tb2023129tb2023129tb101101

VK Sportphoto

Opinie

Feyenoord wederom ongelukkig met arbitrage

Ference

Na afloop van FC Twente - Feyenoord (1-1) ging het veelal over de niet gegeven penalty. Arne Slot kon maar weinig begrip opbrengen voor de beslissing en betitelde hem als 'onacceptabel'. Ook aanvoerder Kökcü geeft aan weinig te begrijpen van de lijn die de arbitrage hanteerde vandaag. 

Dit was niet de eerste keer dat Feyenoord zich benadeeld voelde door de Nederlandse arbitrage dit seizoen, hierbij een kleine opsomming: 

 

PSV 4-3 Feyenoord
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Nadat Orkun Kökcü in de 73ste minuut de 3-3 binnenschiet, gaat Feyenoord op jacht naar de drie punten in Eindhoven. Tevergeefs, zo blijkt als scheidsrechter Lindhout onterecht een corner aan PSV geeft, waaruit Obispo de 4-3 binnenkopt. Een cruciale beslissing die onomkeerbaar was en waar de VAR destijds niet voor mocht ingrijpen. Des te bijzonderder is het dat in de wedstrijd tussen Cambuur en Fortuna Sittard van vandaag wel een onterecht gegeven corner werd omgedraaid op advies van de VAR. Een op zijn minst ongelukkig moment voor Feyenoord. Daarnaast was de 2-1 van PSV ook op zijn minst opmerkelijk te noemen. In de aanloop naar die goal werd Dilrosun van achteren getackeld door PSV'er Sangare. Een tackle die nauwelijks de bal raakte, maar toch onbestraft bleef. Tot nu toe blijkt deze nederlaag de eerste en enige van dit eredivisieseizoen. Een duur punt (minimaal), die de Rotterdammers mislopen in de strijd om de bovenste plekken. 

NEC 1-1 Feyenoord
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Feyenoord speelt een erg moeizame wedstrijd en heeft misschien qua spelbeeld wel helemaal geen recht op drie punten. Maar in minuut 90+6 lijkt Giménez op reglementaire wijze de 1-2 lijkt binnen te schuiven, nadat NEC-keeper Jasper Cillessen de bal bewust tegen de Mexicaan aan trapt. Scheidsrechter Gözübüyük was van mening dat Giménez te weinig afstand nam en daarmee de doelman hinderde. Op de beelden is echter duidelijk te zien dat de spits niet beweegt en bovendien niet in de baan van de bal staat, totdat de NEC-doelman hem bewust opzoekt. 

FC Utrecht 1-1 Feyenoord 
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Wederom is het de Mexicaanse spits Santiago Giménez die in extremis de winnende '1-2' lijkt te maken voor Feyenoord. Net als in Nijmegen wordt de spits ook hier, voor de tweede maal dit seizoen, teruggefloten. In de 99ste minuut zet Jahanbakhsh, via een Utrechts hoofd, Giménez vrij voor de keeper. De spits kopt de bal vervolgens leep over de Utrecht-doelman heen, maar tevergeefs. De invaller bevindt zich namelijk wel degelijk in buitenspelpositie, daarover is weinig discussie mogelijk. Wel kan er worden gediscussieerd over in hoeverre de aanraking van de Utrecht-verdediger hier zorgt voor een 'nieuwe situatie'. In de FA-cup wedstrijd tegen Wolverhampton maakte Liverpool-aanvaller Salah op vrijwel identieke wijze een goal, die vervolgens wel werd toegekend. Deze werd weliswaar duidelijker getoucheerd door een Wolves-verdediger. Al met al geen uitgemaakte zaak, maar het voordeel van de twijfel kreeg Feyenoord hier niet. 

FC Twente 1-1 Feyenoord 
Scheidsrechter: Allard Lindhout 

En uiteraard kwam daar vandaag het 'penaltymoment' bij. In de 84ste minuut werd bij een 1-1 tussenstand de bal hoog het strafschopgebied in gespeeld. Giménez ging het kopduel aan met verdediger Robin Pröpper. Kort daarvoor duwt Brenet de Mexicaanse spits tegen Pröpper aan, met licht fysiek contact tot gevolg. De aanvoerder van Twente gooit daarop zijn handen in de lucht en tikt daarmee de bal weg voor de neus van Giménez. Misschien wel een dubbele overtreding van de Twente verdedigers dus, maar het was de club uit Enschede die een vrije trap kreeg. Ook VAR Rob Dieperink zag geen aanleiding om de beslissing te heroverwegen. Wederom duur puntverlies voor Feyenoord tegen een directe concurrent. 

 

Over een aantal beslissingen van de KNVB-arbiters valt zeker te twisten. PSV-uit was geen fout waar direct de tegentreffer uit volgde en ook de afgekeurde goal tegen FC Utrecht is interpretabel. Ondanks dat voelt Feyenoord zich niet voor het eerst dit seizoen ongelukkig met de arbitrage. Vooral Santiago Giménez kan nog geen vrienden worden met het scheidsrechterskorps uit Zeist. In zeker twee gevallen had hij, als het meezat, voor de winnende treffer kunnen tekenen. Taak aan Arne Slot en zijn spelersgroep om ervoor te zorgen dat dit soort beslissingen in de resterende wedstrijden geen verschil meer uitmaken tussen winst en puntverlies.  

Delen

Reacties

Beetje een Calimero-artikel dit. Zoals Wieb zegt, je kan van iedereen wel zo'n lijstje maken. Feyenoord heeft ook vaak voordeel gehad, zoals de rode kaart afgelopen week tegen NEC. Het lijstje met 'niet gemaakte kansen' is veel belangrijker voor het kampioenschap dan dit :-)
Als er straks een club met 1 of 2 punten meer dan Feyenoord kampioen wordt, weet ik een toepasselijk liedje voor tijdens de huldiging: 'Allard bedankt, Allard bedankt, Allard, Allard, Allard bedankt!'.
Ging er ook niet een overtreding vooraf aan de goal van Fortuna?
Ergste vandaar was het grote aantal smerige/professionele overtredingen van twente. Bijvoorbeeld die duw van ricky tegen geertruida terwijl die in lucht hing.
Pröpper had minimaal 2x geel moeten krijgen
Het gewoon schandalig, en zo opzichtig, scheidsrechter Lindhout, ga lekker onkruid wieden in 020 ofzo maar fluiten doe dat niet meer, als je niet eerlijk kunt zijn zonder een club te benadelen moet je meer gaan fluiten joh....en zo opzichtig x op x, schei d'r toch uit joh.....
Gimenez werd in de eerste een keer geblokt door Hilgers, was geen overtreding, dan zou zo'n duwtje het wel zijn? Triest. Die Lindhout is helemaal geen goeie scheidsrechter doe moet zulke wedstrijden niet fluiten, acteert als een bange schooljongen.
We hebben ook weleens een meevaller zoals de rode kaart van NEC afgelopen woensdag
Volgens de spelregels ...een terechte rode kaart al was het zwaar maar regels zijn regels vind ik....
Hoe kun je dat nou zeggen als de kaart een dag later wordt geseponeerd. Dan zegt de knvb toch ook dat de rode kaart NIET volgens de regels was, dus hadden wij een gelukkie
Of een KNVB die de eigen regels niet juist hanteert......als dit in 020 land gebeurt blijft de kaart staan......ik vond het ook aan de zware kant maar de VAR en scheids hebben de regel toegepast toch???
Terechte pingel waardoor je op 2-0 komt. Die wedstrijd zouden we geen punten meer verspeeld hebben ook al zouden ze met 11 op het veld hebben gestaan. Enige voordeel was wellicht dat we konden freewheelen, maar anders hadden ze de bus niet geparkeerd en was de uitslag wellicht nog mooier geweest. In ieder geval leuker om te kijken,
Ja je hebt gelijk maar ik probeerde alleen aan te geven dat wij ook weleens een gelukje hebben. Al zijn de fouten tegen ons beslissend zoals nec, utreg en in Duitsland vandaag
@FTM ik zag je opmerking over een gruwelijke aanvaller die veel waard zou zijn op TM. Ondanks dat Feyenoord nog niet concreet is, denk jij dat deze speler Feyenoord ziet zitten?
PSV wordt in verband gebracht met Hazard. Allicht dat hij het is
Ben er doodziek van, dat het weer op deze manier gaat. Maar als we kampioen worden is het dik verdiend en tegen alle verwachtingen en arbitrale dwalingen in, en dan is het niet ''Feyenoord was de minst slechte'' zoals veel zure supporters van de concurrentie nu vaak beweren.