Verhuurde Feyenoorders: Pedersen in degradatienood, Wålemark valt uit in spektakelstuk

Stan

Ook afgelopen speelronde kwamen de huurlingen van Feyenoord weer volop in actie. In Nederland was er voor de verhuurde spelers weinig te vieren: Patrik Wålemark wist met Heerenveen dan wel spectaculair te winnen van Ajax, maar moest zelf geblesseerd gewisseld worden. Echter is er ook goed nieuws: na het nieuws over de situatie rondom Marcus Pedersen keert de Noor terug in deze rubriek.

Ramon Hendriks: Heracles – Vitesse (3-2)
Vitesse leek zaterdag tegen Heracles eindelijk weer eens op weg naar een langverwachte overwinning. In Almelo leidde de ploeg van Edward Sturing in de 27e minuut al met 0-2, nadat het tweemaal trefzeker was binnen drie minuten. Door de doelpunten van Kacper Kozlowski en Melle Meulensteen, lijken de Arnhemmers weinig te klagen te hebben in de eerste helft, ook wanneer Jordy Bruijn drie minuten na de 0-2 alweer de aansluitingstreffer maakt. Net voor rust krijgt Vitesse echter een flinke klap te verwerken: Hendriks’ partner in de verdediging, Nicolas Isimat-Mirin, krijgt zijn tweede gele kaart en moet het veld verlaten. In de tweede helft profiteert Heracles van de manmeersituatie via twee doelpunten van Jizz Hornkamp en draait het de stand om naar 3-2. Met tien spelers kan Vitesse daar weinig meer tegenover zetten en dus verliest de hekkensluiter opnieuw.

Lennard Hartjes & Mimeirhel Benita: Excelsior – FC Twente (0-3)
Excelsior beleefde zaterdag een tamelijk kansloze wedstrijd tegen FC Twente. Het duel was eigenlijk al na een kwartier beslist toen de Kralingers door doelpunten van Daan Rots en Ricky van Wolfswinkel (2x) tegen een 0-3 achterstand aan keken. Wie op deze wedstrijd had afgestemd voor de doelpunten kon daarna de televisie uitzetten: beide team komen niet meer tot scoren. Benita mag na 80 minuten zijn opwachting maken, maar ook hij kan Excelsior niet meer helpen aan een eretreffer.

Patrik Wålemark: Heerenveen – Ajax (3-2)
Voor Heerenveen was het groot feest afgelopen zondag. De club uit Friesland slaagde er in een spectaculaire overwinning te boeken op het bezoekende Ajax. Lang leek die overwinning, hoe verrassend het ook moge klinken, vanzelfsprekend: net na rust maakt Pelle van Amersfoort al de 3-0, nadat hijzelf en Osame Sahraoui in de eerste helft al het net vonden. Als Ajax door een eigen doelpunt van Paweł Bochniewicz 1-3 komt, gloort er echter toch weer een beetje hoop voor de Amsterdammers, die daarna op zoek gaan naar een aansluitingstreffer. Die wordt uiteindelijk in de 79e minuut gevonden via Chuba Akpom. Wat volgt is een knotsgekke slotfase waarin de 3-3 steeds dichter bijkomt. Patrik Wålemark kan daarin niks meer betekenen voor Heerenveen: de Feyenoord-huurling is in de 55e minuut uitgevallen met een blessure.

In de 96e (!) minuut lijkt Ajax dan toch die treffer te hebben gevonden als een kopbal van Josip Šutalo via het been van Sven van Beek richting de goal gaat. Het is echter Bochniewicz die na zijn eigen goal de bal ternauwernood van de lijn redt. De VAR moet er vervolgens aan te pas komen om te beoordelen of de bal de lijn gepasseerd zou hebben, maar kan daar op basis van het beschikbare beeldmateriaal geen uitsluitsel over geven. Resultaat: Heerenveen klopt Ajax met 3-2, wat zorgt voor uitzinnige vreugde bij onder anderen Patrik Wålemark en oud-Feyenoorder Sven van Beek.

Thijs Jansen: De Graafschap – Willem II (0-2)
Geen fantastische wedstrijd voor De Graafschap vrijdagavond, dat het opnam tegen Willem II. Al negen minuten kreeg Thijs Jansen als keeper van De Superboeren de eerste van Thijs Oosting te verwerken. Ook na de rust valt er snel een doelpunt als Ringo Meerveld de stand op 2-0 brengt en Jansen weer moet vissen. Het dominantere De Graafschap moet het daardoor afleggen tegen de bezoekers, die met drie punten in de zak carnaval kunnen gaan vieren in Kruikenstad.

Antef Tsoungui, Ilias Sebaoui, Shiloh ‘t Zand & Korede Osundina: Roda JC – FC Dordrecht (4-1)
Na de goede resultaten van de afgelopen weken moest FC Dordrecht afgelopen weekend even pas op de plaats maken. In Kerkrade werd namelijk flink verloren van Roda JC, dat qua puntenaantal maar net boven de Dordtenaren stond. Nadat de thuisploeg al vroeg in de tweede helft op 2-0 kwam, maakte Feyenoord-huurling ’t Zand het in de 64e minuut nog even spannend door de aansluitingstreffer te scoren. In plaats van dat De Schapekoppen de gelijkmaker weten te produceren, breidt Roda de voorsprong in de slotfase uit naar 4-1. Zo krijgen ’t Zand, Tsoungui, Sebaoui en invaller Osundina een flinke domper te verwerken.

Ezequiel Bullade: Boca Juniors – Defensa (0-0)
Bullaude was zaterdag lang toeschouwer van een bloedeloos doelpuntloos duel tussen Boca Juniors en Defensa y Justicia, totdat hij in de 71e minuut zijn opwachting mocht maken. Ook de gehuurde Feyenoorder kan de ban echter niet breken en dus eindigt de wedstrijd in een bloedeloos 0-0 gelijkspel. Boca blijft zo steken op één overwinning in de eerste vier duels van het nieuwe seizoen.

Neraysho Kasanwirjo: Wolfsberger – Rapid Wien (0-2)
Rapid Wien heeft zondag de competitie hervat met een overwinning op een voor Feyenoord bekende ploeg: Wolfsberger AC. Zoals eigenlijk al het hele seizoen het geval is, speelt Kasanwirjo ook deze wedstrijd de volle 90 minuten. De rechtsback houdt met zijn verdediging de nul en draagt daarmee bij aan de uiteindelijke 0-2 overwinning van Rapid.

Marcus Pedersen: Sassuolo – Torino (1-1)
Marcus Pedersen leek met een (huur)transfer naar Sassuolo de deur achter zich dicht te hebben getrokken in De Kuip en werd om die reden ook niet meer behandeld in deze rubriek. Zondag kwam echter het nieuws naar buiten dat de Noor zomaar eens terug zou kunnen keren volgend seizoen. Zijn Italiaanse werkgever bungelt namelijk onderaan de ranglijst en bij een degradatie van de club, zal de verplichte transfersom die Feyenoord moet ontvangen, niet in werking treden. Pedersen en Sassuolo zullen vanaf deze weken dus weer nauwlettend in gaten worden gehouden in de huurlingen-rubriek.

Pedersen is het hele seizoen al een vaste kracht in de formatie van Sassuolo-coach Alessio Dionisi en kwam al 20 keer in actie voor de Italianen. Ook afgelopen weekend deed hij in de wedstrijd tegen Torino 90 minuten mee. Dat duel eindigde in 1-1, waardoor Sassuolo nu op de 16e plek staat op slechts één punt afstand van de degradatieplekken.

Tidjany Touré: Gil Vicente - Vizela (0-1)
Touré kwam tijdens het thuisduel met hekkensluiter Vizela de tweede helft in actie. De buitenspeler kon niet het verschil maken voor de Portugezen. Touré verloor met Gil Vicente de wedstrijd uiteindelijk met 0-1 van de nummer achttien van de Primeira Liga. Door de nederlaag van Gil Vicente staat de club op de elfde plaats in de Portugese competitie. Vizela stijgt door de overwinning naar plek zeventien.