protest-tegen-frank-paauw

VK Sportphoto

Nieuws

Paauw reageert op kritiek: "Ik verzet me tegen het beeld dat ik alleen maar zaken wil verbieden"

Karst

De voorgenomen aanstelling van Frank Paauw als nieuwe voorzitter van de KNVB heeft onder supporters flink wat stof doen opwaaien. Meerdere supportersgroepen in het hele land hebben zich tegen de benoeming gekeerd. Maar over twee weken, op donderdag 28 maart, wordt zijn benoeming officieel bekrachtigd bij de bondsvergadering in Zeist. Paauw reageert in het AD op de kritiek: "Ik wil me niet verstoppen."

Rondom diverse wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie lieten supporters de afgelopen weken van zich horen. Paauw is nog niet in dienst als voorzitter, maar laat zich al wel uit over de kritiek die vanaf de tribunes komt. "Het is misschien ongepast om al iets te zeggen over inhoudelijke voetbalzaken vanuit een rol die ik formeel nog niet heb", begint Paauw. "Maar in overleg met de KNVB en de clubs leek het ons toch goed om wat zaken te verhelderen. Ik wil me niet verstoppen. Ik geef liever antwoord op de vragen die er leven. Ik wil in gesprek met supportersorganisaties en andere betrokkenen."

Als het aan de supportersgroepen ligt, ziet de KNVB af van de aanstelling van Paauw. Supportersvereniging FSV De Feijenoorder heeft zich ook openlijk uitgesproken tegen de komst van de politie commissaris. Toch is Paauw niet geschrokken van alle kritiek. "Ik ben niet naïef, er viel wel wat weerstand te verwachten natuurlijk. Maar het georganiseerde karakter ervan had ik niet direct voorzien. Van de andere kant: de toon is nog tamelijk ludiek, de teksten zijn best origineel. En het scheelt wellicht dat ik bij de politie wel wat gewend ben, qua kritiek."

Paauw is momenteel nog de korpschef van de politie in Amsterdam en was eerder in diezelfde rol actief in Rotterdam. In die functie kwam hij geregeld in het nieuws, waar hij diverse uitspraken deed die niet goed zijn gevallen bij de voetbalsupporters. Zo pleitte hij ervoor om uitsupporters in de toekomst te weren bij binnenlandse risicowedstrijden. Ook is hij voorstander van het weren van bezoekende supporters bij Europese wedstrijden en sluit hij zelfs een totaal verbod op uitsupporters niet uit. "Vanuit mijn hoedanigheid als politiechef moest ik soms streng zijn. Dat ben ik ook binnen mijn eigen organisatie, of binnen de veiligheidsketen rondom voetbalwedstrijden. Dat we de laatste jaren een probleem hebben in onze stadions, zeker sinds corona, mag helder zijn. Maar ik verzet me tegen het beeld dat ik een soort houwdegen ben die alleen maar zaken wil verbieden. Ik heb altijd gezegd: bij voetbal hoort óók uitpubliek. Als driehoek moeten we de clubs daarin ook steunen, want zij kunnen dat niet alleen. De uitgangspunten zoals die er al jaren zijn om voetbal toegankelijker en gastvrijer te krijgen, heb ik altijd gesteund. Vanuit mijn verantwoordelijkheid als politieman, maar óók als voetballiefhebber."

Delen

Reacties

Nog geen reacties