rinus-israel-laseroms-1

Archief Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Nieuws

Van Hanegem: "Om die twee voorbij te gaan kon je beter door een cementmolen kruipen"

Van de redactie

In de nieuwe podcastaflevering van de AD Willem & Wessel Podcast blikt Willem van Hanegem vooruit op het duel van het Nederlands Elftal tegen Ierland komende zaterdag. Ook is de Feyenoord legend kritisch op het spel van de Rotterdammers. De opbouw zou volgens 'De Kromme' te risicovol zijn en vergelijkt het huidige Feyenoord met die van 1970.

"Ik vraag me altijd af, of dat nodig is", vraagt Van Hanegem zich af over het via de keeper. "Die bal gaat maar breed en nog een keer breed. Dan schieten ze er niets mee op en op het moment dat het link wordt, geeft er één een ros naar voren. Hoe vaak mislukt het wel niet? En hoe vaak denk je wel niet: potverdorie. En op dit moment ben je niet in de vorm om een achterstand zomaar even recht te kunnen trekken, dat kun je niet hebben als je zeven punten achter staat."

'De Kromme' vindt dat er sneller vooruit gevoetbald moet worden. "Let maar op. Als een speler tien keer de bal krijgt, gaat hij negen keer terug. Dat heeft niets met opbouwen te maken. Je doel moet zijn drie of vier spelers kwijt te zijn met een pass en dan kun je spelen", vervolgt Van Hanegem. 

De voormalige speler en trainer denkt dat het huidige Feyenoord-elftal kan winnen van het team waar hij deel van uitmaakte in 1970. Van Hanegem is van mening dat het huidige team fitter is, maar zijn team, met spelers als Coen Moulijn en Ove Kindvall, had mogelijk meer kwaliteit. Bovendien verkiest hij Rinus Israël en Theo Laseroms boven Trauner en Hancko. "Als je probeert langs die twee (Israël en Laseroms) te komen, kon je beter proberen door een cementmolen te kruipen." Geertruida en Bijlow hebben echter wel de goedkeuring van Van Hanegem. De discussie eindigt met een duidelijke overwinning voor de trainers: "Ernst Happel, daar kan niemand tegenop."

Ook besprak Van Hanegem de ideale opstelling van Oranje vanavond tegen Ierland. "Ik zou onze keeper opstellen. Justin Bijlow is gewoon de beste doelman. Ik zou achterin Dumfries, Van Dijk, Aké en Hartman neerzetten. Wieffer, Frenkie de Jong en Tijjani Reijnders staan op het middenveld. Gakpo en Dallinga voorin. Maar een goede rechtsbuiten kan ik momenteel niet noemen."

Delen

Reacties

Ik ben niet zo van vergelijken of een team van de beste Feyenoord spelers ooit. De teams waar we het over hebben zijn beide uniek in hun tijd. Er zijn zoveel verschillende omstandigheden toen en nu. De samenleving, hoe het dagelijkse leven was, hoe aan sport werd gedaan/georganiseerd, maaltijden en huishouding. Er moeten een aantal dingen samen komen om tot zo’n uniek team en prestaties te komen. Ik neem zoveel mogelijk in me op want een periode zoals de laatste tijd komt zelden voor. En als wat nu gebeurd geschiedenis is geworden kan ik met trots zeggen : ik heb die spelers zien spelen en ze waren geweldig als team!
Eigenlijk zou d'r iemand een compilatie video moeten maken, die laat zien hoe meedogenloos, die ijzeren, en de tank waren in die tijd. Ik heb alleen de verhalen gehoord, en heb bij 1 van de dochters van ,,de tank,, in de klas gezeten ;-)
Weet ook gelijk met de huidige regels, dat nog 10 minuten op veld zouden blijven. Iemand een doodschop geven mocht vroeger gewoon..
Ja, ijzeren Rinus was inderdaad een geweldige laatste man. Theo de Tank was ietsje minder maar speelde zo meedogenloos dat de tegenstanders geen duel met hem aandurfden, bang voor hun leven. Zo'n tank zouden ze in Oekraine nu goed kunnen gebruiken. Samen een geweldig duo, denk er nog regelmatig aan terug. Jammer dat Theo niet zo oud is geworden.
We beleven zware tijden met ons Feyenoord. Het is saai, risicovol en met veel geluk doen we ondanks dat aardig mee in de competitie en de Champions League. Natuurlijk is het allemaal niets vergeleken bij de roemruchte jaren 60/70. En trainer Arne Slot, die kan er helemaal niets van in vergelijking tot Ernst Happel. Willem, waarom toch, waarom toch? Ik ga maar weer eens, zoals jij zo vaak tijdens een wedstrijd van ons, SLAPEN!
Omdat Willem altijd gelijk heb en de beste voetballer ooit bij ons.
Dus jij vindt ook dat het maar niets is onder Arne Slot. Meningen verschillen, geen probleem. Willem was de beste voetballer ooit bij ons, maar als analist erger ik me groen en geel aan hem. Niemand is heilig vind ik.
Ik dacht dat ik de enige was, een soort roepende in de woestijn zegmaar. Ik erger me ook gigantisch dat die bal niet na 2x raken de middelijn passeert. Dit gaat op een gegeven moment geheid goed fout. Je ziet nu meer ploegen dit soort hartkloppingen veroorzakende gedrochten spel uitoefenen.
Stop er zsm mee!!
Natuurlijk is het goed onder Slot. Ik begrijp dat jij van '58 bent. Dan ben ik één jaartje ouder. Dan weet je toch net zo goed als ik wat voor gigant Van Hanegem was! Die man ademt voetbal, maar oké, dat doet Slot ook. Appels met peren? Maar ik begrijp je wel hoor. Ik denk dat we meer op dezelfde golflengte zitten dan je denkt.