team-feymid

Opinie

Eredivisie • Resterend programma Feyenoord

Van de redactie

Met winst tegen sc Heerenveen (1-2) bracht Feyenoord een traditioneel lastige uitwedstrijd tot een succesvol eind. Bovendien sloegen de Rotterdammers een aanval van AZ op de koppositie af.

Tot op heden lukt het Feyenoord elke aanval op de leidende positie te neutraliseren. Toen de club als koploper de winterstop in ging, was iedereen benieuwd hoe ver Feyenoord als team echt is. Het antwoord daarop zou volgen tijdens het zware programma direct na de hervatting, met wedstrijden tegen FC Utrecht, FC Twente, PSV, Ajax en AZ vlak na elkaar.

Feyenoord behaalde in deze duels louter gelijkspelen. Daarmee werden deze titelconcurrenten op afstand gehouden, maar miste de Rotterdammers ook de mogelijkheid om verder uit te lopen. Met de wedstrijd tegen AZ van komende zaterdagavond volgt een nieuw examen.

Na de wedstrijd tegen de Alkmaarders beland Feyenoord in een relatief eenvoudiger gedeelte van het speelschema. De club heeft dan vrijwel alle tegenstanders uit het linkerrijtje gehad en speelt daarna voornamelijk nog tegen ploegen die op papier een stuk minder zijn. Dit zorgt voor een nieuwe – met name mentale – uitdaging.

Resterende 13 wedstrijden (tekst gaat verder onder het schema):

Tegenstander Thuis/Uit

Huidige positie ranglijst

AZ Thuis 2
Fortuna Sittard Uit 10
FC Groningen Thuis 18
FC Volendam Thuis 15
Ajax Uit 3
Sparta Uit 6
RKC Waalwijk Thuis 9
SC Cambuur Uit 17
FC Utrecht Thuis 7
Excelsior Uit 14
Go Ahead Eagles Thuis 13
FC Emmen Uit 16
Vitesse Thuis 12

Er vanuit gaan dat Feyenoord tegen zwakkere broeders wel even wint, is in het verleden vaak genoeg een valkuil gebleken. Juist tegen ploegen als Fortuna, RKC en Go Ahead Eagles. In 2017 wist Excelsior zelfs de kampioenswedstrijd van de Rotterdammers te dwarsbomen (3-0). Bovendien hebben kleinere club dit seizoen al tegen andere titelkandidaten bewezen voor een verrassing te kunnen zorgen. Feyenoord zal elke wedstrijd vol moeten geven voor een goed resultaat. De partijen tegen sc Heerenveen en NEC (beker) wijzen uit dat de ploeg moeite kent met het behalen van scorend rendement en het vroegtijdig beslissen van wedstrijden. 

Kijkend naar de clubs in het resterende schema, voelen de meeste aan als potentiële driepunters. Echter, met Sparta, RKC en Fortuna volgen nog ploegen die boven verwachting goed presteren. Zij kennen veel vertrouwen en zullen gedreven aan de aftrap staan. Bovendien wordt het niet alleen voor Feyenoord spannend naarmate de competitie vordert. Dat geldt ook voor de ploegen die onderin strijden tegen degradatie. De strijdlust die daarbij los kan komen mag niet worden onderschat.

Delen

Reacties

Het resterende programma bekijken met het oog op een mogelijk kampioenschap voelt wel een beetje als de boel jinxen...
Bekijk het maar gewoon lekker wedstrijd voor wedstrijd...
De ‘zwakkere’ tegenstanders aan het eind is minder simpel als het lijkt, die vechten nog voor lijfsbehoud en nacompetitie, vinden een punt vaak prima en parkeren de bus, als er iets is wat Feyenoord niet ligt is dat het wel.