Betrouwbaar
malacia (Soccrates images)

Soccrates Images

Nieuws

The Athletic: Het verhaal achter de afwezigheid van Tyrell Malacia

Van de redactie

Tyrell Malacia kampt al ruim een jaar met knieproblemen. De linksback van Manchester United, die in de zomer van 2022 van Rotterdam-Zuid naar de recordkampioen van Engeland vertrok, meldde zijn knieproblemen volgens Mark Critchley van het Engelse The Athletic niet bij de club. Volgens het medium had Malacia in zijn succesvolle debuutseizoen bij 'The Red Devils' al enige tijd knieklachten, maar bleef hiermee doorspelen zonder dit te melden bij de medische staf. Inmiddels speelt de 24-jarige verdediger al bijna een jaar lang geen wedstrijd meer, bleef hij stil op social media en gingen de wildste complottheorieën de ronde.

In Malacia's debuutjaar in Manchester speelde hij vrijwel alles, op de uitwedstrijd tegen Nottingham Forest na. Hierin ontbrak hij vanwege knieklachten, waarvan nu duidelijk is dat dat om dezelfde klachten ging als waardoor hij nu zo lang is uitgeschakeld, meldt The Athletic. Volgens het medium kreeg Malacia al eerder dat jaar last van zijn knie, maar omdat hij graag indruk wilde maken en wilde blijven spelen, meldde hij zijn klachten niet onmiddellijk bij de clubarts. Pas in het voorjaar bracht hij de medische staf op de hoogte, waarna werd besloten de blessure te behandelen. 

Op 15 juli keerde Malacia na de interlandperiode terug bij United. Vanwege zijn blijvende knieklachten werd besloten een operatie te ondergaan, wat op aandringen van de verdediger zelf in Nederland gebeurde, met een chirurg naar keuze. Na een revalidatieperiode meldde Malacia zich in oktober weer op het trainingscomplex voor individuele trainingen. Toch bleek na scans van zijn knie dat er kleine stukjes kraakbeen rond de meniscus achterbleven. United en Malacia stonden opnieuw voor een moeilijke keuze. Een corrigerende operatie, waarna het hele revalidatieproces opnieuw moest gaan afgelegd worden, of doorgaan met de huidige revalidatie en ze met rust laten.

De keuze viel op een corrigerende operatie. In december bevestigde United dat Malacia een tweede operatie had ondergaan na 'een tegenslag tijdens zijn revalidatie, die verdere operaties vereiste'. Malacia lag volgens de club 'op koers om begin volgend jaar weer in actie te komen'.

Inmiddels is het april en verloopt het herstel van de linksback nog steeds veel trager dan gehoopt. De afwezigheid van de Oranje-international wordt op social media opgevuld door allerlei complottheorieën. Het langdurige herstel van zijn knieoperaties heeft volgens het Engelse medium vooral te maken met complicaties die bij elke blessure kunnen optreden, met name bij een gewricht zo complex als de knie.

Ondanks de tegenslag bestaat er het gevoel bij United dat er andere keuzes hadden moeten worden gemaakt. Zo zijn er vragen over het beginproces van de revalidatie na zijn eerste operatie, omdat Malacia de club destijds niet regelmatig op de hoogte hield van zijn vorderingen.

Degenen die dicht bij Malacia staan, geven toe dat de speler in Nederland niet regelmatig met de club communiceerde, maar benadrukken dat hij afgelopen zomer geen training of revalidatiewerk heeft gedaan omdat hij nog steeds op krukken liep. United is dus van mening dat de vertraagde terugkeer te maken heeft met misstappen in de beginfase van zijn revalidatie, terwijl anderen het probleem toeschreven aan de medische staf van Manchester United. Zij bleken niet in staat om de speler de vereiste aandacht te geven tijdens zijn herstelproces.

Manchester United ontkent tegenover het medium elke vorm van strategische beslissingen en geven aan dat ze het volste vertrouwen te hebben in de beslissingen die de medische staf in het revalidatieproces nam. De club stelde in september een nieuwe clubarts aan, maar de club verzekert dat dit niets van doen heeft met de situatie rondom Malacia. 

De aanhoudend lange blessurelijst van Manchester United dit seizoen is een factor geweest. Hierdoor kwamen de mogelijkheden van de medische afdeling onder druk te staan. Bronnen, die anoniem willen blijven, hebben tegenover The Athletic aangegeven dat andere spelers, die eerder zouden terugkeren, soms voorrang moesten krijgen boven Malacia.

De afgelopen weken heeft Malacia in zowel Nederland als in Barcelona gewerkt aan zijn herstel met revalidatiespecialisten, die door Manchester United en de speler zijn overeengekomen. Beide partijen zijn er nu op gericht dat Malacia zo snel mogelijk weer volledig fit wordt, waarbij United regelmatig rapporten en feedback ontvangt over zijn voortgang. Deze week keert Malacia terug op het trainingscomplex van Manchester United en zal daarna reizen tussen Nederland, Barcelona en Manchester totdat hij klaar is om weer deel te nemen aan de groepstrainingen van Erik ten Hag. Naar verwachting zal de oud-Feyenoorder pas in de voorbereiding op seizoen 2024-2025 weer aansluiten bij de selectie.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Hij is niet de enige bij Man Utd, lijkt een clubprobleem te zijn. Hopen dat hij snel weer lekker kan voetballen. Geweldige mentaliteit gehad altijd.
Malacia heeft me één van de mooiste avonden in de Kuip opgelever tegen Napoli. Ik wens hem alle sterkte.
Gaat neit echt goed met onze naam. Alle topspelers die wij afleveren hebben problemen:
Karsdorp, Kongolo, Malacia en Sinisterra.
Alleen Senesi doet het erg goed.
van Persie deed het ook niet onaardig ;-)
Doet het dus ook niet al te goed bij een middenmotor
Man noemt Benfica een middenmoter, hij doet het niet goed door de immense problemen met Schmidt
Is Benfica dan een topclub, vrouwtje brenda?
Ja eigenlijk wel, beste team van Portugal ooit, een van de beste jeugdopleidingen in de wereld, meeste winst over de jaren heen en speelt bijna altijd champions league….
Dat is ajax ook, die zijn ook geen topclub in Europa, maar gewoon subtop (de afgelopen jaren).
In eigen land misschien, maar dat zijn wij ook in NL.
Sini doet het gewoon prima hoor, was laatst gewoon door Bournemouth gekocht omdat hij zoveel indruk maakte
Hoop dat deze held gauw weer knallen kan! Die medische staf ken er niks van daar, kijk naar al die blessures...
Er was toch ook een verhaal over mentale problemen? Of behoort deze tot een van de complottheorieën?
Als je zo lang geblesseerd bent gaat dat mentaal ook wwl mee spelen
Als die in juli weer fit is waarom zou die niet naar Feyenoord kunnen terug keren
Precies. Half jaartje huren tot Hartman er weer is.
Ik ben bang dat hij er niet direct zal staan. Na zolang herstel duurt dat meestal wel even.