frans-reichhardt

Opinie

COLUMN • In De Kuip word je stiekem afgeluisterd en Van Merwijk vindt dat heel normaal

Van de redactie

Begin deze maand komt NRC met het nieuws dat supporters in De Kuip stiekem worden afgeluisterd: ‘Feyenoord heeft de privacyregels overtreden door in De Kuip geluidsopnames te maken van supporters zonder hen daarover te informeren’. Jan van Merwijk, directeur van Stadion Feijenoord, geeft toe: er hangen inderdaad microfoons in De Kuip. Supporters zijn niet geïnformeerd. Van Merwijk doet er nonchalant over: "We zijn nog aan het testen. Mochten we dit over het hele stadion uitrollen, dan informeren we de supporters”. 

Niks testen. Het gebeurt al. Niet bij de rode stoelen of in de business units. Wel aan de noordzijde. Supporters weten van niets. Dat is in strijd met privacywetgeving. En het is achterbaks.

Als de NS in haar treinen reizigers zou afluisteren, worden daar in een spoeddebat direct Kamervragen over gesteld. Nu niet. Voor voetbalsupporters gelden andere wetten. Ik begrijp best dat een stadion de huisregels bepaalt. Die maak je vooraf netjes kenbaar aan je gasten. Op de borden bij de ingangen van het stadion, bijvoorbeeld. Op de borden bij De Kuip staat niets over afluisteren. Toch gebeurt het. Stiekem. Dat zijn Stasi-praktijken. Om racisme te bestrijden, zegt Van Merwijk. Wat hij wil bestrijden, moet hij zelf weten. Waar het om gaat, is dat het in het geniep gebeurt en dat het in strijd is met de wet. Van Merwijk, nota bene namens club en stadion verantwoordelijk voor supporterszaken, heeft er maling aan. Hij voelt zich boven de wet verheven.

Wat zou Van Merwijk ervan vinden als hij ontdekt dat híj stiekem wordt afgeluisterd? Wat zouden we dan allemaal voor interessants horen? Waarschijnlijk niets. Zoals we al 27 jaar niets interessants van hem horen. Ik heb ingewijden gevraagd naar de belangrijkste prestaties van Van Merwijk in de bijna dertig jaar dat hij stadiondirecteur is. De oogst is mager. Er zijn wat zalen opgeknapt. Op Vak S zijn railseats geplaatst. Nooit horen we van Jan een toekomstvisie, een idee of een plan. Het enige plan van Jan blijkt een miljoenenverslindend rammelplan voor een onbetaalbaar stadion. Het gevolg is verwaarlozing van De Kuip, verdeeldheid onder supporters en een lege kas. Alles bij elkaar is dat meer schade dan supporters de club ooit hebben toegebracht. Het doet Jan niets. Hij haalt de schouders op en zegt nonchalant: “Als het stadionplan strandt? Dan hebben we 20 miljoen euro verbrand”. Maak er maar het dubbele van. Jan zegt het zonder emotie. Jan vertrekt geen spier. Jan voelt niets.

Kort na de onthulling in NRC maakt Stadion Feijenoord bekend dat na dit jaar een eind komt aan het tijdperk Van Merwijk. Hij laat niets achter en verdwijnt in het niets.

Frans

Delen

Reacties

Wel grappig dat juist mensen van de Noordzijde dit naar voren brengen.
Daar zitten de supporters, althans een deel daarvan, die de club al decennia in diskrediet brengen.
Altijd maar wijzen naar de club.
Indien zij zich normaal gedragen, zijn die middelen helemaal niet nodig.
Het is absoluut niet goed te praten dat het gebruik van de microfoons niet aangekondigd staat bij de entree. Een boete is best op zijn plaats zijn. Maar omdat afluisteren te noemen? Afluisteren? Alsof supporters die elkaar iets racistisch of homofobisch in het oor fluisteren de doelgroep zijn. Yeah right.
Prima column, gewoon doorgaan. En er hoeft geen poll te komen of Frans mag doorgaan.
Je kan het oneens zijn met een column, dan geef je jou mening. Dat cancelen van mensen erger ik me kapot aan.
Ja Van Merwijk. Wat laat hij achter? Afluisterpraktijken en een sterk verouderde Kuip. Laten we hem geen lintje geven maar een ouderwetse schop bij zijn afscheid.
In alle eerlijkheid, wat had je verwacht dat een stadiondirecteur achtergelaten had?

Afluisterpraktijken? - Het voornaamste minpunt is dat er geen juridische basis is om dit toe te passen, verder vind ik het vooral kwalijk dat het kennelijk nodig is omdat een deel van onze kameraden zich nog steeds niet fatsoenlijk weet te gedragen.
Verouderde Kuip? - Klopt, daar hebben we mee te maken. Als er een nieuw stadion gekomen was, wat lang het uitgangspunt geweest is, was het een kwalijke desinvestering geweest om wel significant in de Kuip te investeren. Er is gegokt en verloren, dat gebeurt soms als je beslissingen neemt. Vooral zaak dat snel in te halen zodat we er weer 10 jaar tegenaan kunnen, voor die nieuwe Kuip er alsnog komt.

Kennelijk verwacht een deel van het Legioen dat een stadiondirecteur een of andere Muskiaanse vernieuwer moet zijn. Dat is niet zo. Een stadiondirecteur moet veelal onzichtbaar zijn, een operationele winst realiseren, en zich dienstbaar opstellen naar de belangrijkste huurder (in dit geval de BVO Feyenoord).
Zijn visie, waarvan hij beticht wordt die niet te hebben, is best duidelijk: We gaan naar een nieuw stadion, en tot het moment dat we daar spelen doen we geen investeringen in het huidige stadion die we niet terugverdienen. Lijkt me bedrijfsmatig een uitstekend standpunt, en voor het bedrijfsmatige is hij aangesteld.
Gelukkig kan Frans beter spreken dan schrijven.
FramingFrans in optimaforma. Deze ex-amsterdammer kreeg na 25 jaar eindelijk zijn kans om na te trappen 🥲 typerend en sneu.
Frans begon met zijn eerste column nog aardig, maar het wordt steeds minder en minder...

Op de borden staat bv wel duidelijk vuurwerk verboden. Hier horen we je niet over. Ondanks de huisregels is dat dan ok om het gewoon wel te doen?

Je kan altijd wel iets vinden hetgeen er niet officieel vermeld zou zijn. Nu gaan zeiken dat je mogelijk afgeluisterd zou worden. Heb je iets te verbergen Frans?

Waar blijft de poll: graag nog een column van Frans ja of nee. Heb zo’n vermoeden dat dit dan je laatste gaat zijn.
@FTM is misschien wel een ideetje, een poll of we de ****** van Frans nog een keer willen lezen?
drol ipv **** ipv ******?
darmafval ipv drol ipv **** ipv ******?
FIjn om te lezen zo'n column met de ene alinea van 14 regels en de ander 3
Prima column. Zo te lezen trap je de FC-naievelingen op hun broze teentjes.
Wel een beetje hypocriet om "verdeeldheid onder de supporters" aan van Merwijk toe te schrijven, Frans. Daar draag je zelf significant meer aan bij met je continue stroom aan populistische disinformatie. ;-)
Weer een column vol met open deuren. Jammer!