
Opinie
Feyenoord knijpt laatste druppel uit het Legioen; volksclub in alles de duurste
Feyenoord heeft de duurste seizoenkaarten van alle Eredivisieclubs. Dat bleek onlangs uit onderzoek van Algemeen Dagblad. Het verleidde commercieel directeur Ruud van der Knaap tot een weerwoord, waarin hij stelt dat dit beeld niet helemaal strookt met de werkelijkheid en de club juist sympathieke beslissingen heeft genomen.
Deze reactie van de commercieel directeur schoot bij veel supporters in het verkeerde keelgat, die juist merken dat de club elke euro uit haar supporters probeert te persen. ‘Feyenoord, altijd de eerste’, is een gevleugelde uitspraak. Inmiddels kan daaraan worden toegevoegd ‘Feyenoord, altijd de duurste’.
Bedelen voor geld
Het is nog maar vier jaar geleden dat toenmalig commercieel directeur Mark Koevermans met de stem van een begrafenisondernemer een oproep deed aan het Legioen. Droevig kijkend in een filmpje met de pakkende titel 'We Strijden Samen', werden de trouwe supporters gevraagd om alsjeblieft niet een restitutie van hun seizoenkaart te claimen, maar deze aan de club te schenken. De coronapandemie had de club weer eens financieel aan het randje gebracht, dus werd een beroep gedaan op de loyaliteit en liefde van de supporters.
Duurste seizoenkaart
Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. Een paar jaar verder zijn de jaarkaarten bij Feyenoord de duurste van het land. Bovendien worden niet verlengde seizoenkaarten uit de roulatie gehaald en voortaan als losse kaarten verkocht. Supporters die graag een seizoenkaart willen bijkopen, zodat voortaan bijvoorbeeld een familielid mee kan, krijgen geen gehoor bij de club. Die zegt de losse kaarten te gaan verkopen tegen gereduceerd tarief, al geeft men niet aan welke prijzen daarmee worden bedoeld. Ook leden van Het Legioen en Kameraadjes komen bekocht uit. Zij genieten een zogenaamde voorrangspositie bij de aankoop van seizoenkaarten, maar dat blijkt nu een wassen neus.
Seizoenkaarthouders die zelf een wedstrijd niet kunnen, mogen hun plek aanbieden via Feyenoord Ticket Exchange. Daarvoor krijgen zij een zeventiende van hun seizoenkaart vergoed, terwijl de club dezelfde plek tegen woekerprijzen aanbiedt. Zeventig euro voor een wedstrijdje tegen Heracles Almelo klinkt als een grap, maar is bittere realiteit.
Prijzig thuisshirt
Terug naar de seizoenkaartprijs, want Van der Knaap haast zich erbij te zeggen dat supporters daar veel extra’s voor terugkrijgen die andere clubs niet bieden. Dus eigenlijk valt het wel mee. Zo krijgen seizoenkaarthouders 15% korting in de officiële Feyenoord Fanshop, waar supporters het nagenoeg duurste thuisshirt van Nederland mogen kopen. Voor het afgelopen week gelanceerde nieuwe thuisshirt moet bijvoorbeeld 100 euro worden afgetikt, zonder rugnummer, badges en naambedrukking. Ten opzichte van vorig seizoen wederom een prijsstijging van 5%. Houd uw hart dan maar vast wat betreft de aankoopprijs van het met veel bombarie aangekondigde en door fans ontworpen Twaalfde shirt.
Europese top(tarieven)
Een andere extra is de voorrangspositie bij het kopen van kaartjes voor Europees voetbal. Voor de onverminderde trouw aan de club krijgen supporters die altijd komen de mogelijkheid om als eerste tickets aan te schaffen voor bijvoorbeeld wedstrijden in de Champions League. Het betreft hier wel een van de duurste ticketprijzen van Europa, dus vergeet niet te sparen. Bij FC Barcelona, Bayern München, Paris Saint-Germain of Manchester City bent u goedkoper uit.
Extra wedstrijd
Wat ook in een jaarkaart zit inbegrepen is de traditionele openingswedstrijd en de mogelijke eerste ronde van de KNVB Beker. Die wedstrijden hebben zeker waarde, al weten we dat de openingswedstrijd veelal wordt gespeeld midden in de zomervakantie en bij een algehele verkoop niet uitverkocht raakt. Ook de eerste bekerontmoeting zit opgesloten in de jaarkaart, al is het nog de vraag of dit waarde heeft. De club dient namelijk wel een thuiswedstrijd te loten, anders gaat de vlieger niet op en is er helemaal geen sprake van een extraatje. Bovendien is de kans aanzienlijk dat in de beginfase van het toernooi een weinig aansprekende tegenstander uit de koker komt.
Torenhoge bierprijs
Naast de recette is een vol huis ook belangrijk voor de club, desnoods met mensen die goedkoop entree krijgen. Binnen worden immers biertjes getapt tegen de hoogste bierprijs van Nederland, die alleen zijn te kopen wanneer je een aanvullende bekermunt aanschaft van twee euro. En ook de parkeerkassa moet blijven rinkelen. In de nabije omgeving van de Kuip is inmiddels overal betaald parkeren ingevoerd. Big business. Parkeerplaatsen die via de club worden verkocht overstijgen in sommige gevallen zelfs de prijs van een wedstrijdkaart.
Het Legioen
Tot slot meldt de commercieel directeur dat seizoenkaarthouders automatisch lid zijn van de zelf opgezette supportersclub Het Legioen. Een gevalletje bijverkoop, want er is niemand die om een lidmaatschap heeft gevraagd en bovendien heb je als lid geen enkele inspraak. Leden ontvangen vijf keer per jaar een magazine, dat wel. De club heeft daarmee vooral een extra vehikel om aan sponsoren aan te bieden, want een seizoenkaart wordt nog altijd gekocht om wedstrijden in de Kuip te zien. Het magazine is aardig vormgegeven, maar of supporters een los nummer zouden kopen is de vraag.
Eerlijke verhaal
En zo staat Feyenoord in alle prijslijstjes bovenaan. Van der Knaap is daar de drijvende kracht achter, maar hij vertelt graag halve waarheden en verpakt de rest in ronkende marketingretoriek. Supporters zien de mediaoptredens van de commercieel directeur met lede ogen aan. Zij zien liever dat hij zegt waarop het staat. Op z’n Rotterdams, zonder gelul.
Zeg gewoon dat Feyenoord steeds de prijzen verhoogt, omdat de mensen toch wel blijven komen. Dat de club deze trouw en liefde keihard te gelden wil maken, door het spel van vraag en aanbod tot in de uiterste finesse te spelen. Dat is trouwens hun goed recht, maar zeg het gewoon en draai er niet met mooie praatjes omheen.