yv2023212yv2023212a1b04624

Throwback · Feyenoord wint na strafschoppen van Heerenveen (2012)

Moreno

Morgenavond speelt Feyenoord in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen sc Heerenveen. De Friezen staan momenteel op plaats tien in de Eredivisie. De laatste tien seizoenen speelde Feyenoord drie keer in de beker tegen Heerenveen, waarvan de editie in het seizoen 2012/2013 een memorabele was. Feyenoord won na een 2-2 eindstand de immens lange strafschoppenserie: 6-7.

De Rotterdammers begonnen ijzersterk aan het duel. Graziano Pellè en Jordy Clasie kregen al vroeg de mogelijkheid om de score te openen, maar verzuimden dat. Toch vond de Italiaan, uiteraard, toch het net. Na 28 minuten spelen zorgde hij voor de 0-1; een terechte voorsprong voor Feyenoord.

Na rust ging het moeizamer. Uit een afgeslagen bal uit de corner schoot Heerenveen-verdediger Jeffrey Gouweleeuw de gelijkmaker binnen. Niet veel later werd het bijna 2-1 voor de Friezen, toen Finnbogason de bal richting doel kopte. Maar Erwin Mulder, die drie jaar later het doel van de toenmalige opponent zou verdedigen, hield Feyenoord met een schitterende redding op de been.

Het was Lex Immers die uiteindelijk voor de voorsprong zorgde. Hij kopte een klein halfuur voor tijd de 1-2 binnen voor de ploeg van Ronald Koeman, maar dat bleek niet voldoende om de winst na negentig minuten over de streep te trekken. In de eerste minuut van de blessuretijd tikte Filip Djuricic uit de rebound van een vrije trap het leer achter Mulder: 2-2, en dus verlengen. Zo enerverend de eerste 90 minuten waren, zo weinig gebeurde er in de verlenging. Strafschoppen moeten de beslissing brengen.

De serie begon met twee missers: Finnbogason en Immers troffen allebei geen doel. Nadat ook Heerenveen-speler Lukas Marecek miste, kon Jean-Paul Boëtius Feyenoord naar de kwartfinale schieten. Maar hij miste penalty nummer vijf, en dus werd het sudden death. De meest memorabele penalty kwam op naam van de Italiaanse spits van Fyeenoord. Graziano Pellè zette Heerenveen-goalie Kristoffer Nordfeldt met een buitengewoon fraaie 'Panenka' voor joker.

Nadat Bruno Martins Indi net als Boëtius verzuimde Feyenoord naar de winst te schieten, was het voor Daryl Janmaat driemaal scheepsrecht. Uitgerekend Janmaat, die in de zomer van 2012 overkwam van de Friezen, schoot de bal stijf in de kruising. Zo kwam er een einde aan een strafschoppenreeks van twintig penalty's.

Scoreverloop:
28' | 0-1 | Graziano Pellè
55' | 1-1 | Jeffrey Gouweleeuw
66' | 1-2 | Lex Immers
91' | 2-2 | Filip Djuricic

Feyenoord wint de strafschoppenreeks met 6-7