slot

VK Sportphoto

Nieuws

"Als je ziet hoe Mourinho dat deed, ik denk dat het van invloed was"

Van de redactie

2022 gaat de boeken in als het seizoen waarin Feyenoord de Conference League finale haalde. De Rotterdammers begonnen het seizoen in de voorronde van het toernooi en reikte tot de eindstrijd tegen AS Roma. Arne Slot blikt in Algemeen Dagblad voor het laatst dit jaar terug.

“Die wedstrijd heb ik niet meer teruggekeken’', zegt Slot over de verloren finale. “Te pijnlijk? Ja, eigenlijk wel. Dat ik dan dingen zie die we misschien toch anders hadden moeten doen. Het is heel moeilijk om een prijs te winnen en we waren er echt dichtbij. We hadden meer kansen en betere kansen. Kijk, als we straks AS Roma krijgen in de Europa League, ga ik heus die partij wel weer kijken. Maar liever niet.”

De Italianen kwamen door een fout van de Rotterdammers op 1-0, waarna het scenario zich ontvouwde wat Slot had verwacht. “Er is eigenlijk nooit gevoetbald. Ik had voor de wedstrijd gezegd: op het moment dat Roma alleen nog maar bezig zou zijn met vertragen en irriteren, dan betekent dat, dat het de enige manier zou zijn om ons te verslaan. Dat bedoelde ik als compliment. Dat ze niet op een normale manier van ons zouden kunnen winnen en dat we daar energie uit zouden kunnen halen. Maar ik had gehoopt dat het zou gebeuren bij een gelijke stand.”

Slot verbaasde zich over het gedrag van AS Roma trainer Jose Mourinho en dat dit werd getolereerd. “Ik had aangegeven dat ik mij nog geen seconde zou bezighouden met de vierde official en dat we ons puur op het voetbal zouden concentreren. Maar als je ziet hoe Mourinho dat deed, ik denk toch dat het van enorme invloed was. Dat constante bezig zijn met de arbitrage en de vierde official. Dat kan hij doen met die enorme status. Elke andere trainer of één van zijn collega’s had allang geel gekregen. Ik heb er naast gestaan, je kunt niet eens geloven hoe vaak hij het doet. Dat is niet normaal. Maar hij doet het zo slim. Als hij voelt dat de vierde official hem zat is, komt er een ander van de bank. De fysiotherapeut, de assistent, de clubarts. En het werkt.”

Ondanks het verlies wenst de trainer ook naar de mooie momenten in 2022 te kijken. “Er komt ook veel naar boven wat ik supermooi vond dit jaar. De volle Kuip na de wedstrijd tegen Lazio Roma met mensen die bleven zitten om de groepswinst in de Europa League te vieren, de halve finale in de Conference League tegen Olympique Marseille. De spelers die mij een berichtje sturen na een gemaakte transfer. Er waren zoveel mooie dingen. Maar ik herinner mij dan ook die finale in Tirana. Zoveel finales speel je niet in je leven. Maar die verloren finale overheerst niet bij mij als ik terugdenk aan het jaar 2022. Al weet ik nog wel dat ik tegen de jongens zei: je kunt er maar beter een gewoonte van maken om finales meteen te winnen. Dat is niet gelukt. Helaas.’’

Nog even over de halve finale wedstrijd in Marseille. Jens Toornstra en Bryan Linssen spraken eerder in het AD over Arne Slot die languit in het gangpad lag toen er stenen tegen de bus werden gegooid. “Het is wat aangedikt”, zegt Slot lachend. “Er werd een steen recht tegen de ruit gegooid waar ik zat en het buitenraam brak. Daarna stonden er weer Fransen klaar om te gooien en John de Wolf waarschuwde ons. Ik zat gehurkt in het gangpad, dat was alles.’’

Delen

Reacties

Koning keizer admiraal, slot is het allemaal.