spitsen

Maasboulevard

Top 10 - Meest illustere Feyenoord Spitsen Aller Tijden

Van de redactie

Het mooie van top 10 lijstjes is dat iedereen benieuwd is. Iedereen heeft er ook een mening over en dus zal niemand het 100% met elkaar eens zijn. Dus kom maar door met je eigen invulling in de comments, want hier komt de allesbeslissende, alles overtreffende lijst der lijsten van de ‘Meest Illustere Feyenoord Spitsen Aller Tijden’.

Eerst even vooraf. Met aanvallers kan je alle kanten op, dus om de beoordeling zo zuiver mogelijk te houden is er één criterium waar niet aan getornd wordt: het gaat om pure centrumspitsen. Een ouderwetse doelpuntenmakert.

Criteria
Naast dat het een echte 'nummer 9' moet zijn, wordt er gekeken naar het aantal doelpunten, successen, prijzen, populariteit en eigenzinnigheid. Fun fact: een aantal spitsen scoorden zo krankzinnig vaak dat je bijna blind een weddenschap kon afsluiten op ze. Altijd goed dus even naar het moyenne van spelers te kijken als je van wedden op sport houdt.

10. Julio Ricardo Cruz
De eigenzinnige Argentijn, die vaak werd verweten lui en ongemotiveerd op het veld te staan. Een authentieke flegmatieke Zuid-Amerikaanse zuiger, zeg maar.

Zijn onbetwist hoogtepunt? Zijn twee goals in de Champions League-wedstrijd tegen het grote Juventus in 1997, met sterspelers Didier Deschamps, Alessandro Del Piero en Zidedine Zidane in de gelederen. Tel daarbij op het landskampioenschap in 1999. Voldoende redenen om Cruz te vereeuwigen in deze Top 10.

Wedstrijden/doelpunten: 86/45 (0.52)

9. Mike Obiku
Zodra je zijn naam hoort, zie je ‘m rennen achter het doel van de vertwijfelde Edwin van der Sar. Springend over de boarding, shirtje uit. Het is 1995. De Golden Goal der Golden Goals.

Mike Obiku velde met één moment het grote Ajax van trainer Louis van Gaal, dat kort daarvoor de Champions League en Wereldbeker had gewonnen. In het Olympisch Stadion in Amsterdam werd het door Feyenoord in de kwartfinale van de KNVB Beker uit het toernooi. In de finale werd FC Volendam verslagen met 2-1. met eveneens de winnende treffer van de voet van Obiku.

Wedstrijden/doelpunten: 88/21 (0.24)

8. John Guidetti
Je hebt van die spelers die maar één seizoen nodig hebben. John Guidetti, de Zweedse aanvaller met Italiaanse roots werd in seizoen 2011/2012 door Manchester City voor één seizoen uitgeleend aan Feyenoord. In de Kuip schoot hij zichzelf in 23 wedstrijden de geschiedenisboeken in. Zo scoorde de Zweed drie hattricks in evenzoveel thuiswedstrijden achter elkaar.

Het onbetwist hoogtepunt was zijn hattrick tegen aartsrivaal Ajax, in een bomvolle Kuip. Zo’n wedstrijd waarover je jaren later vertelt tegen je kleinkinderen. ‘Opa was daarbij’.

Wedstrijden/doelpunten: 23/20 (0.87)

7. Peter Houtman
Kind van de jeugdopleiding en tegenwoordig wereldberoemd in Rotterdam als stadionspeaker in de Kuip. Eveneens voormalig presentator van Feyenoord TV.

Een voetbalnomade die meerdere clubs versleet en tussendoor maar liefst vier periodes kende bij Feyenoord. Zijn terugkeer in de zomer van 1982 was met afstand het meest succesvol. Met 30 doelpunten in 32 wedstrijden werd hij Nederlands topscorer. Daarmee won hij de zilveren schoen als Europees topschutter. De kroon op zijn Feyenoord-carrière volgde in 1984 met het kampioenschap. In de kampioenswedstrijd uit bij Willem II scoorde hij twee maal (0-5).

Wedstrijden/doelpunten: 132/84 (0.64)

6. Cor van der Gijp
Nog altijd de onbetwiste en onbedreigde topscorer aller tijden van Feyenoord met 177 doelpunten. Ter illustratie; de nummers twee en drie op de topscorerslijst zijn Ove Kindvall en Dirk Kuyt, met respectievelijk 125 en 119 doelpunten. Een gapend gat met ‘ome Cor’.

Het mooie aan Van der Gijp was dat hij niet alleen een garantie was voor doelpunten, maar ook om uitspraken om in te lijsten. “Als je in je leven de verkeerde vrouw trouwt, ga je mooi naar de kloten. Als je de verkeerde trainer treft, kun je het ook wel schudden.”

Wedstrijden/doelpunten: 233/177 (0.76)

5. Graziano Pellè
Twee seizoenen lang reeg hij de doelpunten aan elkaar in Rotterdam. Waarmee hij liet zien geen ‘een-seizoens-vlieg’ te zijn. 

Wat Pellè speciaal maakte, is dat hij niet alleen makkelijke doelpunten scoorde. De mooiste was zonder twijfel zijn pegel in de Klassieker van 2012. Feyenoord stond tegen Ajax met 1-2 achter, maar toen was daar in de allerlaatste minuut Graziano Pellè. De Italiaans controleerde de bal in het zestienmetergebied met zijn bovenbeen en in de draai schoot hij snoeihard in het dak van het doel binnen.

Wedstrijden/doelpunten: 50/57 (0.88)

4. Pierre van Hooijdonk
‘Put your hands up for Pi-Air’, 2002 is voor altijd het jaar van Pierre van Hooijdonk. Van Hooijdonk schoot Feyenoord eigenhandig naar de UEFA Cup winst, met de meest waanzinnige vrije trappen. 

De spits scoorde maar liefst acht doelpunten in het Europese toernooi, waaronder twee in de finale tegen Borussia Dortmund. Je hebt weleens van die spelers die vaak scoren maar nooit de belangrijke goals. Bij Pi-Air was dat vaak andersom. Pierre van Hooijdonk scoorde niet alleen veel in deze UEFA Cup editie, ze waren ook allemaal belangrijk. In het seizoen 2002/2003 ging hij vrolijk verder en liep hij een-op-een bij Feyenoord, met 28 doelpunten in evenveel wedstrijden.

Wedstrijden/doelpunten: 98/60 (0.61)

3. Dirk Kuijt
Volksjongen Dirk Kuijt veroverde direct de harten van het Legioen. In zijn eerste periode bij Feyenoord scoorde hij er lustig op los. Bovendien had hij ook buiten het veld oog voor zijn fans, waarmee zijn populariteit alleen maar groeide. Samen met Salomon Kalou vormde hij het gevreesde aanvalsduo K2.

Kuijt keerde na buitenlandse avonturen bij Liverpool en Fenerbahçe in 2015 vol bravoure terug bij Feyenoord. Hij kwam terug om kampioen te worden. Nadat hij in 2016 de KNVB Beker had, verovert, hield hij in 2017 woord met een belangrijk aandeel in het kampioenschap. Mede door zijn hattrick in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo bereikte hij een legendarische status. 

Wedstrijden/doelpunten: 164/119 (0.73)

2. József Kiprich
Elke verdere toevoeging hier, zou afbreuk doen aan de magische status van ‘de Tovenaar van Tatabanya’. Dus we volstaan met de woorden die alles zeggen: József Kiprich.

Wedstrijden/doelpunten: 128/53 (0.41)

1. Ove Kindvall
Tot de dag van vandaag worden Feyenoord spitsen vergeleken met de legendarische Zweed. Kindvall werd de meetlat voor iedereen die na hem kwam. 

Hij schoot Feyenoord in 1974 naar de Europa Cup 1, de eerste ooit voor een Nederlandse club. Hij liep bijna een-op-een in 144 wedstrijden (0.89). Een krankzinnig moyenne. En dus op 1: ‘Tsjiendval’.

Wedstrijden/doelpunten: 144/128 (0.89)

Delen

Reacties

Nog geen reacties