jorien-van-den-herik

Nieuws

Van den Herik: "Feyenoord is een incestueuze organisatie"

Van de redactie

Jorien van den Herik is kritisch op de manier waarop Feyenoord als club wordt bestuurd. “Het een incestueuze organisatie”, zo vertelt hij bij ESPN.

“Als je nu kijkt naar de huidige structuur, dan zitten er vier gremia boven de directie die allemaal iets te vertellen hebben”, zo duidt de oud-voorzitter de versnipperde macht. Van den Herik verbaast zich met name dat dezelfde mensen zitting hebben in meerdere bestuurslagen. “Als je organisatie hebt die uit meerde lager bestaat, waarin mensen zitten die vrijwel in iedere organisatie daarboven iets te vertellen hebben. Dat is dan niet goed. Als je meerdere petten op hebt in een organisatie, dan creëer je een incestueuze organisatie waarin verdeel en heers plaatsvind.”

Van den Herik geeft twee voorbeelden. “Er zit iemand in de organisatie - Gerard Moussault – die zit in drie belangen groepen. Je mag je inbreng hebben, maar verdeel en heers is nooit goed. Straks staan ze in kort geding tegenover elkaar. Dat is toch godsonmogelijk dat je dat laat gebeuren?” Ook de herbenoeming van Toon van Bodegom als president commissaris is volgens de oud-voorzitter een teken van verdeeldheid en een interne strijd. “Ze hebben er alle mogelijke moeite voor gedaan om hem uiteindelijk met één procent van de stemmen meer te laten zitten. Ik zou niet willen blijven zitten dan.” 

Bij Feyenoord zijn er meerdere partijen die aandelen bezitten en allemaal iets te vertellen hebben. Volgens Van den Herik mag het aandelenpercentage niet altijd bepalend zijn. “Supporters hebben 1,5% van de aandelen, terwijl die het meest belangrijk zijn. Dat betekent dat die nu lekker onder de duim worden gehouden. Als ik de krant lees, dan worden die niet gehoord. Daar wordt niet mee aan tafel gezeten. De club is van de supporters.”

Van den Herik vind dat iedereen die betrokken was bij het Feyenoord City project zou moeten plaatsmaken. “Degene die de Rotterdamse politiek hebben gevolg, zouden moeten opstappen. Die hebben gekozen voor de politiek en het belang van Rotterdam. En niet voor het belang van Feyenoord toen er werd gesproken over een nieuw stadion.” De Grote Kale Leider wijst erop dat Feyenoord City de club kapot had kunnen maken. “Dat zou desastreus zijn geweest voor Feyenoord. Men wilde 500 miljoen investeren voor een mogelijke verbetering van vier of vijf miljoen euro, zonder garantie voor de club”. 

Delen

Reacties

Herik je moet nu heel snel met je nare trekjes stoppen. Nooit meer welkom ! 12 % rente vragen ben je vergeten ? Jij hebt aan deze structuur ook niks veranderd.
Elders heb ik serieuze kritiek op Van en Herik met name over zijn weergave van de feiten uit het verleden, maar hier heeft de man een punt. Alleen gelet op zijn eigen machtspositie in het verleden (o.a. op basis van de vordering van het bedrag dat hij in 1988 had beschikbaar gesteld), is hij niet de meest geloofwaardige criticaster. Dat mag zo zijn, maar inhoudelijk deugt zijn verhaal hier.
Natuurlijk, het gaat veel te goed met Feyenoord. Nu komen allerlei figuren aan bod wiens tijd allang geweest is. Lekker negatief doen helpt! Waarom wordt er nooit iemand uitgenodigd die vdSar of Huntelaar even langs de meetlat legt.
Dit was zo ongeveer het eerste wat hij zei...
Je kon gewoon zien/merken dat hij bewust over het gebruik van dit woord heeft nagedacht...
Wat dan weer overal de kop word van een artikel...
Zodat niemand de nuance die hij later aanbracht nog hoort/leest...

Voordat we misverstanden krijgen... Hij heeft wel gelijk
Wat is nu de bedoeling van deze uitzending 20 jaar later van espn. Ook sjoerd zit erbij als een nietsnut niemand durft kritisch te zijn . Maar eerlijk het heeft ook geen enkele zin 20 jaar later. Dus laten we ons op andere dingen focussen.
Man, man, ga genieten van je ouwe dag, je hebt veel dingen in het begin goed gedaan, maar je bent verder gesprongen dan je plosstok lang was.
Was opgelucht dat je toen weg was en waarom je nu alweer ouwe koeien uit de sloot haalt ?
Geen flauw idee, maar je lijkt wat rancuneus.
Verder wens ik je nog een prettige ouwe dag en geniet van de tijd die je nog gegund is.
Hij is in ieder geval erg duidelijk.