oma-feyenoord-city

OMA

Nieuws

‘Gemeente en architectenbureau OMA door uitspraak verrast’

Dennis

Vandaag heeft de Raad van State het bestemmingsplan Feyenoord City vernietigd. Daarmee komt er een einde aan een jarenlang slepend dossier dat steevast ter discussie stond. 

Bronnen laten aan 1908.nl weten dat de gemeente Rotterdam en architectenbureau OMA door de uitspraak zijn verrast. Men was in de veronderstelling dat de uitspraak ruimte zou gaan bieden voor het doorgaan van het project. Om die reden is de afgelopen tijd nog volop aan het plan gewerkt.  

Een nieuw Feyenoord City rapport zit zelfs nog in de pijplijn, gemaakt met hulp van een internationaal team van specialisten. Dit rapport lijkt te laat te komen. De Raad van State is de hoogste bestuursrechter die Nederland kent. Er is geen hoger beroep mogelijk. Door de stevige uitspraak wordt de gemeente nu gedwongen tot een herbezinning op het gevoelige dossier. 

Mokerslag

Het Algemeen Dagblad spreekt van een mokerslag voor de gemeente en voorstanders van een nieuw Feyenoord stadion. Met de uitspraak kent het gigantische bouwplan, bestaande uit woningen, winkels, parken en een nieuw voetbalstadion, geen formele status meer.

Niet uitvoerbaar

In een persbericht meldt de Raad van State: “De gemeenteraad van Rotterdam had bij het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Feyenoord City’ in december 2020 moeten inzien dat het plan om een nieuw voetbalstadion aan de Nieuwe Maas te bouwen, niet uitvoerbaar was. Omdat het stadion een wezenlijk onderdeel van het bestemmingsplan is, vernietigt de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State daarom het hele bestemmingsplan Feyenoord City’’.

In een eerder stadium had Feyenoord dezelfde conclusie getrokken. Een nieuw stadion was volgens de directie op dit moment niet te betalen. De club besloot zich daarop terug te trekken uit het nieuwbouwproject en volledig te gaan focussen op voetbal gerelateerde zaken.

Delen

Reacties

Bij ridderkerk in polder Reijerwaart een nieuw stadion bouwen, tram daar doortrekken, verbinding met A16 maken en je bent klaar voor heleboel jaren...
Toch verwacht ik binnen tien jaar een handtekening voor een nieuw stadion vanuit Feyenoord. Maar eerst effe 100 miljoen uit transferinkomsten in een depot zetten voor de financiering van dat gebouw.
Wat een gezever! Even 100 miljoen verdienen...en wat overblijft op het veld.. en dan gaan zeiken na een paar wedstrijden zoals dit seizoen.
Het is ongelooflijk dat we met de helft opbrengst van spelers toch bovenin staan. Met een transfer periode waarin iedereen zo blij was.
Twee onnodige gelijke spelen en ze beginnen kritiek te hebben op trainer.
En zeiken..over jonge spelers die nog gewoon moeten wennen en groeien in hun spel.
Heb geduld.
Om het dus op z'n janboerefluitjes te zeggen, ontbreekt een onherroepelijke toezegging vanuit de voetbalclub Feyenoord om in dat nieuwe stadion te gaan spelen, conform de voorwaarden die gesteld zijn in dat FeyenoordCity plan.
Dus de RvS zegt, hoe kan je nou een stadion gaan bouwen, terwijl je niet eens weet of er iemand in gaat voetballen.
Dat is eigenlijk de kern waar het om draait en terecht, je ziet nu dat Feyenoord heeft besloten dat niet te gaan doen, dat kost Feyenoord dan 2,9 miljoen ( wat twee jaar geleden al gereserveerd is ) en ze zijn van het ' probleem' af.
Het grootste deel van de schuld, ca. 20 miljoen geloof ik, ligt bij Stadion Feyenoord.
Hoe dat opgelost gaat worden en dan nog het achterstallige onderhoud, zal me benieuwen , dat wordt nog een hele operatie, tel daarbij op dat een nieuw plan met alle vergunningsaanvragen in ieder geval jaren gaat duren , moet er wel iets gebeuren.
De vraag is enkel, wie gaat betalen ?
Een faillisement van Stadion Feijenoord NV lijkt me een prima zaak. Feyenoord (of een andere investeringspartij) kan dan voor relatief weinig het stadion kopen, zonder de schulden. Zonder de bespeler Feyenoord is het weinig waard, dus curator zal (ook onder druk van de gemeente Rotterdam, die uiteraard wil dat Feyenoord in Rotterdam blijft) instemmen met een doorstart.
Dat zou de beste oplossing zijn, maar dat kan je wel vergeten.De huidige aandeelhouders laten dat nooit gebeuren, dan zijn te alle voorrechten kwijt.
En die huidige aandeelhouders gaan ook niet bijstorten om het onderhoud te bekostigen, dus dit gaat nog een vervelend verhaal worden.
Het enige wat de voetbalclub kan doen m.i. eisen dat het noodzakelijke onderhoud wordt uitgevoerd op kosten van het stadion en anders een korting op de huur wordt doorgevoerd.
Maar goed, dan zet je de verhoudingen nog verder op scherp, alhoewel het momenteel ook al ellende is.
Ja echt verrassend inderdaad, al meermaals als onbetaalbaar beschouwd door Raad van State. Godzijdank is een ramp voorkomen!
De Raad van State zegt iets anders, die hebben het niet of het financieel onhaalbaar is, maar zegt vooral, dat de gemeente en het project 100% zekerheid hadden moeten hebben, dat Feyenoord inderdaad in dat nieuwe stadion zou gaan spelen. En dat ontbreekt, evenals de missende 50 miljoen financiering.
Dat is eigenlijk de kern van de zaak, de RvS geeft geen oordeel of het te duur of te goedkoop is.