yv21121506006

VK Sportphoto

Nieuws

Slot ziet vele wisselingen als iets positiefs

Stan

Al het hele seizoen voert Arne Slot regelmatig wisselingen door in de opstelling van Feyenoord. Vooral in de voorhoede van de Rotterdammers is er een gebrek aan vastigheid dat mede gecreëerd wordt door de impact die de aanvallende wissels hebben. Richting het duel met SC Heerenveen ging de Feyenoord-trainer in op het vele geschuif in zijn basisploeg. 

Slot is het niet eens met de suggestie dat er weinig vastigheid zit in het basiselftal van Feyenoord. “In de eerste seizoenshelft, en dat heb ik al heel vaak gezegd, speelden over het algemeen dezelfde spelers. Tenzij blessures of het niet kunnen volmaken van drie wedstrijden in de week aanleiding geeft om dat te veranderen. De afgelopen weken zijn er ook wel eens keuzes gemaakt op basis van vorm. Maar we hebben dus al wel eens geprobeerd hoe het is om spelers 3, 4, 5 wedstrijd op rij te laten starten, of langer dan dat zelfs."

De trainer haalt buitenspeler Dilrosun aan om dit te illustreren. "Ik denk dat Javairo in de eerste seizoenshelft één, misschien twee wedstrijden niet in de basis is gestart. Hij heeft in de tussentijd ook wel eens op 10 moeten spelen, omdat de nummer 10 geblesseerd was. Van uit daar zijn er best wel wat wisselingen geweest."

Toch geeft de trainer van Feyenoord toe altijd bezig te zijn met wat anders kan. "Je bent constant aan het evalueren. Hoe kan het beter? Hoe kan het anders? We kunnen wel denken dat het aardig gaat, maar hoe kan het nog beter? Maar dan denk ik ook gelijk: dan heb je dus ook al heel veel geprobeerd. En dat was ook niet het antwoord in alle gevallen."

Prestaties van invallers 

De laatste wedstrijden zijn het vaak de invallers die belangrijk zijn voor Feyenoord. Slot is verheugd dat de hele selectie zo zijn bijdrage levert aan de goede prestaties. "Ik zie het vooral als positiefs, omdat wij gelukkig de mogelijkheid hebben om daar ook te wisselen en dat zij samen voor elkaar krijgen om heel veel kansen te creëren met elkaar."

Slot geeft aan dat bij het samenstellen van de selectie ook bewust gekeken is naar spelers met verschillende kwaliteiten. "Het is natuurlijk heel fijn als jij het eerste uur, of de eerste helft Alireza hebt, een rechtsbenige rechtsbuiten die andere kwaliteiten met zich meebrengt dan dat je het laatste half uur Javairo Dilrosun brengt. Daar moet een linksback zich ook op instellen, terwijl die jongen al moe is. Dat is heel fijn. We hebben ook heel bewust voor gekozen om buitenspelers te hebben met verschillende kwaliteiten, die we kunnen gebruiken wanneer het nodig is. Dat is voor een tegenstander ook lastig, nog los van het feit dat die backs ook vermoeider worden."

Dat de trainer zeer regelmatig schuift in zijn voorhoede is dan ook niet gek, zeker gezien de speelstijl van Feyenoord. "Er is niks moeilijker dan buitenspeler zijn bij een zeer aanvallend ingesteld team, dat constant in 30 of 40 meter moet proberen hun kansen te creëren tegen elf spelers die op de eigen helft gaan. Dan zijn de ruimtes superklein en die worden ook niet megagroot als we 60 minuten gespeeld hebben, maar soms wel fractioneel groter. Dat helpt de invaller om net het verschil te maken."

Slot sluit af door te benadrukken dat de teamsfeer niet leidt onder de vele wisselingen. Sterker nog, er heerst een gevoel van saamhorigheid. "Ik merk, en dat vind ik het belangrijkste en zullen jullie ook zien, dat het niet is dat als we in de eindfase scoren er vier chagrijnig naast mij op de bank blijven zitten. Bij de jongens heerst het gevoel dat we het met elkaar doen. Zolang dat zo is, dan is het qua team heel goed."

Delen

Reacties

Dit is juist alleen maar goed, je hebt 6 man voor 3 plekken die niet voor elkaar onder doen. Je kan per wedstrijd kiezen. Je doet het met je hele selectie niet met 11 man toch?
De jongens op de bank zijn allemaal iets beter geworden. Tegenwoordig raken we niet zo snel meer van de wijs, als er 2 of 3 basisspelers worden gewisseld. Dat is zeker een positieve ontwikkeling.
Bullaude wat meer kans geven ipv Tabounni graag 🤘
Ik zou zelf met Bullaude beginnen zondag