Geertruida Oranje

VK Sportphoto

Analyse

Koeman past Guardiola-truc toe met Geertruida

Stan

Lutsharel Geertruida begon woensdagavond in de basis bij het Nederlands Elftal. Zijn plek centraal in de verdediging tijdens het Nations League-duel met Kroatië, was volgens Ronald Koeman een tactische keuze. De bondscoach van Oranje gebruikte daarbij een tactisch foefje dat hij had afgekeken bij zijn vriend en collega-trainer Pep Guardiola, zo analyseert Pieter Zwart van Voetbal International

Geertruida vervulde tegen de Kroaten de rol van libero: een centrale verdediger die door zijn voetballende kwaliteiten regelmatig naar voren trekt. Een manier van spelen die Ronald Koeman, vooral tijdens zijn periode als speler van FC Barcelona, op het lijf geschreven was. 

Niet geheel toevallig is het Pep Guardiola die de libero-rol na een tijdperk waarin centrale verdedigers vooral achterin moesten blijven nieuw leven in heeft geblazen. De oefenmeester van Manchester City speelde bij Barcelona samen met Koeman en projecteert de ervaringen uit die tijd op zijn huidige ploeg. Bij de winnaars van de treble schuift de Engelse John Stones (van origine een centrale verdediger) veelvuldig door naar het middenveld, waar hij uitblinkt met zijn pass- en dribbelkwaliteiten. Op die manier wordt een man-meer-situatie gecreëerd op het middenveld. De toepassing van deze truc is mogelijk doordat City met Nathan Aké en Manuel Akanji beschikt over twee verdedigers die vanaf de back-posities naar binnen trekken, waardoor een driemansverdediging ontstaat. 

Koeman deed woensdagavond min of meer hetzelfde met de verdediging van het Nederlands Elftal, schrijft Zwart op de website van VI. Geertruida schoof à la Stones door naar het middenveld, waarbij de vleugelverdedigers (hier ook Aké, en Dumfries) naast aanvoerder Virgil van Dijk kwamen te staan. Deze manier van spelen werkte in het voordeel van een andere Feyenoorder. Doordat Geertruida op het middenveld naast Frenkie de Jong terecht kwam kon Mats Wieffer hoger en aanvallender spelen. Dat resulteerde onder andere in een assist van de Bornenaar op de 1-0 van Donyell Malen. 

Arne Slot

Dat Geertruida ook op het middenveld van waarde kan zijn was in Rotterdam-Zuid al lang bekend. In het begin van het seizoen stelde Arne Slot de veelzijdige Feyenoorder al op als verdedigende middenvelder, voordat Wieffer op die positie kwam te spelen. Later, toen Geertruida weer als verdediger werd opgesteld, bevond hij zich in de praktijk toch vaak ook rond dat gebied.

Slot past namelijk een vergelijkbare truc toe als Guardiola en Koeman. In tegenstelling tot Pedersen die als rechtsback aan de zijkant van het veld opstoomt, vult Geertruida de positie rechtsachter in als inverted wingback. Hierbij komt hij net als bij het Nederlands Elftal naar het middenveld toe, alleen dan als rechtervleugelverdediger in plaats van centrale verdediger. Daardoor kan de buitenspeler bij Feyenoord (Jahanbakhsh of Paixão) het veld breed houden en met het rechterbeen voor een voorzet of actie buitenom zorgen. 

Delen

Reacties

Ik vind een formatie met de inschuivende libero ook veel logischer dan een formatie met wingbacks die zich helemaal het apekool moeten lopen. Het is veel logischer als de inschuivende libero bij balbezit op de 6 positie komt en een van de andere middenvelders bijvoorbeeld over de vleugelaanvaller heengaan. Qua loopvermogen vraagt dat veel minder van spelers.

Maar goed, dat komt waarschijnlijk omdat ik niet de hoogste trainersopleiding heb gevolgd. Sterker nog: zelfs helemaal geen trainersopleiding bij de KNVB. Dus ik kan dan ook zomaar als coach worden aangesteld ergens.
Alles valt of staat met de kwaliteiten van de beschikbare spelers meneer Aart. Heb je backs zoals heel vroeger Hugo Hovenkamp, Ruud Krol of nu dus Pedersen dan moet je die mannen in hun kracht gebruiken.
Zeker, Ruud Krol was echter geen back maar een libero.
Ruud Krol speelde rechtsback tijdens de succes periode van Ajax. Centraal Blankenburg en Vasovic.
In zijn nadagen werd Krol, wat een gigant was die man, opgesteld als centrale verdediger.
Trouwens: de meeste coaches kijken al jaren niet naar de spelers die ze hebben, maar volgen gewoon de mode om wingbacks over de vleugelaanvallers heen te laten gaan. Leuk dat nu het oude systeem van de inschuivende libero weer terugkomt.
Het zou veel logischer zijn als Geert op RB ging en in het centrum een linksbenige cv stond.
Die Denzel doet ook niks, slecht aan de bal, aanvallend niks gedaan en brengt onrust.
Met een Van Dijk die niet zichzelf is dit seizoen voelde Luths zich niet op zijn gemak. Moest met een schuin oog achter hem blijven kijken waardoor hij niet vrijuit kon ballen als met Hancko naast hem.

Wieffer was de 1e helft de enige die overeind bleef maar ook die met Koopmeiners voor zich....
Of die postduif van een Frenkie die iedereen in de problemen brengt omdat hij geen passes van langer dan 3m kan geven.
Klopt, Frenkie was niet best. Maar te zijner verdediging:
1. Dat arme cluppie van hem liet hem nog even voor een vriendschappelijk potje naar Japan heen en weer vliegen, 15 uur heen en 15 uur terug. En dat na een overvol voetbalseizoen. Het is dat die voetballers daar wel aardig wat zakgeld krijgen, andërs zou het slavenarbeid zijn. Maar goed: logisch dat hij niet topfit was. En sterk van hem dat hij dit niet als excuus bracht.
2. De kroaten hebben hem heel bewust afgeschermd en steeds een mannetje op hem gezet.
Frenkie de Jong is een schitterende voetballer die van achteruit het spel kan bepalen.
Het seizoen heeft echter te lang geduurd voor hem, hij was uit gevoetbald, toe aan vakantie.
Eind augustus is Frenkie weer gewoon fris en heel belangrijk voor zijn club.
Echt een geweldige speler maar gisteren schrok ik wel een paar keer wat op zich positief is want dat betekend dat Geertruida nog steeds verder kan ontwikkelen

En met schrok bedoel ik

Kijk even hoe Geertruida wet weg gespeeld door Kramaric

Oef

Pijnlijk
Geweldige speler. Jammer voor hem moet hij naast V. Dijk staan. Met Hancko veel beter!