Willem van Hanegem (Soccrates Images)

Soccrates Images

Nieuws

Oranje- en Feyenoord-helden aanwezig bij duel tussen Nederland en Duitsland

Stan

Onder het toeziend oog van de Nederlandse selectie van het WK 1974 zal Oranje het dinsdag opnemen tegen Duitsland. De spelers van het team dat 50 jaar geleden de Hollandsche school prentte in de hoofden van voetbalfans over de hele wereld, zal op uitnodiging van de KNVB plaats nemen op de tribune van het stadion in Frankfurt. Onder hen 4 oud-Feyenoorders, met Willem van Hanegem als de meest prominente naam.

Het Rotterdamse club-icoon ging niet meteen in op het aanbod van de voetbalbond. Een reünie met zijn oude ploegmakkers uit 1974 overtuigde De Kromme echter om morgen met zijn goede vriend en oud-profvoetballer Jaan de Graaf in de auto te stappen richting Frankfurt. Zoals zo typerend voor Van Hanegem, reageert hij in het Algemeen Dagblad nuchter op het bijzondere weerzien: "Gewoon een potje voetbal kijken met elkaar. Meer is het toch niet? Maar eigenlijk is het wel geinig."

In Duitsland treft hij onder andere oud-Feyenoorders Theo de Jong, Rinus Israël, Wim Rijsbergen, Eddy Treijtel en Arie Haan, die de club als trainer onder zijn hoede had. Zij waren allemaal van de partij waren tijdens het historische toernooi dat in 1974 door de Duitsers werd georganiseerd. Haan is erg te spreken over het initiatief van de KNVB. "Ze doen dit echt voor de spelers, dat waarderen wij. Ze hebben het ook lang uit de pers gehouden. Maar ja, het lekt altijd wel uit." Van Hanegem sluit zich aan bij zijn oude teamgenoot: "Ik hoor weleens dat ze in Zeist vooral willen dat het niet wordt uitgelegd als een poging van: kijk ons eens even goed zijn voor de oud-spelers. Maar mijn generatie voelt feilloos aan of iets echt of nep is. Dit doen ze gewoon netjes."

Het iconisiche team van '74 zal in Frankfurt helaas niet compleet zijn. Johnny Rep moest verschiet laten gaan, maar daarnaast zijn al tien van de spelers van de ploeg van toen overleden. Onder hen Harry Vos, Ruud Geels, Pleun Strik, Wim Jansen en natuurlijk Johan Cruijff, wiens sterfdag gisteren acht jaar geleden was. "Het is ook daarom goed om bij elkaar te komen", weet Haan. 

Of het Nederlands Elftal lukt waar het team van 1974 destijds niet in slaagde, winnen van Duitsland, zal dinsdagavond blijken. Het team van Ronald Koeman neemt het dan om 20:45 op tegen het buurland. 

Delen

Reacties

Oranje 70-78 was misschien wil het beste voetbalteam aller tijden. Des te zuurder dat ze niks wonnen.