Nieuws
Tim Hofman pakt zijn moment: "Het is de pestkop een koekje geven"
Tim Hofman schoof vanavond aan bij talkshow Eva om te praten over de vandaag uitgezonden BOOS-uitzending over Feyenoord. Daarin wordt de club geportretteerd als een organisatie waarin wordt samengewerkt met hooligans en ruimte is voor homofobie, geweld en antisemitisme. Bij presentatrice Eva Jinek vertelde hij over zijn beweegredenen om deze aflevering te maken.
“Wij maken programma’s die gaan over misstanden en sociaal onrecht. Wij maken verhalen over David tegen Goliath, waarbij wij de kant van David kiezen”, zo begint Tim Hofman. Ondanks dat de club niet zo fraai door zijn programma wordt neergezet, wil de BOOS-presentator benadrukken dat hij niets tegen Feyenoord heeft. “De sprekers in de uitzending zijn Feyenoordfans, net als een van de makers. Ik ben zelf minder geïnteresseerd in voetbal, maar kom wel uit 010. Het is belangrijk is om te zeggen dat dit geen anti-Feyenoord verhaal is en ook geen anti-Feyenoordsupporters verhaal.”
Kern van de BOOS-uitzending is dat veroordeelde personen door Feyenoord worden ingezet om de verschillende dynamieken tussen supportersgroepen in goede banen te leiden. Hofman vindt dat er geen plaats is voor de mensen die daar nu invulling aan geven. “We weten dat zij gelieerd zijn aan groepen die aanzienlijke invloed hebben. Dit verhaal is helder. We hebben hier te maken met hevige antisemitisme, hevige homohaat en hevig geweld”, zo zegt hij. “Wij zagen Feyenoord dit omarmen en daar zagen wij een verhaal in.”
Statement Feyenoord
De club zegt in een reactie dat zij niet de exclusieve eigenaar is van landelijke problemen, zoals de algehele verruwing van de maatschappij, de spreekwoordelijke korte lontjes en de helaas toegenomen intolerantie op vele terreinen. De afdeling SLO geldt voor de club als mediator tussen de verschillende geledingen. “Ons beleid is erop gericht hier zo goed mogelijk mee om te gaan. En daar slagen we in. Toegegeven: er zijn incidenten, maar we zijn op de goede weg. We praten met elkaar, vinden samen oplossingen en er zijn aanzienlijk minder incidenten en minder boetes, en de veiligheids- en wedstrijdbeleving van bezoekers wordt steeds beter.”
Wetenschap
Talkshost Eva Jinek legt Hofman voor, dat wetenschappers van de Erasmus Universiteit onderzoek hebben gedaan naar de beste aanpak van harde kernen. Om te zorgen dat er geen excessen plaatsvinden is de meeste effectieve aanpak om in gesprek te zijn en afspraken te maken. Precies de aanpak die Feyenoord hanteert. De 36-jarige programmamaker gelooft echter niet in die methode. “Het is de pestkop een koekje geven in plaats van deze de klas uit te sturen. Het gepeste jongetje heeft dan alsnog het nakijken.”
Oud nieuws
Tot slot vat Hofman zijn beweegredenen samen. “Onze journalistieke plicht was om dit op tafel te leggen en te laten zien hoe het systeem werkt.” Op social media wordt die laatste opmerking inmiddels onder Feyenoordsupporters betwist. Volgens vele reacties leunt de BOOS-reportage nadrukkelijk op incidenten uit 2021 en 2022, waarover in de media al veelvuldig is bericht. De daders van deze voorvallen zijn bovendien al veroordeeld of nog in afwachting van een vonnis. De BOOS-uitzending van vandaag biedt volgens hen dan ook nauwelijks nieuwe inzichten en is meer een opsomming van gebeurtenissen.
Reacties
Wen er maar aan. Ongeacht leeftijd, afkomst, huidskleur of religie.
The other side
Ben ik een voorstander van de roze kamaraden? Nee zeker niet.
Maar snap ik dat ze zowel dat gedaan hebben, als met dit progamma hebben meegedaan? Ja, en nog is vomondig ook.
Hun doel is juist om als gelijke behandeld te worden, dat kan ik begrijpen.
Maar zo frame je het wel, pannenkoek.