analyse-lazio

Analyse

Kijkje in de CL-keuken: SS Lazio

Stan

Voor het eerst sinds 2017 is Feyenoord weer terug in de Champions League, waarin de mannen van Arne Slot enkel topaffiches te wachten staan: de Rotterdammers zijn gekoppeld aan Atlético Madrid, SS Lazio en Celtic. In deze mini-serie neemt 1908.nl een kijkje in de keuken bij de CL-opponenten, met in dit deel een voor Feyenoord bekende ploeg: SS Lazio.

Clubpaspoort
Oprichting: 1900, Rome
Bijnaam: I Biancocelesti (‘De blauwwitten’) 
Stadion: Stadio Olimpico (cap: 72.698) 
Trainer: Maurizio Sarri (64 jaar, Italië) 
Selectiewaarde: 280,28 miljoen 
Sterspeler: Luis Alberto (31 jaar, Spanje) 
Prestaties vorig seizoen: 2e in Serie A
CL-historie: 1x Kwartfinale (1999)  

Selectie
Maurizio Sarri kan bij Lazio beschikken over een gebalanceerde selectie die bestaat uit zowel jeugdige talenten als ervaren rotten. Vooral spelers in die laatste categorie zijn nog altijd van groot belang voor de Romeinen. Zo kwam de overwinning van afgelopen zondag op Sassuolo tot stand via twee doelpunten van dertigers: de rappe Braziliaan Felipe Anderson (30) tekende voor de 1-0, waarna de technische Luis Alberto (31), die al een aantal jaar de lijnen uitzet op het middenveld van I Biancocelesti, voor de 2-0 zorgde. Ook drievoudig Champions League winnaar Pedro (36) had een basisplaats bij Lazio. Ook in de Champions League kiest Sarri vooral voor ervaring met bijvoorbeeld tegen Celtic een basiself met een gemiddelde leeftijd van bijna 30. 

De bekendste routinier van de Romeinse club luistert echter naar de naam Ciro Immobile. De 33-jarige Italiaan werd al twee keer topscorer van de Serie A bij Lazio en is tevens de aanvoerder. De afgelopen weken moet de EK-winnaar van 2021 zijn basisplaats echter steeds vaker afstaan aan de gehuurde Valentin 'Taty' Castellanos, die net als de van Midtjylland overgekomen Gustav Isaksen in het verleden werd gelinkt aan Feyenoord. Of Immobile woensdag tegen de Rotterdammers in de punt van de aanval zal beginnen, is dus nog maar de vraag.

Wie zo goed als zeker wel een basisplek zal hebben, is de gehuurde Fransman Mattéo Guendouzi. Hij speelde in 2022 met Olympique Marseille ook al tegen Feyenoord. Toen gingen de Rotterdammers ten koste van Marseille door naar de Conference League-finale. De middenvelder moet helpen bij het opvangen van het gat dat ontstond door het vertrek van Sergej Milinkovic-Savic. De Servisch international was jarenlang één van de gezichten van Lazio, maar werd deze zomer voor 40 miljoen verkocht aan het Saudische Al Hilal. Met onder andere Mattia Zaccagni (met 30 miljoen de meest waardevolle speler) staat er echter nog genoeg waarde op het veld bij de Romeinen: de selectie van Lazio is volgens Transfermarkt ruim 280 miljoen waard en staat daarmee net boven Feyenoord, dat een waarde van 265 miljoen vertegenwoordigt.

Speelwijze
Maurizio Sarri is een eigenwijze trainer, die erom bekend staat zijn ploegen graag aanvallend combinatievoetbal te laten spelen. Dat doet de laatbloeier in het trainersvak door vanuit achteruit geduldig over te spelen en met korte passes de tegenstander uit te lokken om druk te zetten. Als de tegenpartij vervolgens in die val trapt, ontstaan er gaten in de organisatie en is er voor Lazio de gelegenheid om de bal razendsnel naar de andere kant van het veld te bewegen. Sarri hanteert hierbij steevast een 1-4-3-3 opstelling met één verdedigende middenvelder die de achterste linie van extra passopties voorziet.

Op verdedigend vlak is de speelwijze van de 64-jarige Italiaan minder in lijn met de trends in het hedendaagse voetbal. Bij balbezit van de tegenstander wordt niet met man en macht drukgezet, maar probeert Lazio de passopties richting het midden van het veld zoveel mogelijk te beperken. Dat doen ze door het compact te houden, veel mensen in de as te houden en zo de tegenstander naar de zijkant van het veld te dwingen. De Romeinen hoeven dan ook niet per se de bal te hebben en zitten vaker ónder dan boven de 50% balbezit.

In het huidige seizoen pakt die tactiek tot dusver minder uit dan vorig jaar, toen Lazio knap tweede werd in de Serie A. De Romeinen weten dit seizoen zeker nog niet te overtuigen en wonnen in de Italiaanse competitie evenveel als dat ze verloren (4), waardoor ze zichzelf terugvinden op een matige negende plek. Wel moet gezegd dat zij de afgelopen weken aanzienlijk verbeteren; van de afgelopen vijf officiële duels werden er vier gewonnen, alleen AC Milan was te sterk. Ook in de Champions League schittert Lazio qua veldspel nog niet. Toch werden er door twee late goals, waaronder één van doelman Ivan Provedel, al wel vier punten gepakt.

lazio
Maurizio Sarri, trainer van SS Lazio (VK Sportphoto)

Kansen voor Feyenoord
Dat Feyenoord woensdag kans maakt op de overwinning tegen Lazio, staat buiten kijf en heeft de ploeg ook vorig jaar in de Europa League al bewezen. Daarbij is vooral de manier van druk zetten en de organisatie van groot belang. Zoals gezegd wil Sarri met zijn ploeg juist uitlokken dat een tegenstander als een kip zonder kop gaat pressen en zo steken laat vallen in de verdedigende organisatie, maar die manier van spelen kan ook tegen ze gebruikt worden. De korte passes die de verdediging achterin hanteert om de tegenpartij te provoceren, brengen namelijk veel risico’s met zich mee. Wie op basis van goede afstemming en afspraken druk uitoefent en het daarbij achter de voorste linie goed neerzet, kan Lazio flink in de problemen brengen. Slot heeft de afgelopen seizoenen wel bewezen Feyenoord als een goed georganiseerd elftal te kunnen laten druk zetten en dat zal ook zeker tegen Lazio het devies zijn. Daarbij lijkt het aannemelijk dat de trainer weer kiest voor een verdedigend blok op het middenveld met Mats Wieffer en Ramiz Zerrouki, zoals dat tegen Atlético Madrid ook gebeurde.

Aan de bal is het de taak aan de Rotterdammers om de organisatie van de Italiaanse ploeg kapot te spelen. Lazio houdt het in het centrum weliswaar compact, maar heeft het tegen ploegen met veel creativiteit en aanvallende kwaliteiten vaak moeilijk. Laat Feyenoord juist daar ten opzichte van vorig seizoen flink in verbeterd zijn. Waar de ploeg van Slot vorig seizoen nog de nodige moeite had om balbezit om te zetten in mogelijkheden, rijgt de Stadionclub de goals dit seizoen aan elkaar. Het is het gevolg van de creatieve impulsen die spelers zoals Luka Ivanušec, Yankuba Minteh, maar ook vooral Calvin Stengs aan de selectie hebben toegevoegd. Ivanušec en Minteh zijn beide twijfelgevallen voor woensdag, maar met Igor Paixão en dus waarschijnlijk Stengs, die wordt doorgeschoven naar de rechtsbuitenpositie, beschikt Feyenoord over de middelen om de verdediging van Lazio uit elkaar te spelen.

Historie met Feyenoord
We hoeven niet ver terug in de tijd voor een eerdere ontmoeting tussen Feyenoord en Lazio. Vorig seizoen werd de ploeg van Arne Slot namelijk bij de Romeinen ingedeeld in een Europa League-poule, met verder Midtjylland en Sturm Graz. Daardoor stonden beide ploegen twee keer tegenover elkaar in twee totaal verschillende wedstrijden.

Voor de eerste wedstrijd in de groep reisde Feyenoord af naar het Stadio Olimpico waar de ploeg na een succesvol Conference League seizoen met beide benen op de grond werd gezet. In de eerste helft speelt het team van Sarri de Rotterdammers volledig zoek en na ruim een uur spelen staat het dan ook 4-0 in Rome. Gelukkig is het Santiago Gimenez die voor het eerst van zich laten horen als spits van Feyenoord en met twee doelpunten de eer nog enigszins weet te redden.  

Twee maanden later staat in De Kuip hetzelfde affiche op het programma, maar zijn de verhoudingen totaal anders. Feyenoord is sinds de oorwassing in Italië gegroeid als ploeg en weet dat het een resultaat kan én moet neerzetten tegen Lazio, wil het overwinteren in de Europa League. Beide ploegen zijn op dat moment nog volop in de race voor groepswinst in een toch al knotsgekke poule. In een kolkende Kuip blijft het lang 0-0 totdat invaller Quilindschy Hartman de bal vanaf de zijkant het strafschopgebied inslingert richting de eveneens ingevallen Santiago Gimenez. De Mexicaan weet de bal uiteindelijk in het doel van de Romeinen te frommelen, schiet Feyenoord zo naar groepswinst en laat het stadion op ongekende wijze ontploffen. Sarri noemde De Kuip na afloop een 'psychiatrische inrichting' en zei later in het seizoen voorafgaand aan de wedstrijd met AZ het volgende: "Nederland heeft altijd goede teams met goede vleugelspelers. Het enige wat ik niet leuk vind aan het Nederlandse voetbal zijn de fans van Feyenoord."

Een ander memorabel tweeluik met Lazio dateert uit 2000, toen Feyenoord ook in de Champions League tegenover de Romeinen stond. Na het kampioenschap in 1999 wist de ploeg van Leo Beenhakker het seizoen daarop tweede te worden in de eerste groepsfase van het miljoenenbal, waarna destijds een tweede groepsfase werd gehanteerd. Daarin wist Feyenoord uit met 1-2 te winnen van Lazio, door twee doelpunten van Jon Dahl Tomasson. Ook in De Kuip werd niet verloren (0-0), maar toch volgde uitschakeling voor de Rotterdammers in een poule met verder Chelsea en Marseille.

Geniet hieronder nog een keer na van de overwinningen op Lazio in 2022 en 2000: 

Delen