dsc00398

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

"Aandeelhouders bereid te praten over opgeven zitrecht"

Dennis

Meerdere aandeelhouders hebben een ‘eeuwig zitrecht’ in het stadion tijdens wedstrijden van Feyenoord. Het gaat dan om de V-Aandeelhouders, die erfgenaam en/of rechtsopvolger zijn van de families of partijen die in 1937 de bouw van De Kuip mogelijk hebben gemaakt door die te financieren. “Er is bereidheid om te praten, ook over dit onderwerp.”

Aan het woord is Conré Oostrom, de voorzitter van de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF). “Ik kan dit ook illustreren met een voorbeeld: Toen we over het nieuwe stadion in gesprek waren, zijn de V-Aandeelhouders als enige bereid geweest om rechten op te geven. Om dat stadion mogelijk te maken, wanneer dat in het belang van Feyenoord zou zijn, zouden de V-Aandeelhouders bereid zijn geweest om hun stemrecht en hun statutaire 'eeuwig' zitplaats recht op te geven. Dus dat zijn onderwerpen die bespreekbaar zijn”, zo zegt hij tegenover Rijnmond. 

Ten tijde van de gesprekken over een nieuw stadion, was de afspraak dat de aandeelhouders hun eeuwig zitplaatsrecht zouden opgeven tegen het recht op een zitplaats in het nieuwe stadion voor de eerstvolgende 60 jaar. Bovendien zouden hun aandelen worden omgezet in obligaties, waarmee ze afstand zouden doen van hun stemrecht.

Aandeelhouders
De huidige groep V-Aandeelhouders is een hele diverse groep geworden, bestaande uit families van het eerste uur, bedrijven, particulieren en goede doelen stichtingen. Zij hebben allemaal één ding gemeen: supporter van Feyenoord zijn, aldus zegt de VASF.

De gemiddelde prijs van een verhandeld aandeel de afgelopen zes maanden, ligt rond de 16.500 euro per stuk. De prijsontwikkeling van het V-aandeel is van vele factoren afhankelijk en komt tot stand in de onderhandeling tussen verkoper en koper. 

Delen

Reacties

Lekker heb je net op advies van de VASF aandeel gekocht voor 17.000 euro, dat uitsluitend waarde heeft door het zitplaatsrecht... zegt die halve gare voorzitter dat jij het zitplaatsrecht effe weg gaat geven. 😂
En wat word hier nu eigenlijk gezegd?
Het ging toch over het idee dat ze voor de wedstrijden hun stoel moesten claimen, als ze hun stoel niet zouden claimen dan zou die te koop komen op ticketexchange??

Waarmee het recht op eeuwige zitplaats niet vervalt maar wel door een andere supporter kan worden gebruikt.

Misschien mis ik iets…..
Tja al zou je de Kuip nu voor een euro krijgen
Heb je direct een molensteen om je nek
Schuldenlast bedraagt namelijk miljoenen
De Kuip is een moeilijk hoofdstuk
Is het niet mogelijk om de Kuip failliet te laten gaan en dan als club in te stappen? Mogelijk te simplistisch, maar met een nieuwe eigenaar ben je van alle verplichtingen uit het verleden af volgens mij.
Op zich zou dat kunnen. Maar als dat er zo duidelijk bovenop ligt dat het moedwillig is, krijg je dat nooit langs de rechter.
Dan heeft Goldman Sachs vermoedelijk recht op (deel van het) eigendom van het stadion..
Tja als destijds de deal was dat er eeuwig zitrecht is beloofd, dan is dat nu eenmaal zo. Je kan de huidige eigenaren niet kwalijk nemen dat ze willen waar ze recht op hebben, je kan het hooguit de bestuurders van destijds kwalijk nemen dat er geen einde aan die termijn is gekoppeld. Hopelijk komen ze tot een oplossing hiervoor in overleg.

Overigens vind ik 16.000 voor eeuwig zitrecht echt een koopje. Maar dat terzijde.
Niet om het een of ander, maar ik vind dit soort deals belachelijk. De mensen die toen geld hebben gestoken in de Kuip zijn er niet meer. Dit zijn inmiddels kleinkinderen of achterkleinkinderen. Laat ze lekker een kaartje kopen zoals iedereen.
Dat kun jij vinden.. maar het is toen toch echt contractueel afgesloten als een eeuwige zitplaats; overdraagbaar naar anderen. Beter was daar een termijn aan gehangen, maar dat is niet gedaan. Dus contractueel, juridisch en moreel zitten die mensen letterlijk en figuurlijk prima.
Het was een heel andere tijd en samenleving toen het stadion gebouwd werd. Toen was er besef dat zonder donaties van vermogende mensen er geen stadion zou komen en dat een aandeel letterlijk een blijk van eeuwige dank was. Vermogende mensen die geld “geschonken” hebben waren er geen duizenden van en hadden wel wat in de melk te brokkelen. Daar kun je niet naar kijken met de ogen van nu.
Dit lazen we pas ook al. Er komt geen nieuws stadion de komende tijd. Dus wat willen ze er nu voor terug?
Heb dat altijd raar gevonden. Wil je een nieuw stadion bouwen en dan hebben die mensen alsnog recht op een "gratis"zitplaats. Als je dan toch een nieuw stadion bouwt maak dan meteen schoon schip en doe dat onafhankelijk van de Kuip.