Geertruida Oranje

Opinie

Nederlandse quoteringen voor het winnen van EURO 2024

Van de redactie

Nederland is van oudsher een voetballand dat op grote toernooien meedoet voor de prijzen. De laatste jaren waren de prestaties van het Nederlands Elftal echter mager. Onder leiding van bondscoach Ronald Koeman lijken de Oranje Leeuwen hun vorm echter te hebben teruggevonden.

Volgens de bookmakers maakt Nederland historisch gezien 65% kans om de groepsfase op Europees- en Wereldkampioenschappen te overleven. Sterker nog, op basis van voorgaande resultaten plaatsen de bookies Nederland zelfs in de top vijf van de beste teams op toernooien. Voor liefhebbers van sportweddenschappen een uitgelezen kans om hier hun voordeel mee te doen.

Sportweddenschappen sites en EURO 2024
Dit jaar zal het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland plaatsvinden. Een evenement waar iedere voetballiefhebber reikhalzend naar uitkijkt. Er zullen 24 voetballanden gaan strijden om een van de meest prestigieuze prijzen die er in het spelletje te winnen zijn. In juni begint de groepsfase al. Sportwedden is dan mogelijk bij de beste sportweddenschappen sites in Nederland, te vinden bij plainenglish.io.

Dat Nederland de groepsfase overleeft is geen vanzelfsprekendheid. In het verleden is het immers vaak genoeg fout gegaan. Alleen de eerste twee ploegen van iedere groep mogen door naar de laatste 16 van het eindtoernooi. Nederland zit in Poule D, die er als volgt uit ziet:

1. Polen
2. Frankrijk
3. Oostenrijk 
4. Nederland

Sportieve prestaties in het verleden
Het absolute hoogtepunt van het Nederlandse voetbal is nog altijd het jaar 1988. In dat jaar won het Nederlands voetbalelftal immers het Europees kampioenschap, dat destijds ook in Duitsland werd gespeeld. Met sterspelers als Marco van Basten, Ruud Gullit en de huidige bondscoach Ronald Koemen, is dit nog steeds de grootste prestaties in het Nederlandse voetbal.

Naast het EK in 1988, is er nooit meer een grote prijs gewonnen. Nederland is er wel vaak dichtbij geweest, maar greep net mis. De verloren finale van het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in 2010 was een nationaal moment van rouw. Met 1-0 werd er verloren van Spanje en Nederland moest afdruipen.

Historische prestaties geven geen garantie voor de toekomst
Ook het WK 2014 in Brazilië was succesvol, al moest Nederland in de kwartfinale haar meerdere erkennen na strafschoppen tegen Argentinië. Brazilië werd nog wel verslagen in de troostfinale, waardoor Oranje beslag legde op de derde plaats in het toernooi. Dit toont aan dat Nederland in staat is om onder druk te presteren en opgewassen is tegen de grootste voetballanden.

Op basis van prestaties in het verleden, is de kans statistisch gezien 65% dat het Nederlands Elftal de groepsfase tijdens het komende EK overleeft. In het merendeel van de gevallen gebeurde dit ook, behalve in de jaren 2012 en 2020 toen Nederland de groepsfase niet overleefde.

Het Nederlands Elftal in vorm
Met Ronald Koeman heeft het Nederlands team een zeer ervaren bondscoach op de bank zitten. Als speler maakte hij furore bij FC Barcelona en als trainer boekte hij indrukwekkende resultaten bij PSV, Ajax en Feyenoord.

Aan Koeman om de juiste spelers op de juiste plaats te zetten. Met het middenveld en de achterhoede zit het redelijk goed, maar de grote vraag zal zijn of Nederland over voldoende slagkracht beschikt. Er is immers nog geen topspits opgestaan die beslissend is op het allerhoogste niveau. Wel kent het huidige team een aantal absolute vedetten, zoals Frenkie de Jong, Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Memphis Depay. 

Opkomst van nieuwe spelers
De vraag is of de nieuwe talenten in het Nederlands elftal de kracht en de passie kunnen opbrengen om boven zichzelf uit te stijgen. Veel wordt er dan ook verwacht van spelers als Xavi Simons, Lutsharel Geertruida en Ryan Gravenberg. Aan Ronald Koeman de taak om deze jonge jongens klaar te stomen voor het echte werk en ze moeiteloos te laten integreren in het elftal. 

Ook Quinten Timber is een speler om goed in de gaten te houden. De middenvelder kende een sterk seizoen bij Feyenoord en heeft daarmee de nodige bagage om op het wereldtoneel te presteren. Hetzelfde geldt voor Cody Gakpo. Als speler van Liverpool heeft hij een onbetwiste techniek en kan zijn leiderschap voor een sleutelrol zorgen. 

Gunstige winkansen voor Nederland
Dat Nederland een goed team heeft en daardoor ook een hoge kans maakt om te winnen is ook de bookmakers opgevallen. De relatief hoge winstkansen zijn vertaald in quoteringen waarop spelers kunnen inzetten. Enerzijds zijn sportwetenschappen op het Nederlands voetbalelftal dan ook een relatief veilige inzet, anderzijds zullen de quoteringen niet al te hoog zijn.

De hoogste winkansen worden echter toegeschreven aan landen als Spanje, Engeland, Frankrijk en Italië. Risicovolle sportweddenschappen zijn dat dus naar verwachting niet, maar het zijn wel relatief veilige weddenschappen. Het is maar net waar je als speler meer op gesteld bent. Grote kans om te winnen of een grotere kans op een hogere geldprijs.

Achtergrondkennis voor succesvol gokken
Grote sportwedkantoren zoals Unibet en bet365 dichten het Nederlands voetbalelftal zo’n 10% kans toe om de finale van het voetbaltoernooi te winnen. Een relatief kleine kans dus, en daarom is inzet op individuele wedstrijden in de groepsfase meer kansrijk. Volgens de bookmakers wordt er zo’n 9:1 uitbetaald bij winst van Nederland in de groepswedstrijden.

Om als speler de winst naar je toe te kunnen trekken, is het zaak om goed op de hoogte te blijven van het actuele voetbalnieuws. Zaken als blessures, beschikbaarheid van spelers of historische prestaties zijn essentieel. Met die kennis kun je slagen bij winnende sportweddenschappen met een veilige licentie bij de Kansspelautoriteit.

Verantwoord spelen
Spelers kunnen tijdens voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal soms behoorlijk enthousiast raken. Het is immers nog spannender om een voetbalwedstrijd van de Oranje Leeuwen te volgen als er een prijs te winnen valt. Verantwoord gokken moet echter altijd prioriteit krijgen, door vooraf een budget vast te stellen en die niet te overschrijden. 

Conclusie
Het Nederlands elftal maakt statistisch gezien een goede kans om in ieder geval de groepswedstrijden te overleven. Hoewel sportieve prestaties uit het verleden geen garanties bieden, kan het team ook terugvallen op sterke spelers die ook bij hun voetbalclubs aantonen dat het echte werk aankunnen. 

Op Nederland wedden als winnaar van het toernooi is met 10% kans volgens de bookmakers niet kansrijk. Door de lage kans is er wel een relatief hoge quotering waaraan je kunt meespelen. Gedurende groepswedstrijden hebben spelers echter een prima alternatief, met een gemiddelde uitbetaling van 9:1 als Nederland een groepswedstrijd wint.

Voor gokkers is het zaak om goed op de hoogte te blijven van het laatste voetbalnieuws. Sportblessures, wedstrijdvorm en persoonlijke omstandigheden kunnen een enorme impact hebben, ook op quota van weddenschappen. Met goede voorkennis doen spelers meer strategische kennis om winnende quoteringen raak te schieten. 

Delen