feyenoord-psv-2017

In beeld

Throwback • Doellijntechnologie bezorgt Feyenoord overwinning op PSV

Stan

Zondagmiddag staat voor Feyenoord de belangrijke topper met PSV op het programma. De koploper van de Eredivisie staat slechts op vier punten afstand van de ploeg van Ruud van Nistelrooij en daarom zijn ook bij deze editie van Feyenoord-PSV de belangen hoog. Sowieso leveren duels met de Eindhovenaren over het algemeen veel spektakel op, zoals het treffen in 2017, toen PSV-doelman Jeroen Zoet en de doellijntechnologie Feyenoord een 2-1 overwinning bezorgden.

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat het Feyenoord van Giovanni van Bronckhorst in de eigen Kuip een gedenkwaardige 2-1 overwining boekte op PSV. De belangrijke 3 punten, die Feyenoord mede aan de intrede van de doellijntechnologie te danken had, bleken een opmaat naar het binnenhalen van de 15e landstitel.

De elf namen die Van Bronckhorst voor het duel met de Eindhovenaren op het wedstrijdformulier had ingevuld bevatte een opvallende afwezige: aanvoerder en club-icoon Dirk Kuyt moest deze middag genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Jens Toornstra, die het hele seizoen nog enkel thuisdoelpunten had gemaakt, kreeg de voorkeur boven de Katwijker. De keuze voor de man die nog tot 2022 voor Feyenoord zou blijven spelen betaalde zich al snel uit: na 9 minuten schoot Toornstra de bal na een knappe voorbereidende actie van linksback Terence Kongolo achter PSV-goalie Jeroen Zoet.

Wat volgt na de 1-0 is een intense eerste helft waarin beide ploegen kansen op een volgend doelpunt laten liggen.  Net voor rust hoop PSV nog op een penalty, nadat de Uruguayaan Gastón Pereiro in het strafschopgebied een kans wordt ontnomen door Kongolo. Scheidsrechter Bas Nijhuis wil echter van niks weten en laat het rustsignaal klinken.

Na rust gaan beide ploegen door met waar ze gebleven waren. Een van de hoogtepunten volgt in het begin van de tweede helft via een technisch hoogstandje van Eljero Elia, die met een zogeheten 'akka' de bal door de benen van de Colombiaanse verdediger Arias speelt. Alhoewel een doelpunt voor een van de ploegen nooit ver weg is komt de Eindhovense aansluitingstreffer na ruim een uur spelen toch enigzins uit de lucht vallen. Het is Pereiro die met een schot van buiten de 16 via binnenkant paal het team van trainer Phillip Cocu op gelijke hoogte zet.

Al snel na de 1-1 kan Feyenoord weer op voorsprong komen, ware het niet dat Steven Berghuis oog in oog met doelman Zoet de bal op de paal schiet. Tien minuten later lijkt PSV juist weer te gaan scoren, maar is het Rick Karsdorp die de doorgebroken Steven Bergwijn met een knappe sliding ternauwernood kan afstoppen. De rechtsback moet zijn uiterste inspanning bekopen met een blessure, maar voorkomt dat zijn ploeg vlak voor tijd op achterstand komt.

Dan volgt in de 81e minuut het beslissende moment in deze editie van Feyenoord-PSV, als Toornstra aanlegt voor een hoekschop. Vanuit de corner komt de bal via een PSV-er terecht bij Jan-Arie van der Heijden. De centrale verdediger kopt de bal op het Eindhovense doel, waar keeper Jeroen Zoet de inzet in eerste instantie lijkt te stoppen. De Feyenoord-spelers roepen echter massaal dat de bal de doellijn heeft gepasseerd. Het uitsluitsel komt als Bas Nijhuis op zijn klokje kijkt, waar hij na de invoer van de gloednieuwe doellijntechnologie kan zien of de bal daadwerkelijk over de lijn is geweest. Wat blijkt: het is niet Van der Heijden die de bal over de lijn werkt, maar PSV-keeper Zoet, die de bal naar zijn borst toe wil trekken en zo zorgt voor de 2-1 voor Feyenoord.

In het restant van de wedstrijd weten de Rotterdammers de voorsprong te behouden en wordt via een bijzondere manier de overwinning bemachtigd. Later dat jaar staat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst met de Eredivisie-schaal op de Coolsingel. Laten we hopen dat de mannen van Slot dat kunstje dit seizoen kunnen herhalen, te beginnen met de wedstrijd tegen PSV, zondagmiddag op 14:30.

Geniet in aanloop naar het treffen met PSV aankomende zondag hieronder nog een keer van de editie uit 2017: