team

VK Sportphoto

Analyse

Excellerend Feyenoord tegen AZ: Een analyse

FeyenoordTM

In wat een van de moeilijkste weken van het seizoen tot nu toe was, bewees Feyenoord dat het ook dit seizoen tot de topploegen in de Eredivisie gerekend kan worden. Na een overtuigende winst tegen FC Twente en goed spel tegen Midtjylland werd afgelopen zondag AZ verslagen in Alkmaar. Het goede veldspel kwam mede door enkele wijzigingen in de speelstijl van Feyenoord, waarvoor de credits naar Arne Slot moeten gaan. Door minder druk te zetten en AZ over de zijkant te dwingen werden zij geneutraliseerd en uitgeschakeld. Dankzij twee schitterende schoten van afstand (van Szymanski en Danilo) en een benutte penalty van de formidabel spelende Orkun Kökçü werden de drie punten meegenomen naar Rotterdam.

In dit artikel blikken we aan de hand van een zogenaamd data dashboard terug op de wedstrijd. Geven de statistieken aan dat de wedstrijd inderdaad zo slecht was? Zijn er positieve of negatieve punten tijdens de wedstrijd die minder zijn opgevallen? Middels het dashboard probeert 1908.nl meer inzicht te geven in de wedstrijd en hoe deze zich verhoudt tot het huidige eredivisieseizoen van Feyenoord.

az-feyenoord

In wat een van de moeilijkste weken van het seizoen tot nu toe was, bewees Feyenoord dat het ook dit seizoen tot de topploegen in de Eredivisie gerekend kan worden. Na een overtuigende winst tegen FC Twente en goed spel tegen Midtjylland werd afgelopen zondag AZ verslagen in Alkmaar. Door langer te wachten met druk te zetten (nu pas druk na ruim 18 passes, terwijl het seizoensgemiddelde slechts 8 passes is) moest AZ het spel maken en konden zij niet hun zo gewenste voetbal van snelle balveroveringen en aanvallen spelen. De Alkmaarders liepen recht in de val, want doordat Feyenoord hen zo hoog op het veld lokte ontstonden er overal ruimtes. De Rotterdammers profiteerden dankbaar en scoorden drie keer.

En hoewel AZ via een voorzet tot scoren wist te komen, heeft het plan van Slot om AZ juist die voorzetten te laten geven haar vruchten wel degelijk afgeworpen. Van de 20 voorzetten kwam namelijk slechts 20% aan. AZ, dat maar 32 keer in de aanval was, verspilde dus bijna 60% van de mogelijkheden aan de zijkant. Een geweldige vondst om de aanval van AZ onschadelijk te maken.

Feyenoord bewees andermaal dit seizoen zeer uitstekend te kunnen verdedigen. Het aanvallen daarentegen… Met een gemiddelde schotafstand van maar liefst 22 meter (zelfs mét penalty meegerekend) en een gemiddelde scoringskans van 0,06 per schot (nu wel zonder penalty) zijn de schotlocaties verre van ideaal. Dit probleem speelt al langer dit seizoen. Het wordt lastig op deze manier lastig voor beide spitsen om zich te profileren in het team als zij telkens worden overgeslagen in het proces waar zij eigenlijk voor op het veld staan: Schieten en goals scoren.

Opvallend:

  • In de data vallen twee grote veranderingen meteen op: Feyenoord heeft tegen AZ gemiddeld pas na 18,32 passes druk op de bal gezet. Dit is bijna 225% meer dan gemiddeld. Daarnaast probeerde Feyenoord AZ te dwingen tot voorzetten. Daar kwam het doelpunt uit, maar met slechts 4 aangekomen voorzetten uit 20 pogingen bleek deze manier grotendeels succesvol om AZ uit te schakelen.
  • Zonder de penalty meegerekend heeft Feyenoord bij de schoten een gemiddelde scoringskans van 6%. Dit moet wel beter. Slechts 2 van de 13 schoten zijn binnen de 16 en normaal is het beter om een gelijkmatigere verdeling te hebben. Maar ja, als er ruimte ligt en je hebt schutters als Danilo en Szymanski op het veld staan…
  • De wedstrijd was qua kansen een beetje tam. Dit komt ook door de tactische overwegingen van beide trainers. Wat wel goed is, is dat Feyenoord AZ in het laatste half uur compleet in de tang had en zelfs wist te beperken tot geen enkel schot.

Delen

Reacties

Er zijn een aantal getallen die niet kloppen in deze analyse. xG/shot is bij 8 schoten 1 goal namelijk niet 0.06 maar 0,125. AZ scoorde 1 goal uit 5 schoten dat is dus 0,2 en niet 0,21 zoals te lezen valt. Ik kan nog meer cijfers noemen maar kijk zelf kritisch ;-)
Voor mij zat de tactische vondst van Slot en staf vooral in het feit dat hij Szymanski in de rol liet spelen zoals met Toornstra vorig seizoen uit bij o.a. PSV. Als valse hangende rechtsbuiten waardoor Kerkez niet goed wist wat hij moest doen, in positie blijven of doordekken, en ruimte gecreƫerd werd voor de opkomende Pedersen die daarmee Karlson achter zich aan liet lopen. Aan de linkerkant was er 'n vergelijkbare optie gecreƫerd met Hancko en Dilrosum. Met Hancko op linksback ontstond er ook 'n plek voor de kopsterke Rasmussen in het centrum en ook dat werkte uitstekend omdat Rasmussen en sterke pot speelde. Zet daarbij 'n zeer sterk spelen Geertruida op '6', hij was heer en meester op het middenveld en speelde Reinders helemaal uit de wedstrijd en was sterk in zijn passing. Goed voorbeeld is de opbouw van de 3e goal. > Rasmussen won zijn zoveelste kopduel en kopte zuiver in de voeten van Geertruida, die opendraaide en 'n splijtende pass gaf op Kokcu's sterke rechtervoet, tussen 2 AZ middenvelders door, Kokcu draait meteen open en gaf mee met de goed meedraaiende Danilo die vervolgens ongehinderd mocht binnen poeieren ;-)
Het zou mij niet verbazen als we deze basis XI vaker gaan zien omdat dit toch de beste uitwerking lijkt van 'de puzzel'
>Er zijn een aantal getallen die niet kloppen in deze analyse. xG/shot is bij 8 schoten 1 goal namelijk niet 0.06 maar 0,125. AZ scoorde 1 goal uit 5 schoten dat is dus 0,2 en niet 0,21 zoals te lezen valt. Ik kan nog meer cijfers noemen maar kijk zelf kritisch ;-)

Als je niet weet wat xG is zoek het dan aub eerst op voor je hier gaat spuien
Wat ik me na deze analyse afvraag is hoe zich dit verhoudt met de wedstrijd tegen Lazio. Als we, zonder onderschatting, ervan uit gaan dat Storm Graz te verschalken moet zijn dan hangt de Europese campagne in eerste instantie op wedstrijd tegen Lazio. Stel dat we Lazio bestrijden zoals AZ bestreden is. Maken we er dan een echte wedstrijd van? Lazio is uit kwetsbaarder maar blijft toch wel de favoriet voor de eindzege in de groep. Toch?
Deze wedstrijd deed mij een beetje denken aan PSV-uit. Niet megagoed gespeeld en zelfs een beetje afwachtend, maar wel een extreem goed resultaat gehaald uit de kleine foutjes die de tegenstander maakt. Lekker voor het gevoel. Nu hopelijk maximale score tot aan het WK en wie weet waar we staan!