kuip

VK Sportphoto

Nieuws

Veiling stadionlampen • “Ik wist dat er vraag zou zijn"

Van de redactie

De lichtmasten en kapverlichting van De Kuip zijn in de laatste maanden van het jaar 2022 voorzien van nieuwe lampen. De oude, vervangen lampen van de lichtmasten werden verkocht via een succesvolle online veiling. 

Hand in Hand ging op zoek naar de achtergrond van deze unieke veiling bij Olav van Honschoten, uitvoerders van de veiling namens MatchWornShirt.

Volgens hem betreft het een unieke actie. “Dit is de eerste keer dat we echte stadiononderdelen hebben geveild en bovenal een veiling met uitsluitend stadiononderdelen. We hebben in het verleden wel eens een stoeltje als special toegevoegd aan een shirtveiling, maar deze activatie met Feyenoord is echt uniek.” 

De actie zorgde voor een opbrengst van ruim honderdduizend euro, al was het vooraf lastig inschatten wat de veiling teweeg zou brengen. “Ik wist dat er vraag zou zijn naar dit soort artikelen. Het leek mijzelf als Feyenoordsupporter ook tof een lamp te kunnen bemachtigen. Dat was een beetje mijn graadmeter, maar we konden niet echt aanvoelen hoeveel mensen nou daadwerkelijk bereid zijn om te betalen voor een stadionlamp. Vanaf het moment dat de veiling live ging, ging het meteen hard met de biedingen”, aldus Van Honschoten. “In totaal zijn er 2.719 biedingen uitgebracht op de in totaal 200 beschikbare stadionlampen. De meest waardevolle lamp is geveild voor €1.250 met een gemiddelde van €502 per stadionlamp.” 

Volgens de uitvoerder van de veiling was het feitelijk aanbieden van de lampen een hele operatie. “Nadat de stadionlampen van de mast zijn gehaald, zijn we begonnen met het labelen van elke individuele lamp zodat we ze op een later moment konden onderscheiden. Wij hebben daarna onze fotograaf een dag naar het stadion gestuurd om alle productfoto’s te maken, zodat de supporters precies wisten op welke specifieke lamp ze aan het bieden waren. Samen met de club hebben we besloten om de lampen af te laten halen door de winnaars. Met zo’n fragiel stukje voetbalhistorie van 15 kilo per stuk, wilden we geen risico lopen met verzenden.” 

Naast de stadionlamp ontving de winnaar tevens een echtheidscertificaat. “De nummers die aan de stadionlampen hangen, zijn gelinkt aan de certificaten van Feyenoord. Daarnaast staat er aanvullende informatie op over de lamp zoals het merk en het jaar van installatie”, zo vertelt Van Honschoten. 

Naast een mooie lamp en het certificaat steunen de winnaars tevens het goede doel. “De opbrengst van de stadionlampen minus de veilingkosten komt ten goede aan de Feyenoord Foundation”, zo sluit Van Honschoten af.

Delen

Reacties

Moet wel zeggen dat ik die nieuwe lampen echt veels te fel vind kan de overkant van het stadion nauwelijks zien
Is weer voor de gewone Legionair onbetaalbaar
Onderzoek een paar jaar terug heeft uitgewezen dat op basis van de stadionbezoekers Feyenoord vooral een club van de middenklasse is.