jansen-feyenoordnl

Tekst: Feyenoord.nl; foto: VK Sportphoto

Nieuws

Wim Jansen postuum geëerd met Willem van Hanegem Trofee

Moreno

Feyenoord-icoon Wim Jansen is postuum uitgeroepen tot winnaar van de tiende Willem van Hanegem Trofee. Jansen, die in januari 2022 op 75-jarige leeftijd overleed, was in leven in vele functies van grote betekenis voor de club en werd geroemd omwille van zijn jarenlange betrokkenheid bij Feyenoord.

Orkun Kökçü, aanvoerder van Feyenoord en exponent van de jeugdopleiding waar Jansen zoveel jaren bij betrokken was, overhandigde de prijs tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van club en stadion aan Wim Jansen junior, zoon van de winnaar. Een mooi moment, zo vond de captain van Feyenoord.

"Wim Jansen heeft natuurlijk heel veel betekend op Varkenoord", aldus Kökçü. "Ik denk dat veel spelers die bij Feyenoord groot zijn geworden, waaronder ik, hem wat dat betreft dank zijn verschuldigd. Ik heb op Varkenoord de basis meegekregen die nodig is om voetballer te worden. Ook in de toekomst zullen jonge talenten profijt hebben van de positieve invloed die Wim Jansen op de jeugdopleiding heeft gehad."

"Mijn vader was vervlochten met Feyenoord", aldus Wim Jansen junior, die vereerd zei te zijn met de speciale prijs. "Hij heeft alles bij deze prachtige club meegemaakt en er ook heel veel aan teruggegeven. Hij was geen man die het nodig vond om in de spotlights te staan, maar ik denk dat hij deze erkenning toch bijzonder had gevonden. Zeker omdat de prijs afkomstig is van iemand met wie hij zelf de grootste successen uit de clubhistorie heeft geboekt."

De Willem van Hanegem Trofee is in 2014 in het leven geroepen als bijzonder cadeau voor de zeventigste verjaardag van Feyenoords clubicoon en wordt sindsdien jaarlijks tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Feyenoord uitgereikt aan een persoon die zich op welke wijze dan ook een echte Feyenoorder heeft getoond.

Het unieke bronzen beeld, gevormd naar de welbekende halfhoge schoen die Van Hanegem als speler droeg en waarmee hij Feyenoord zoveel successen bezorgde, ging achtereenvolgens naar Willem van Hanegem zelf, Henk van der Stoep, Jan Mastenbroek, Maup Martens, Pim Blokland, Jeroen Ibelings, Peggy Calicher, Gerard Meijer en Manon Melis. Wim Jansen is postuum de tiende winnaar van de trofee.

Delen

Reacties

Leuk, een prijs postuum krijgen. Hij was zo lang betrokken, had wel eerder gekund..
Er is eigenlijk meer reden voor een Wim Jansen-trofee. Die zette zich in alle rust en stilte voor de club in i.p.v. uitsluitend in de media het Feyenoord-icoon uit te hangen.
Jammer genoeg was Willem er zelf weer niet bij om de trofee uit te reiken. En dankzij een in 1993 mede door Peter Bosz verziekte relatie tussen beide Willemen s het nooit meer 100 procent goed gekomen. Google gerust een oude column van Johan Derksen over de rol die Bosz toen speelde.
https://www.vi.nl/nieuws/waarom-de-kromme-hekel-heeft-aan-bosz
Wie de verhoudingen in de voetballerij kent, weet dat je aan dergelijke berichten geen enkele betekenis hoeft te hebben. Het Jansen-Van Hanegem-verhaal is heel simpel. Wim Jansen zag als Technisch Directeur dat de trainer-coach Van Hanegem een slechte invloed had op de selectie en wilde het contract daarom niet verlengen. Maar omdat Van Hanegen zijn rol als volksheld met verve speelde, koos opperhoofd Van den Herik ervoor om aan te kondigen dat het contract van Van Hanegem wel zou worden verlengd. Daarover ontstond logischerwijs een conflict tussen Jansen en Van den Herik en naar aanleiding daarvan stapte Jansen op. Wat Peter Bosz betreft, die deelde de inzichten van Jansen een heeft daar tegenover journalisten uiting aan gegeven. Wellicht niet fijn voor Van Hanegem maar gezien het steeds poverder wordende spel enerzijds en het opgefokte gedrag in het veld anderzijds, juist door spelers uit de Van Hanegemclan in de selectie, kan gevoegelijk constateren dat Jansen en met hem Bosz het gelijk aan zijn zijde had.
De voorzitter van de Jorien van den Herik-fanclub die door Bosz als kwaaie genius te beschrijven wilde toedekken dat het opstappen van Wim Jansen het directe gevolg was van een conflict tussen Van den Herik en Jansen over het Willem van Hangem als trainer-coach. Populist Van den H. koos voor de quasi-volksheld van Hanegem en niet voor de ingetogen en integere Jansen. Bosz deelde de zienswijze van Jansen en heeft dat een sommige journalisten laten weten/merken. Misschien niet chic maar wel begrijpelijk.
Dat is wel jammer dat hij die prijs niet komt uitreiken