bijlow-1

VK Sportphoto

Analyse

Analyse • Het blessureleed van Bijlow

Stan

In aanloop naar de kraker tegen PSV werd bekend dat Justin Bijlow de komende tijd aan de kant staat met een polsblessure. Zondagmiddag stond tweede keeper Timon Wellenreuther daarom onder de lat toen Feyenoord het opnam tegen de Eindhovenaren. Voor Bijlow is dit zeker niet de eerste keer dat hij zijn plek tussen de palen vanwege blessureleed moet afstaan; sinds de sluitpost zich bij het eerste van Feyenoord voegde, moest hij al meer dan 70 wedstrijden vanwege blessures aan zich voorbij laten gaan. 1908.nl dook in de blessurehistorie van de Feyenoord-doelman.

Niet alweer...’, zal Bijlow hebben gedacht, toen hij afgelopen weekend te horen kreeg dat hij door een polsbreuk wederom voor langere periode niet in actie zal kunnen komen. En met hem vele Feyenoord-supporters. De blessure die hij in de training richting het duel met PSV opliep, houdt hem naar verwachting namelijk weken à maanden aan de kant. Het uitvallen van de goalie van Feyenoord lijkt inmiddels bijna een jaarlijkse traditie, die in werd gezet gedurende het seizoen 2018/2019

In dat laatste jaar onder trainer Giovanni van Bronckhorst lijkt de jonge Bijlow in het Rotterdamse doel de voorkeur te krijgen boven de ervaren Kenneth Vermeer. Al vroeg in de voetbaljaargang moet het jeugdexponent zijn plek vanwege een knieblessure echter alweer afstaan. De schade blijft echter beperkt: Bijlow mist in totaal ‘slechts 3 duels’. Begin 2019 is de schade een stuk groter als de goalie voor het eerst langdurig geblesseerd raakt: in een met 3-1 verloren duel tegen PEC Zwolle loopt hij een voetblessure op die hem de rest van het seizoen kost, plús een deel van het volgende seizoen, kost. Het is daarmee meteen de meest ernstige kwetsuur waarmee Bijlow in zijn carrière gekampt heeft.

Het seizoen daarop zijn de rollen in het doel van Feyenoord omgedraaid. Zowel Jaap Stam als Dick Advocaat kiezen voornamelijk voor Kenneth Vermeer als eerste doelman. Ook wanneer Bijlow weer fit is. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft, waarin Bijlow ook nog eens vijf wedstrijden mist vanwege een elleboogblessure, mag hij in het restant van de competitie wél het doel van de Rotterdammers verdedigen. Totdat het corona-virus uitbreekt en het Eredivisie seizoen niet meer wordt afgemaakt.

Het tweede seizoen onder Advocaat gaat Bijlow in als basiskeeper van Feyenoord. Maar ook ditmaal slaat het noodlot alweer snel toe: vanaf november 2020 krijgt de geboren Rotterdammer eerst te maken met een knieblessure, waarna een teenkwetsuur hem maar liefst 16 wedstrijden aan de kant houdt. In de tijd dat Bijlow aan zijn herstel werkt, maakt Nick Marsman als nood-doelman een prima indruk. Zodanig zelfs, dat als de oorspronkelijke eerste doelman in februari terugkeert een plek in de basis geen zekerheid meer is. Als of het dan nog niet genoeg is geweest mist Bijlow na een zeldzame 90 minuten wéér drie wedstrijden door een knieblessure. Uiteindelijk laat Advocaat hem wel als eerste keeper het seizoen afmaken.

In 2021 is Justin Bijlow onder de nieuwe trainer Arne Slot is vastberaden nu eens een heel seizoen heel te blijven. Als de doelman fit is, behoort hij namelijk tot de beste keepers van Nederland en ligt ook een basisplaats bij Oranje in het verschiet. Dat laatste lijkt hij te krijgen als Louis van Gaal bondscoach wordt van het Nederlands Elftal en Bijlow in de interland tegen Noorwegen laat debuteren.

Met Feyenoord beleeft de doelman uit de jeugdopleiding een mooi begin van het Eredivisie-seizoen en wordt kwalificatie voor de knock-outfase van de Conference League vastgesteld. Een tot dan toe prachtig seizoen lijkt voor Bijlow al niet meer stuk te kunnen. Dat blijkt te vroeg gedacht, want in maart 2022 valt de doelman uit met wederom een voetblessure. De Israëlische keeper Ofir Marciano weet het jeugdproduct van Varkenoord redelijk te vervangen en de enige wedstrijd die Bijlow nog keept dat seizoen is opmerkelijk genoeg de met 1-0 verloren Conference League-finale tegen AS Roma.

Wat opvalt bij al deze blessures van Justin Bijlow is dat het voornamelijk botkwetsuren betreft. Een gegeven dat niet per se op blessuregevoeligheid wijst. Men kan daarom simpelweg spreken van enorme pech, al speelt de keepersstijl van de Rotterdamse doelman ook een rol in zijn blessurehistorie: “We weten niet hoe dit gebeurd is op de training, maar hij heeft aan aanvallende manier van keeper. Dat deed hij in de jeugd ook altijd. Hij is nergens bang voor. Gooit zich overal voor. Dit seizoen leek het heel goed te gaan. Hij was het hele seizoen fit, stond lekker te keepen”, zei oud-Feyenoorder Roy Makaay daar afgelopen week over.

In deze stijl van keepen zit tegelijkertijd de kracht en het grootste gevaar voor Bijlow, die sinds het seizoen 18/19 in totaal al 77 wedstrijden ontbrak in de Feyenoord-selectie. Nu de doelman kampt met een polsblessure zal dit aantal helaas richting de honderd gemiste duels kruipen. Laten we hopen dat Justin Bijlow die hoeveelheid in ieder geval niet haalt en snel weer in het doel van De Kuip te bewonderen zal zijn. Sterkte Justin!

Een overzicht van het aantal gemiste duels van Justin Bijlow sinds het seizoen 2018-2019 (Bron Transfermarkt.nl)

Seizoen Reden voor afwezigheid Gemiste duels 
22-23 Polsblessure 1* 
21-22 Operatie aan de voet
Coronavirus 
13
5
20-21 Ziekte
Teenblessure
Knieblessure (in totaal)
1
16
9
19-20 Onbekende lichte blessure
Elleboogblessure
2
5
18-19 Voetblessure
Knieblessure
22
3
Totaal:  - 77

 

Delen

Reacties

Kortom; gemiddeld mist hij ieder seizoen een half seizoen over de afgelopen 5 jaar....
Dat is voor een topclub niet acceptabel. Ook al kan Bijlow er niets aan doen natuurlijk.
Los van het feit dat Bijlow een uitstekende keeper is, zijn de vele blessures wel een dingetje. Pols nu is natuurlijk pech, maar neemt niet weg dat hij voor de zoveelste keer in zijn carriere flinke periode afwezig zal zijn. Dit zal ook zijn plek kosten bij Oranje (mijn inziens prima)... maar ook toekomst naar grote club elders moeizaam maken.
Mooi overzicht, is inderdaad aardig wat wedstrijden gemist. Polsblessure wel echt super veel pech. Hoop dat die keeper die bij Oss speelt volgend jaar bij de selectie komt. En dan ervaren man erbij, weet niet of die Duitser zal blijven.
Als Marciano maar weggaat, zwakke keeper.
Zijn vervanger deed het prima gisteren, als je ook mee neemt dat hij vrijwel zonder wedstrijdritme in deze topper stond.
Bijlow reken ik dit seizoen niet meer op, je bent zo 6 weken verder voordat je voorzichtig die pols weer mag gaan belasten, dan zit je al in april.
Ehm even voor mijn tijdsindicatie 6weken vanaf nu is toch medio maart?? En tuurlijk dan weer optrainen enzo dan kom je al gauw op april uit zo niet mei....
Hij miste 77 wedstrijden en dat zal wel richting de 100 gaan? 😧. Dan denkt 1908 dus dat hij dit seizoen niet meer in actie zal komen 🤔
Altijd onze nr.1 keeper, maar wel tijd voor een betere nr.2
Onze nieuwe nummer 2 is al tig keer beter dan perenplukker Marciano.
Wellenreuther was op geen foutje te betrappen. Je kunt hooguit zeggen dat sommige spelhervattingen wel wat beter hadden gekund.
In andere topics al eens gezegd... Marciano bracht ons wel in de finale van de Conference League dus heel erg slecht was hij blijkbaar niet
Marciano heeft vaak prima potten gespeeld dat overgedreven gezeur over hem. En dan wellenreuther optreden prima noemen terwijl hij een enkele bal oppikte van xavi wat amper een schot te noemen was en 2 andere schoten erin liet vliegen. Willem 2 fans lachte ons op twitter al uit dat we die duitser haalde omdat ze marciano beter vonden aangezien die duitser zoveel blunders voor hen maakte.. Dan nog liever die Israelier
Tijd voor een keeper waar je op kan bouwen.dit is dus de reden dat die geen eerste keeper oranje is
We hebben hem gemist gisteren. Ik ben ervan overtuigd dat Bijlow zeker 1 van de 2 goals had voorkomen, als hij er had gestaan.
Dat zeg je waarschijnlijk bij elke goal die niet een blunder was. Die eerste goal zou bijlow veel sneller naar voren zijn gegaan terwijl de 2de doelpunt veel over positionering gaat. Geen geweldige indruk tot dusver