Hasko van Dalen

Columns

Column • Tweespalt

Van de redactie

Het voorstel om Frank Paauw tot voorzitter van de KNVB te benoemen is een trap in het gezicht van alle supporters. Pure minachting van de voetballiefhebbers. Hij is absoluut niet geschikt voor het oplossen van de problemen rondom voetbalwedstrijden. Het zou een grove schande zijn als de KNVB deze benoeming doorzet.

Niemand hoefde verbaasd te zijn dat in vrijwel alle stadions de afgelopen dagen spandoeken werden getoond met bezwaren tegen deze voorgenomen benoeming. Niet alleen de fanatieke voetbalsupporters haten Frank Paauw. Vooral in de Rotterdamse regio heeft hij een kwalijke reputatie. Onder zijn leiding werden onschuldige bezoekers aan De Kuip zonder aanleiding door politiemensen in elkaar geslagen. Inmiddels walgen ze ook in Amsterdam van zijn beleid. Bovendien heeft hij door de jaren heen in mediaoptredens laten blijken dat hij een hekel heeft aan voetbalsupporters. Hij is zelfs voorstander van het weren van uitsupporters. En dat niet alleen bij wedstrijden in de Nederlandse competitie, maar ook bij alle Europese duels! De waanzin ten top. Hij denkt wat dat betreft alleen in moeilijkheden, niet in oplossingen. De enorme politiemacht die hij op wedstrijden inzette, compleet met waterkanonnen en politie te paard, wekte vaak eerder agressie op dan dat het hielp de gemoederen te bedaren. Verder heeft hij gepleit voor minder volle stadions.

De negatieve effecten van zijn mogelijke benoeming zijn nu al merkbaar, want opeens wil de KNVB tijdens de bekerfinale hele vakken in De Kuip leeg laten. Ik vraag mij af hoe iemand bij de KNVB het in zijn of haar hoofd durft halen om iemand als voorzitter te willen die zo’n afkeer heeft van de fans zonder wie het betaald voetbal niet levensvatbaar is. Natuurlijk valt niet te ontkennen dat er regelmatig problemen zijn bij voetbalwedstrijden. Vaak hangen die samen met rivaliserende supportersgroepen, maar de wijze van optreden tegen politiemensen is ook een uitvloeisel van een algemeen maatschappelijk probleem. Zie maar eens hoe klimaatactivisten of andere betogers met het openbaar gezag spotten. Om de problemen rond supportersgeweld op te lossen heb je iemand met tact nodig en geen bullebak als Frank Paauw. Hij maakt het alleen maar erger. Zijn ongewenste benoeming zal de tweespalt tussen supporters en de KNVB alleen maar verergeren.

Muziek
Van tweespalt leek ook sprake waar het gaat om de muziek die in De Kuip wordt gespeeld tijdens de warming-up en in de rust. Tijdens het voorprogramma van de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma stond De Kuip te trillen op z’n grondvesten door de opzwepende beats van DJ Outsiders. Een van hun hits heeft als titel ‘Irrenhaus’. In het Nederlands vertaald betekent dat: gekkenhuis. Wat mij betreft was het dat ook. Het ging minutenlang van boemboemboem. Ondertussen hosten de supporters op bijna alle vakken vrolijk mee. Alleen een paar oudjes zoals ik keken er hoofdschuddend naar. Een iemand hield zelfs zijn handen voor z’n oren. Toen we er tegen elkaar iets van zeiden, kregen we van omstanders te horen dat we ouwe lullen waren. Nou hadden wij inderdaad nog de tijd meegemaakt van Lee Towers die met ‘Mijn Feyenoord’ en ‘You’ll Never Walk Alone’ voor sfeer moest zorgen. Zelfs de Hermes House Band heb ik nog in de originele bezetting op de grasmat zien zingen. Van latere datum dateren de zingende buschauffeurs met hun Feyenoord versie van het Neil Diamond-lied Sweet Caroline. Er was een tijd dat wanneer het elftal in de eerste helft wat lamlendig speelde, in de rust ‘Let’s Work’ van Mick Jagger werd afgespeeld. Stonden we achter, kwam er 'Start Me Up' uit de luidsprekers. Helemaal mijn smaak. Maar natuurlijk niets voor de jongelui van tegenwoordig die de Noordzijde bevolken. Die hechten meer aan het lied  ‘Long Hardstyle Edit’ waarvan een belangrijk deel van de tekst bestaat uit 'Jalalalalalalalalala', ondersteund door een dreunende monotone bastoon. Ze springen erbij in de maat. Op internet zag ik ook berichten van voor- en tegenstanders van de muziekkeuzes in De Kuip. Tot een echte tweespalt zal het niet leiden, want afgelopen zondagavond was er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Heracles een perfecte mix van beide stromingen. Een compliment voor degene die toen de muziek verzorgde.

Dat compliment wil ik ook nog maken voor een van de mooiste sfeeracties die ik in jaren heb gezien. Het was tijdens halve finale on de KNVB Beker tegen FC Groningen. De Groningse supporters hadden een spandoek meegenomen waarop een piraat stond die de bekerwinst kwam wegkapen. Het antwoord aan onze kant was een waar kunstwerk in de vorm van een middeleeuws schip dat te midden van een zee aan blauwe vlaggen door de SS Rotterdam werd overvaren en daarna letterlijk wegzonk te midden van de fans op Vak S. Geen spandoek, maar een theatervoorstelling die de hele Gerard Meijer Tribune besloeg. Hulde aan de mannen en vrouwen die dit hebben bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd. 

Hasko

Delen

Reacties

Een compliment voor degene die de muziek verzorgde tegen Heracles?

Het is bijna hetzelfde repertoire als alle andere competitiewedstrijden. Dezelfde eentonige deuntjes met heel soms een Feyenoord-lied ertussen. Zelfs in de volgorde lijkt nauwelijks verschil te zitten.

Wat mij betreft is dit zeker geen compliment waard.
Supporters weren en lege vakken is natuurlijk allemaal onzin. Supporters de plezier hebben: Prima. Maar: Waterkanonnen inzetten; daar hebben supporters het allemaal zelf naar gemaakt. Als iedereen ophoudt met dat belachelijke vechten, dan zij de waterkanonnen ook niet meer nodig. En als je dan de KNVB en UEFA voor joker wilt zetten, laat je een aantal mensen buiten het stadion het vuurwerk afsteken.
De muziek in De Kuip is nog tot daar aan toe, maar de overgangen zijn echt te treurig voor woorden. Kan er nu echt niet iemand even aan DJ Bootsie een fatsoenlijke draaitafel doneren?
Misschien moeten de grote clubs de koppen bij elkaar steken om de aanstelling tegen te houden. Het wordt een drama met die man.
Over de muziek: je gaat naar voetbal, laten we dan lekker clubliederen spelen.
Hardstyle af en toe js prima, maar dit is over de top. Ik zie ook veel mensen met oordopjes en handen voor de oren. Feyenoord is van alle supporters, hou dan rekening met die variatie ook in muziekkeuze.
Eind 00’s werd er vooral Indie rock uit de Uk gedraaid zoals The Fratellies, Kaiser Chiefs, Artic Monkeys. Een stuk beter dan die tering herrie die nu wordt gedraaid.
Dat vind jij, geef mij deze tering herrie maar. Heerlijk.