.

Tot Slot, in de championship spelen ze standaard 46 competitie wedstrijden. We hebben voldoende kwaliteit om zondag RKC te verslaan. Ook met Milambo, Ivanusec en bellen vanaf de start.
Hulde! Helemaal eens, goed verhaal! Conference League finale bereikten we met 12,5 man of zo, dan zitten we we nu ineens heel warmpjes bij, hoor…
Arne is beetje aan het jammeren de laatste tijd, we zijn geen Engelse topclub waar spelers op de bank zitten die meer kosten dan hele selectie van Feyenoord bij elkaar.
Geweldige trainer verder uiteraard, die zal misschien wel eind van het jaar vertrekken.
Argument over Dilrosun, ja kwam er niet uit bij Feyenoord, dure speler, dan hoop salaris besparen en 5 miljoen transfersom.
Daar kan je weer hoop jeugd voor vastleggen.
Op naar zondag
Je hebt gelijk, maar hij wil natuurlijk ook doorgroeien als Feyenoord. Dus met een bredere selectie. Maar als ze verder nauwelijks verkopen wordt de selectie vanzelf breder met Milambo, Read, Zechiel, Sauer, Slory. De vraag is alleen of je het kunt permitteren om de huidige sleutelspelers niet te verkopen. Als dat lukt is komend jaar de selectie breed genoeg en hoeft er niemand bij,
Geertruida zal verkocht moeten worden, die gaat niet meer bijtekenen. En zelf denk ik dat Hancko zeker niet meer te houden is. Speelt hele jaar al fantastisch
Ja, Geertruida is zeker. Maar het zou toch geweldig zijn als de rest zou blijven!
Feit blijft wel dat niet alleen hij, maar enorm veel mensen vanuit allerlei disciplines in het voetbal het aantal duels wel stevig aan de kaak stellen, en terecht. Seizoenen met meer dan 60 wedstrijden per speler zijn geen uitzonderingen meer. Laat nog staan waar deze 60 wedstrijden gespeeld worden op de planeet (heen en weer vliegen naar Azie, Afrika, Zuid-Amerika etc.). Met een redelijke kwalitatief beknopte selectie als die van Feyenoord, gaat dit op den duur problemen opleveren. Ik verbaas mij er namelijk al over dat dit in de voorgaande jaren niet gebeurde.

Zelf zou Slot daar ook op in kunnen spelen door al veel eerder in het seizoen te starten met rouleren. Kwaliteit moet daarbij wel leidend zijn, vind ik. Die kwaliteit moet er dan ook wel zijn.
Dit is een algemeen probleem van het huidige topvoetbal. Er zijn uit winstbejag dusdanig veel wedstrijden gepland dat overbelasting bij veel spelers bijna onvermijdelijk is.
Blijven rouleren en Sauer, Milambo en Reid vlieguren blijven laten maken. Waar hard wordt gewerkt vallen nu eenmaal spaanders, en doen nieuwe mogelijkheden zich voor.
Mooi gesproken. En geen speld tussen te krijgen.
Maar goed dat we die niet nodig hebben dan.
Geachte heer Slot: De mogelijkheid van blessures is precies de reden om absolute prioriteit te geven aan de competitie (€50 miljoen). Het is prachtig als je van Roma kunt winnen, maar doe dit niet ten koste van alles.
De doorbraak van Beelen is behoorlijk recent en, wellicht, nog van te korte duur om over een definitieve doorbraak te spreken. Om dan één ,overigens fantastische wedstrijd, te zeggen: "Zie je wel, Beelen had al vaker moeten spelen" is wel erg kort door de bocht.

Heel algemeen kun je wel stellen dat je iedere wedstrijd een risico op een blessure loopt. Dus meer wedstrijden meer te verwachten blessures. Als je dan ook nog een paar mogelijke wissels en basisspelers kwijt bent aan Afrika en Azie cup dan loopt het aantal te verwachten blessures ook op doordat minder spelers beschikbaar zijn voor de zelfde hoeveelheid wedstrijdminuten.

Dat dit, bijna geen, spierblessures zijn pleit in zekere zin voor het hoge niveau van ondersteuning bij Feyenoord. Maar het relaas van Slot dat meer spelen met minder spelers een risico is kun je toch nauwelijks opzienbarend noemen?
Tja, bank toch niet breed genoeg... want anders hoef je ook niet 'je hart vast te houden' (= zelfde als paniek).
Genoeg spelers met potentie die op de bank plaats kunnen nemen, ze moeten ooit aan de minuten gaan komen. Zie Read, wat een talent, zonder blessures en ziektes zou hij de komende 1,5jaar nog niet mee mogen. Gewoon meer jeugd aan laten sluiten, meer kwaliteit dan de spelers van rkc hebben zij wel.
Sorry hoor Arne maar het klopt niet helemaal wat je zegt. Je kiest er zelf voor om Trauner continu te laten spelen terwijl Beelen de afgelopen wedstrijden heeft laten zien dat hij een prima vervanger is.

Bovendien staan de blessures grotendeels los van het speelschema. Zechiel is geblesseerd geraakt op de training en speelde al niet veel. Bijlow raakte geblesseerd bij een uittrap. Timber kreeg een bal van Paixao in zijn gezicht bij een 2-0 voorsprong en Geertruida had buikgriep.

Je kan er sowieso voor kiezen om meer te rouleren maar dat doet je pas als het echt niet anders kan.
Helemaal eens. Slot gaat me langzaamaan beetje tegenstaan. Constant zoeken van excuses en zijn gelijk.
Beetje vertrouwen in de spelers achter de basis zou wat problemen oplossen, maar veel blessures sowieso niet het gevolg van te veel wedstrijden.
Hij zou idd. meer spelers kunnen gebruiken. (Milambo, Sauer). Read is wel erg snel, hoewel hij niet misstond.
Als je zoveel hamstring blessures hebt en nog wat op het randje ervan, dan denk ik een beetje richting: druk programma en overtraind zijn. En ook niet Trauner opstellen, als ie meer rust nodig heeft. Beelen is er klaar voor en Read ook dus misschien toch iets meer rouleren.
Misschien de breakfast club maar een beetje in de gaten houden. Misschien doen ze teveel?
Daar doelde ik eigenlijk op, ik ga er vanuit dat je niet op de training bij Feyenoord overtraind kun raken, anders is er iets mis met technische / trainingsstaf.
Dat bedacht ik ook. Breakfast club kan zelfs wel eens slecht zijn voor de vleugelspelers. Kevin De Bruine zei altijd: als ik het krachthonk in moet, dan speel ik minder, want daar word ik stijver van, kort gezegd: meer spieren is minder balcontrole en minder souplesse.