miedema

Vrouwen

"Toen wist ik zeker dat Feyenoord mijn club was”

Van de redactie

Vivianne Miedema liet zich eerder ontvallen graag haar carrière af te willen sluiten bij Feyenoord Vrouwen. En met een reden. De huidige topspits van Arsenal en het Nederlands Vrouwenelftal is verknocht aan de club. Dat blijkt ondubbelzinnig uit haar column in Algemeen Dagblad.

De 26-jarige Miedema stelt dat in haar leven de club twee kampioenschappen heeft mogen vieren. Voor de landstitel in 1999 was zij nog te jong om het zich ter herinneren, maar het kampioenschap in 2017 staat in haar geheugen gegrift. “Het was 2017 en ik was aan mijn laatste jaar bij Bayern München bezig. We moesten winnen van Potsdam om de Champions League te halen. Precies op hetzelfde moment speelde Feyenoord die legendarische kampioenswedstrijd tegen Heracles met de hattrick van Dirk Kuyt. Mijn ouders zaten in München op de tribune en hielden me tijdens de wedstrijd op de hoogte. Gewoon ouderwets met de vingers omhoog om de tussenstand door te geven. Het mooie was: toen ik wist dat de titel voor Feyenoord binnen was, scoorde ik in de laatste minuten nog twee keer. Dus dubbel feest. Toen ik in de kleedkamer kwam, heb ik wel snel mijn telefoon gepakt en ben ik even weggelopen naar een rustig plekje. Ik wilde per se ook het feest bij Feyenoord zien.”

Miedema sloot de club van rood en wit in 2004 in het hart. “Als klein ettertje ging ik al naar de Kuip. De liefde werd onvoorwaardelijk toen ik als 8-jarig meisje naar Feyenoord - Schalke ging. Ik was toen fan van Salomon Kalou en had ook een shirt met zijn naam achterop. Mijn vader had kaartjes via via geregeld en we bleken bij de harde kern te zitten. Ik zat na afloop duizelig van de wietlucht in de auto. Maar die magische Kuip maakte zoveel indruk. Toen wist ik zeker dat Feyenoord mijn club was.”

De topspits is trots op de uitstekende resultaten van de ploeg van Arne Slot, helemaal omdat zij weet dat Feyenoordsupporters niet altijd worden verwend. “Ik hoor niet bij de groep mensen die nu extra trots is op Feyenoord. Supporter ben je ook in slechte tijden, zo veel succes heb ik mijn leven nog niet meegemaakt. Maar het is natuurlijk heel mooi dat het nu zo goed gaat. Nu met zes punten voor en op papier een makkelijker schema dan de concurrentie zouden we het niet meer weg moeten geven. Maar als Feyenoorder ben je automatisch wat voorzichtig. Het is hopen dat het niet meer misgaat en dat het Legioen niet zo lang op een nieuwe titel hoeft te wachten als de vorige keer.”

Delen