
Series
Transferzomer • Waarom het voor Feyenoord aantrekkelijk is om spelers te verhuren
De clubs staan in de rij om Gjivai Zechiël voor een seizoen te huren van Feyenoord. De middenvelder speelde afgelopen seizoen al tijdelijk voor Sparta en mag zich nu verheugen in de interesse van FC Utrecht en FC Twente. Beide subtoppers willen het 21-jarige talent graag opnemen in hun selectie voor het aankomende seizoen.
De eventuele verhuur van Zechiël staat niet op zich. Feyenoord verhuurt regelmatig spelers aan andere clubs. Vorig seizoen was er zelfs sprake van een huurlingenleger aan spelers die buiten de Kuip op jacht gingen naar speelminuten. Er zijn meerdere redenen waarom spelers worden uitgeleend, waarbij zowel Feyenoord, de huurclub als de speler baat kan hebben. 1908.nl zette de voordelen voor een verhuurperiode op een rij.
Vlieguren
Een van de belangrijkste redenen waarom Feyenoord spelers verhuurt, is om jonge talenten de gelegenheid te geven om vlieguren te maken. Voor jonge aanstormende talenten is het vaak lastig om meteen een basisplaats te veroveren in Feyenoord 1. Doorgaans zullen zij meetrainen om daarna de wedstrijden vanaf de bank of de tribune te bekijken, terwijl juist het spelen van wedstrijden cruciaal is voor hun ontwikkeling. Door een verhuurperiode kunnen spelers ervaring opdoen bij een kleinere club, waar de kans op een basisplaats groter is. De verhuur van Zechiël aan Sparta is daar een uitstekend voorbeeld van, maar ook de samenwerking die de club heeft met FC Dordrecht is erop gericht om Rotterdamse talenten te laten rijpen. Zo speelden Devin Haen (20), Jaden Slory (20) en Gabriele Parlanti (21) volop wedstrijden voor de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie.
Financiële voordelen
Feyenoord verhuurt ook spelers om een tweetal financiële redenen. Allereerst is dat een salarisbesparing. Wanneer de Rotterdammers een speler uitlenen, betaalt de ontvangende club vaak (een gedeelte van) het salaris. Dit verlaagt per direct de loonkosten op de balans. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de verhuur van Marcos López (25) aan FC Kopenhagen. De Peruaan verdient in de Kuip als speler van buiten de Europese Unie minimaal een half miljoen euro per jaar, terwijl hij in de pikorde Quilindschy Hartman, Hugo Bueno en Gijs Smal voor zich moest dulden. FC Kopenhagen verlichtte de salarislasten van Feyenoord door hem te huren.
Bijkomend voordeel is dat een speler interessanter kan worden voor andere clubs wanneer hij goed presteert. Zo huurde Heracles Almelo het afgelopen seizoen Mimeirhel Benita en neemt het na een sterk seizoen de verdediger definitief over.
Vormen van spelers
Door spelers tijdelijk elders te laten voetballen, kunnen zij zich ontwikkelen en sterker worden voordat zij terugkeren bij de club. Voorbeelden daarvan zijn de verhuurperiodes van Leo Sauer (19, NAC) en Jaden Slory (20, FC Dordrecht). Hun sterke prestaties doen Van Persie nu overwegen om hen op te nemen in de selectie van het eerste elftal. Ook voor de eerder genoemde Gjivai Zechiël (21, Sparta), maar ook voor Neraysho Kasanwirjo (23, Rangers FC) wordt deze insteek gebruikt. Stuk voor stuk spelers die nog niet rijp zijn voor de basiself, maar wel veel potentie hebben.
Overvolle selectie
Feyenoord verhuurt ook spelers omdat er gewoonweg te veel concurrentie is op hun positie. Op sommige posities is het dringen geblazen in de Kuip, waardoor bijvoorbeeld Thomas van den Belt (23, CD Castellón) en Mimeirhel Benita (21, Heracles Almelo) elders hun geluk gingen beproeven. Datzelfde geldt voor Mikki van Sas (21, Vitesse), die wel heel veel doelmannen in de Kuip zag rondlopen. Voor Van den Belt heeft FC Twente inmiddels interesse getoond.
Hurende club
Wat het verhuren van spelers makkelijker maakt, is dat een deal ook aantrekkelijk is voor de hurende club. Dat zijn meestal kleinere clubs die zich geen dure aankopen kunnen veroorloven. Door een speler te huren, kunnen zij hun elftal versterken zonder een hoog transferbedrag te betalen. Zo huurde sc Heerenveen afgelopen seizoen Ilias Sebaoui (23) van Feyenoord en Fortuna Sittard hengelde Ezequiel Bullaude (24) binnen.
Tussenstap naar transfer
Feyenoord verhuurt soms ook spelers aan clubs die de intentie hebben om hen uiteindelijk over te nemen. In een dergelijke overeenkomst ligt vaak een optie tot koop opgesloten. Zo huurde Torino afgelopen seizoen Marcus Pedersen (24), die nu definitief de overstap maakt naar de Italiaanse Serie A.