Primeur Bevestigd
training 2024 2025 | vk sportphoto

VK Sportphoto

Nieuws

Feyenoord traint op 3-4-3

Bombarda

Feyenoord is afgelopen maandag als groep begonnen aan de voorbereiding op het seizoen 2024/2025. De nieuwe trainer Brian Priske drukt meteen zijn stempel: er werd afgelopen dagen getraind op een 3-4-3 systeem, waar nu ook spelers op worden gescout en op aan worden getrokken. Jeyland Mitchell, die met Costa Rica op de Copa América in dat systeem speelde, is daar een voorbeeld van.

Priske wil innovatief te werk gaan en oefende afgelopen dagen met zijn selectie in (vormen van) een 3-4-3 systeem; een formatie tijdens wedstrijden aangepast zou kunnen worden naar 3-5-2. Mocht Feyenoord aanstaande zaterdag daadwerkelijk ook zo van start gaan tegen FC Dordrecht, zal er voor het eerst sinds Feyenoord - Twente (2-0 winst) in oktober 2022 van de gebruikelijke 4-3-3 formatie worden afgestapt.

De komende weken zal blijken hoe Priske zijn formatie en de invulling daarvan verder gaat vormen. De Rotterdammers oefenen uit tegen FC Dordrecht, thuis tegen KRC Genk, thuis tegen Cercle Brugge, uit bij SL Benfica en vervolgens thuis tegen AS Monaco. Daarna staat op zondag 4 augustus, exact over een maand, het eerste officiële duel op het programma: het duel in Eindhoven tegen PSV in de Johan Cruijff Schaal.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Xabi Alonso speelt ook 3-4-3
Een mooi en open interview van Kenneth Perez met Brian Priske.

https://youtu.be/8lhOKckViOg?si=0o6x1WSJ4WM7eAyV
Goed en leuk interview inderdaad! Teken dat Feyenoord echt goed bezig is. Hier nog een ander interview van Priske die het kijken waard is:

https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
Misschien is dit geen populaire mening: in dit systeem kan Pedersen erg goed renderen. Een linksback moet er nog wel bij. Verder een ideaal systeem waarbij Ivanusec en Stengs meer aan de binnenkant kunnen spelen en je niet per se meer een extra rechtsbuiten nodig hebt.
Pedersen heeft geen goede voorzet en niet het niveau wat we nastreven
Maar als je 3-4-3 speelt en je speelt met twee 10, dan hoef je geen rechtsbuiten meer te halen toch?
4-3-3, 3-4-3, 3-5-2 alles draait hoe je dit uitvoert en wat de opdrachten zijn per speler.
Priske wil hoge intensiteit, domineren en hoog druk zetten. Kortom Full Gass Fussball!!
Heel mooi interview van Priske met Perez.
@Bombarda misschien rare vraag maar is Azzouzi enige " opvolger" Wieffer of komt er nog 1 aangezien Zerrouki volvens jou ook weg mocht teab???
Waarom zou je niet voortborduren op de automatismen die er al in zitten onder de vorige trainer, maar ik vreesde er al voor nadat hij zei Slot niet eens gesproken te hebben.
Iedereen heeft toch een eigen filosofie? Volgens mij wil Priske ook hoog druk zetten en aanvallend voetbal spelen. En dat hij Slot niet veld snap ik ook. Hij moet eerst zijn eigen mening over de (deels nieuwe) groep vormen.

Geef die kerel wat vertrouwen. Afgaande op zijn laatste paar jaar heeft hij het prima gedaan.
Volgens mij is de jeugopleiding de basis van Feyenoord's filosofie. Daarin wordt 4-3-3 gespeeld en geen 3-4-3 met als tweede tacktiek 3-5-2. Wat dat betreft vind ik dit onhandig, maar...

Het nadeel van 'de Nederlandse voetbalschool' vind ik dat onze jeugdspelers niet leren hoe zij in een 2-spitsensysteem moeten spelen en worden dus vrij beperkt opgeleid. Wellicht worden 3-4-3 en 3-5-2 in de toekomst wel het nieuwe normaal in de Feyenoord Academy?!
Ik zou zerouki in dit systeem een beetje vergelijken met xhaka van bayer Leverkusen. Allebei niet super snel, maar beschikken over een goeie pass en bepaalde defensieve kwaliteiten. Ben benieuwd, bij xhaka pakte het goed uit.
Alleen Xhaka meer fysiek wat ook wel mee helpt
Het is raar.. Feyenoord heeft net 3 jaar lang hoog druk gezet met soms prachtig voetbal.
1-3-4-3 is met Davíd Hancko - Gernot Trauner - Thomas Beelen prima
Gijs Smal en Bart Nieuwkoop
Daar tussen Quinten Timber en Calvin Stengs
Voor Luka Ivanusec (Ilias Sebaoui) - Ayase Ueda (spits en middenveld ) - Igor Paixão (Anis Hadj Moussa)
Echter Davíd Hancko is waarschijnlijk verkocht voor de hoofdprijs (Wauw)
Komt Neraysho Kasanwirjo links (wat ik overigens prima vind) Back up .... Marcos López, Milan Hokke (Zou ik ook geweldig vinden) of Jayden Candelaria.
We hebben dus de spelers om het goed uit te testen. Ik ben benieuwd en een blije Feyenoorder
Wat is nou raar?
Prima systeem, wat met dezelfde intenties goed te vergelijken is met het Slotbal.
CPP ... ben je gestopt te lezen na raar....
Ik ben er blij mee maar het lijkt in niets op Arne Slot ren je rot voetbal.
Maar het is waarschijnlijk net zo succesvol en meer gecontroleerd.
Ik heb ook nergens gezegd dat dit geen goed systeem is....
We gaan echt wel genieten!
Juist wel de rest gelezen en daardoor snapte ik het ‘raar’ niet. Hoeft echt niet zo te verschillen hoor. Bij Slot verbaasde ik me er geregeld over dat de rechterkant niet gebruikt werd en dat het erg klutjesvoetbal was in het centrum. Hopelijk nu beter en met de zelfde wedstrijd instelling, hoge intensiviteit en spirit heb ik er volop vertrouwen in.
Leo Sauer komt echt wel aan zijn wedstrijden. Er gaat ook blessures komen.
En mutaties omdat het team evalueert. Oefenwedstrijden zijn het leukste om te kijken...
Spannend hoor.Ik denk dat er ook nog wel spelers bij komen, maar er staat in mijn optiek al wel een leuk team. We zijn bezig met gericht trainen en morgen een testje...
Het is nu te weinig tov psv hoor. Ga ik even uit dat geert en hancko weggaan
Hoop op een leverkusen variant waarbij je ook makkelijk kan veranderen in een 4-3-3, binnen wedstrijden.
Maakt toch geen reet uit. Met slot stond er 433 op papier maar in praktijk is zo'n opstelling vloeibaar
Helemaal mee eens. Ook bij Slot stonden we meestal met drie centraal achterin. Geertruida op papier weliswaar back, maar 80 % van de tijd centraal.
Hancko Beelen Mitchell zou wel een linie zijn hoor. Trauner als stand in.
Op den duur zou dat kunnen idd.
Maar Mitchell zal aanpassingstijd nodig hebben. Zal me (positief) verwonderen als die er gelijk staat.
Maar Trauner opstellen is ook niet bepaald een straf.
Ik heb hoge verwachtingen van Tsongui. Prima in systeem met 3
Mitchel is toch de vervanger van hancko? Zou dan Mitchell - Trauner - Beelen worden.

Met hartman als linker wingback
Mitchell is niet 'de' vervanger voor Hancko, is een jongen die meer is gehaald voor de lange termijn. De vervanger van Hancho moet een linksbenige speler worden met wat meer ervaring al op niveau en in Europa.
Nee he krijgen we hier ook die defensieve meuk
3-4-3 kan je aanvallend/verdedigend benaderen
Defensieve meuk?
Tactisch weinig verstand van het spelletje jij (of gewoon kortzichtig?)
Verdedigend ?
Nou ja, laat maar
Wellenreuther

Nieuwkoop
Beelen
Mitchell
Smal

Zerrouki
Ivanusec
Timber

Paixão
Ueda
Sabaoui
Nee

Wellenreuther

Beelen
Trauner
Hancko

Nieuwkoop
Zerrouki
El Azzouzi
Smal

Stengs
Ueda
Ivanusec
Je zet nu twee controlerende middenvelders neer, daar kan ook gewoon een 6 staan en een 8 zoals 't Zand/Milambo/Nadje bijvoorbeeld.
Zeker, alleen ik verwacht niet dat 1 van die drie meteen zal starten en ik verwacht dat Timber vertrekt. El Azzouzi is natuurlijk nog lang niet binnen, maar denk dat er best een kans is dat dit wel gaat gebeuren vóor PSV. Denk misschien dat dit zo wel eens de opstelling kan zijn tegen PSV.
Kans is er, maar alsnog hoop ik meer op 1 van die 3 jonge gasten. Anders vindt ik het middenveld te sloom worden, er moeten wat power en actie naar voren in. En met zoveel verdedigende kracht erachter kun je het echt wel met zo'n jonge gast proberen.
Je verwacht dan timber vertrekt, maar je benoemd wel Hancko?
Hancko is eerder weg dan Timber
Tegen de meeste ploegen zelfs 2 achten. Timber-Stengs en de spelers die jij noemt kunnen daar ook prima.
Deze opstelling lijkt me net zo onwaarschijnlijk als die van 5314
Daar zijn nieuwkoop en smal de zwakke schakels. Maar ze zijn sterk als wingbacks in een 343 (wat eigenlijk 523 is met aanvallende backs)
We zullen het zien
Heel erg goed dit! In opbouw speel je dan 3-2-4-1, onze wingsbacks als vleugelspelers en onze buitenspelers als nummer 10's. Systeem is IDEAAL voor de selectie (wat daar nog van over gaat zijn na de window haha)

Nieuwkoop en Smal 100% in hun kracht gebruiken als wingbacks en Ivanusec en Stengs als 2 nummer 10's ook veel meer in hun kracht.
Systeem is veel dynamischer en veel meer ''kick & rush'', terwijl Slot meer de voorkeur gaf aan tikken en balbezit (niks mis mee uiteraard). Tegen betere tegenstanders is het beter omdat je meer verdedigers hebt staan en je het goed kan gebruiken als counter tactiek.

Tegen mindere tegenstanders staan je wingbacks gewoon hoger en heb je met 2 10's meer spelers tussen de linies.
En tegen een lastige tegenstander stel je je backs gewoon verdedigender op of speel je met twee controlerende middenvelders.
Ja dit systeem is echt top, ben er heel erg over te spreken dat we zo gaan spelen! Veel directer en dynamischer voetbal. Bij het nederlands elftal spelen we ook zo in principe

Verbruggen

De Vrij
Van Dijk
Ake

Schouten
Reijnders

Dumfries
Bergwijn
Simons
Gakpo

Depay

Er staat altijd wel dat we 4-3-3 spelen maar dumfries staat altijd rechtsbuiten en ake speelt altijd als 3e CV, dat is ook heel de reden dat De Vrij speelt in dit systeem; hij is het gewend bij Inter en is erg goed aan die kant.
Met deze opstelling kan je juist meer tikken. Maar wel directer richting doel.
Elke modern team speelt al met 3 man in de verdediging tijdens de opbouw. De test is gewoon invulling en de nummertjes zeggen helemaal niks.
Heel benieuwd hoe we dit gaan invullen, je hebt er wel de spelers voor denk ik. Fijne aan een 3-4-3 is dat je kan terugvallen naar een 4-2-3-1 een formatie die erg dicht bij ons huidige systeem ligt.
Zou Stengs zich dan gaan focussen op de Rechtsbuiten positie?
Naar binnen tredende rechtsbuiten, en idem dito met Ivanusec aan de linkerkant bijvoorbeeld. Of Stengs moet nog vertrekken wat ik niet hoop.
Stengs lijkt mij ideaal voor dit systeem. Hij is dan half rechtsbuiten half nummer 10, oftewel in de ''half space zone'' gaat hij spelen. Met een dynamische nieuwkoop en Smal kan hij altijd de bal kwijt als hij hem niet bij Ivanusec of Ueda kan krijgen. TOP systeem!
Defensief blok met Timber (als hij blijft) en Zerrouki ook lekker
Zeker! Alleen als Timber blijft zie ik hem meer als 1 van de 2 nummer 10's. Vorig seizoen speelde hij naast Stengs ook veel in die half space. Verschil gaat nu alleen zijn dat spelers niet meer zo lang de bal aan de voet houden zoals we vorig seizoen wel eens zagen van Timber. Denk dat het echt Kick & Rush voetbal wordt. Heerlijk zeg, echt veel zin om ons team te gaan zien volgend seizoen!