dsc00435

VK Sportphoto

Nieuws

Verplicht natuurgras en wijziging afdracht Europese inkomsten

Nigel

Vandaag hebben de eredivisieclubs met de Eredivisie CV in de Vergadering van Vennoten grote besluiten genomen voor de toekomst van de Eredivisie. Deze besluiten hebben betrekking tot eredivisieclubs, maar ook voor een groot deel op Feyenoord. De belangrijkste wijziging is dat het spelen op gras verplicht gaat worden. 

Het wordt vanaf het seizoen 2025-2026 voor alle eredivisieclubs verplicht om te spelen op natuur- of hybridegras. Voor Heracles, FC Emmen, FC Volendam en Excelsior betekent dat zij voor de start van het eredivisieseizoen 2025-2026 natuurgras moeten hebben, als ze nog in de eredivisie spelen. Clubs die promoveren naar de Eredivisie moeten vanaf het seizoen 2025/2026 zich onder deze voorwaarden houden. 

Ook gaat de afdracht van Europese inkomsten veranderen. Tot nu toe hebben eredivisieclubs die Europees hebben gespeeld steeds 5% van deze inkomsten af moeten dragen. Vanaf het seizoen 2024/2025 stijgen de premies in de Europese clubcompetities flink, hierdoor wilden de Europees spelende clubs deze bijdrage wijzigen. Vanaf het seizoen 2025/2026 dragen de Europees spelende clubs nog maar 3,75% af van wat zij totaal verdienen in Europa. Dit percentage is afgesproken voor een periode van 2025 tot en met 2030

Er zou vandaag ook besloten worden hoe het mediacontract eruit zou komen te zien vanaf 2025. Maar de gesprekken voor een nieuw mediacontract lopen nog. Het is nog niet bekend wanneer duidelijk wordt naar welke partij de televisiegelden van de Eredivisie gaan. Bij het nieuwe mediacontract zullen de inkomsten nog meer gelijk verdeeld gaan worden over alle eredivisieclubs. 

 

Delen

Reacties

Wat vreemd. Ik zou juist de ken dat wanneer de inkomsten toenemen, je juist een groter deel kunt delen met de andere clubs. Verdere scheefgroei maakt de competitie enkel minder aantrekkelijk.
Als je eerst 5% van 15 miljoen betaald en nu 3.75 van 50 miljoen draag je toch meer bij?
Ja maar nu hou je 96,25% van 50 mjn over. Zou zeggen dat aks je eerst 14 mjn had nu 40 mjn ook wel genoeg is. Kun je best 10% verdelen.

Kijk naar de Amerikaanse competities die zijn veel spannender omdat ze een budget plafond hebben en de teams die onderaan eindigen eerste keus hebben bij transfers.

Nu gaan Ajax Feyenoord en PSV alleen maar verder uitlopen. Geen reet aan uiteindelijk
In andere landen gaat er niets naar de rest, die lopen ook alleen maar verder uir. Meer dan prima zo
Er zijn ook landen waar een veel groter deel verdeeld eordt.
@Basto bij Amerikaanse sporten heb je met slechts één sportbond en de wetgeving van één land te maken. Bij voetbal heb je bv met de knvb te maken en onze Nederlandse wetgeving maar ook met de UEFA en FIFA alsmede de EU wetgeving. En alsof dat niet lastig genoeg is moet je als Eredivisie ook nog eens concurreren met het buitenland.
Ja, organisatorisch zie ik ook niet direct een oplossing. Op een duper league zit ik nog minder te wachten. Maar het is nu een cowboy markt. Of eigenlijk kameelboy markt….
Hoe wil jij ooit europees nog meedoen in jouw voorstel?
Het moet natuurlijk beginnen met een salaris/budget plafond voor alle clubs.
Verder geloof ik dat je sterker wordt van een sterkere competitie dan van die 3 mjn extra.