fifa-world-cup-worldcup-wk-wk2022-wereldkampioenschap-wc-logo

FIFA World Cup Qatar 2022 logo ©

Series

FIFA World Cup potentials: Deze spelers uit poule B zijn interessant voor Feyenoord

FeyenoordTM

De winterstop is aangebroken. De Eredivisie is tot pauze gekomen en de spelers bereiden zich voor op acht weken vrijaf, terwijl een enkeling zich op mag maken voor het wereldkampioenschap in Qatar. Diverse spelers van Feyenoord krijgen de kans om zich te laten gelden op het hoofdtoernooi: Justin Bijlow, Alireza Jahanbaksh en Sebastian Szymański.

1908.nl volgt het toernooi op de voet. Wij willen het toernooi nog net wat interessanter maken om bepaalde spelers -geheel uit eigen kennis en data- voor jullie uit te lichten. Er lopen vrij veel interessante spelers rond op het eindtoernooi, die wellicht ooit neer kunnen strijken bij Feyenoord. Disclaimer: Het wil dus niet zeggen dat Feyenoord deze spelers daadwerkelijk volgt, maar wij willen deze jongens graag aanstippen alszijnde 'interessant'.

Wij maken per poule een verslag over deze spelers. Waarom zouden zij goed bij onze club kunnen passen? Wat kunnen ze toevoegen aan Feyenoord? Je leest het in deze serie, waarvan wij per dag in aanloop naar het toernooi één poule (A tot en met H) voor jullie uitlichten.

In het tweede artikel in de serie komen de volgende landen aan bod:

  • Engeland [FIFA ranglijst: 5de]
  • Verenigde Staten [FIFA ranglijst: 16e]
  • Wales [FIFA ranglijst: 19e]
  • Iran [FIFA ranglijst: 20ste]

De meest interessante spelers komen in deze groep uit de Verenigde Staten. De spelers van Engeland zijn nagenoeg allemaal te duur en ook de betere spelers van Wales zijn al onder de pannen bij meer vermogende clubs.

Desalniettemin betekent dat niet dat er geen interessante spelers zijn. Het tegendeel is waar. Zo is centraal verdediger Walker Zimmerman van Nashville een directe toevoeging voor Feyenoord. De ervaren rechtspoot beschikt over een zeer goed spelinzicht, daar hij ruim 5 intercepties per 90 minuten maakt tegenover slechts 0,27 tackles per 90 minuten. De focus op de bal in plaats van de man zorgt ervoor dat veel aanvallen al in de kiem kunnen worden gesmoord. In balbezit kan Zimmerman worden omschreven als betrouwbaar – net zoals onze huidige rechter centrale verdediger. Een passpercentage van maar liefst 86,5% en negen keer balverlies per wedstrijd zijn hier goede voorbeelden van. En in lijn met de rest van de ploeg denkt de speler ook vooruit: Slechts 6,5% van de passes van Zimmerman gaat achteruit. Een type verdediger die naadloos bij Feyenoord aan kan sluiten.

In de aanval is de Verenigde Staten met Christian Pulisic, Giovanni Reyna en Timmy Weah al breed vertegenwoordigd met Europese subtoppers. Toch is ook hier de vertegenwoordiging vanuit de MLS het meest interessant. Met Jesus Ferreira heeft Team USA namelijk een aanvaller in de gelederen die zich nog niet kan meten met de huidige basisspelers, maar dit in de komende jaren ongetwijfeld wél zal doen. Uit de talentenfabriek van FC Dallas is ondertussen Ricardo Pepi (via een omweg en op huurbasis) in de Eredivisie bij FC Groningen beland en Jesus Ferreira zou hier perfect op aansluiten. Elke 90 minuten is Ferreira goed voor een half verwacht doelpunt (0,33 xG + 0,14 xA), maar heeft hiernaast een breed palet aan andere acties. Met gemiddeld 21,61 ontvangen passes per wedstrijd functioneert hij als aanspeelpunt en is hij goed bereikbaar voor medespelers. En ook zijn volgende acties zijn betrouwbaar: Wanneer hij kiest voor een pass, komt 80% aan. Maar net zo vaak wisselt hij dit af met een vervolgactie zonder pass. Ferreira is niet bang om te schieten (2,7 keer per wedstrijd in 2022) of zijn sporadische maar succesvolle dribbel uit te oefenen, waar hij ruim 70% van de tijd de bal 1/3de dichter bij het vijandelijke doel mee weet te krijgen.

Als laatste richten we ons op Iran. Daar zal Majid Hosseini in de verdediging trachten het gevaar tegen te houden. Als we ons baseren op de resultaten van Kayserispor, de club waar hij in 2021 transfervrij naartoe is vertrokken, kunnen we al concluderen dat dit een lastige horde zal zijn voor elke opponent. Sinds zijn komst is Kayserispor opgeklommen van een plek in de degradatiezone naar een hele bewonderenswaardige zesde plek in de Super Lig nu en dit is niet in de laatste plaats door het uitstekende verdedigende werk van Hosseini. Net als Zimmerman is Hosseini een verdediger die liever op zijn voeten blijft staan dan een tackle maakt: met 4.95 intercepties tegenover 0,44 tackles per 90 laat de Iranees zien dat hij het spel goed leest en niet de behoefte voelt om in man-tegen-man-duels te komen. Maar dat betekent niet dat hij onderpresteert in het fysiekere werk: Van al zijn duels wint hij 61% en van zijn verdedigende duels is dit zelfs bijna 70%. Keurige cijfers voor een toch nog jonge verdediger (21 jaar). Als we hem al met een recente verdediger van Feyenoord zouden moeten vergelijken, is Marcos Senesi misschien het beste voorbeeld. Een puinruimer met bijna 10 heroveringen per wedstrijd, maar tegelijkertijd een prima verdeler van het spel gezien zijn 5.43 lange passes per wedstrijd en een slagingspercentage van deze passes van maar liefst 61%. Dit lijkt wat weinig, maar vergist u zich als lezer niet in de moeilijkheidsgraad die een lange bal heeft om te spelen maar ook om als ontvanger aan te nemen. Als er van elke tien lange ballen zes aankomen, ben je heel goed bezig.

Klik hier voor deel 1 van 'FIFA World Cup potentials', waarin groep A uitgelicht wordt.

Delen

Reacties

Dit is serieus leuk.
Ik woon in de VS en zie veel MLS. Zimmerman zou zeker een mooie toevoeging zijn. Maar deze jongen is al 29 en verdiend $2.3mil per jaar bij Nashville. Beetje buiten ons budget helaas.
Leuke rubriek dit!
Thanks! Dank gaat vooral ook uit naar de jongens die namens 1908.nl de data induiken.
Data waar wij toegang tot hebben gekregen, dankzij jullie steevaste websitebezoek :-)