Primeur Bevestigd
yv20241211yv20241211-a1b1591

Nieuws

Plannen voor een nieuw stadion op de plek van De Kuip in 2037

Van de redactie

Er wordt nadrukkelijk toegewerkt naar een nieuw stadion dat kan worden gebouwd in de stadiondriehoek. Dat melden betrouwbare bronnen aan 1908.nl. Het zou gaan om een gefaseerde bouw, waarbij het nieuwe onderkomen deels op de plek moet komen van De Kuip en deels op het bedrijventerrein naast het huidige stadion. Als kijkrichting voor het realiseren van het project, wordt 2037 genoemd.

Dat nadrukkelijk wordt gekeken naar de grond in de stadiondriehoek is op zich niet vreemd. De beschikbare ruimte voor een nieuw stadion in de buurt van de huidige Kuip droogt snel op. Met de realisatie van het woningbouwproject Rotterdams Tij zijn de laatste snippers geschikte grond vergeven. Wie kijkt naar de ruimte rond De Kuip, op Zuid of elders binnen de stadsgrenzen van Rotterdam, ziet eigenlijk nog maar één plek waar iets nieuws kan komen: de stadiondriehoek dus.

Aat van Herk
Een overgrote deel van de grond binnen de stadiondriehoek is in eigendom van de Rotterdamse miljardair Aat van Herk. Die kocht de grond al jaren geleden met het idee deze ooit te verkopen aan partijen die nieuwe plannen willen ontwikkelen met en rondom De Kuip. Bronnen bevestigen dat deze grond nu vanuit de vastgoedtak van Van Herk wordt aangeboden aan Feyenoord.

Voor Feyenoord zal de aankoop een flinke stap voorwaarts zijn. Eerder werd al bekend dat de club streeft naar een eenwording met het stadion. De grond onder het stadion is al in het bezit van de gemeente Rotterdam. Op het stadhuis spreekt men in de wandelgangen al voorzichtig haar voorkeur uit voor dit gefaseerde bouwscenario, mede vanwege de reeds bestaande stadionfunctie in het gebied en aanwezigheid van infrastructuur, maar ook vanwege de mogelijkheid om woningbouw te betrekken bij de realisatie van het project. De eenwording tussen club en stadion wordt echter door de gemeente als voorwaarde gesteld om in te stappen.

Tottenham Hotspur
Voor een gefaseerde bouw, wordt nadrukkelijk gekeken naar de totstandkoming van de nieuwe thuishaven van Tottenham Hotspur. Dit stadion opende in 2019 haar deuren en werd voor het grootste gedeelte pal naast het voormalige White Hart Lane gebouwd, waarna het laatste stukje op de plek van het oude stadion werd afgebouwd (zie video onderaan artikel). Tijdens de bouwperiode van bijna vier jaar, kon de Londense club niet de gehele periode in het vertrouwde White Hart Lane blijven spelen. Op het moment dat de oude thuisbasis werd gesloopt, brachten de Spurs ruim anderhalf seizoen door in het Wembley Stadium. Op de plek van het oude stadion kon daarna de laatste nieuwbouwactiviteiten plaatsvinden, waarna Tottenham Hotspur bij aanvang van het nieuwe seizoen al in het nieuwe stadion kon aftrappen.

Een dergelijk scenario zou men in Rotterdam ook zien zitten. Dit biedt de mogelijkheid om deels een nieuw stadion te bouwen, terwijl er nog in de Kuip wordt gevoetbald en volop supporters kunnen worden ontvangen.

De Kuip
Deze meest recente plannen zou betekenen, dat een verbouw- of vernieuwbouw variant van de huidige Kuip van de baan is, tenzij er meerdere scenario’s naast elkaar worden gelegd. Indien een gefaseerde bouw van een nieuw stadion doorgaat, zou dit het einde van de historische Kuip betekenen. In de stadiondriehoek is geen ruimte voor nieuwbouw en behoud van het icoon.

Signalen
Niet alleen de ontwikkelingen op het vlak van gebiedswinning duiden op nieuwbouw binnen de stadiondriehoek, ook de activiteiten vanuit Feyenoord liggen in lijn richting dit scenario.

Feyenoord heeft bij mondde van algemeen directeur Dennis te Kloese al aangegeven dat de club zeker nog 10 tot 15 jaar in De Kuip blijft voetballen. Die tijdspanne is realistisch. Het traject van de bouw van het Tottenham Hotspur Stadium nam bijvoorbeeld ruim elf jaar in beslag. De genoemde streefdatum van 2037 komt derhalve niet uit de lucht vallen.

De voorgenomen eenwording met Stadion Feijenoord is een volgend signaal. Indien Feyenoord erin slaagt de zeggenschap over De Kuip naar zich toe te trekken, kan het besluiten tot de ontmanteling ten faveure van nieuwbouw. Financieel directeur Pieter Smorenburg bevestigde eerder al aan Perspectief dat Feyenoord geregeld V-aandelen opkoopt, om hun aandelenbelang in het stadion uit te breiden en statutair meer zeggenschap te krijgen. Ook de deal met Sportclub Feyenoord hangt boven de markt. De amateurtak ontvangt 275.000 euro per jaar, met een looptijd van 40 jaar. Over de tegenprestatie van de overeenkomst wordt al vanaf de ondertekening geheimzinnig gedaan, ondanks vele vragen vanuit aandeelhouders. Die vinden het opmerkelijk dat de totaalsom van elf miljoen euro overeenkomst met de getaxeerde waarde van de stadionaandelen van de Sportclub, die zijn ondergebracht in stichting de Kromme Zandweg. Het is niet ondenkbaar dat de tot dusver geheimgehouden overeenkomst, de overname van de stadionaandelen omvat. Vanuit aandeelhouders wordt daar zelfs vanuit gegaan, omdat de stadiondirectie en raad van commissarissen – hun belangenbehartigers – zich op dit dossier niet wensen uit te spreken.

Alexander van der Lely
Ook de toetreding in het afgelopen voorjaar van Alexander van der Lely in de Raad van Commissarissen is opvallend. De eigenaar van het gelijknamige bedrijf in landbouwmachines, behoort net als Van Herk tot de rijkenlijst van Nederland. Beide mannen zijn echter ook tegenpolen. Van Herk toonde zich eerder voorstander van vernieuwbouw van de huidige Kuip, onder andere door de plannen van De Moderne Kuip te steunen. Lely toonde zich echter een groot voorstander van een nieuwbouw stadion in het Feyenoord City project. Om die reden verwierf hij de afgelopen jaren eveneens grondstroken rondom het stadion. Met zijn toetreding kent Feyenoord niet alleen een commissaris met een voorkeur voor nieuwbouw, maar ook iemand met vastgoedbelangen in de directe omgeving. Herontwikkeling binnen de stadiondriehoek zal in dat geval niet ongunstig uitpakken.

Toekomst
Met de toenadering van het vastgoedbedrijf van Van Herk gaat de stadiondiscussie een nieuwe fase in. Een dossier dat al bijna vijftien jaar Rotterdam en Feyenoord in zijn greep houdt. Het Spurs-scenario kan rekenen op steun van de gemeente en met de grond binnen de stadiondriehoek in bezit, kan de overname van De Kuip zomaar het laatste zetje geven. 

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

stadion spurs niet echt goed voor weld
was begroot op 600 mil en werd uiteindelijk 1,2 millard ??
beter is kijken naar stadion altletico bilbao 👍👍👍
geen grondkosten
geen infra wijzigingen
kan gewoon door spelen
misschien nog parkeerkelder onder huidige parkeerterrein en onder de kuip en voorplein
Ik heb nooit nooit een echte voorkeur gehad voor een vernieuwbouwde Kuip of een nieuw stadion. Ik vond het tweede ontwerp van Volker-Wessels (de Superkuip) prachtig maar de optie van de Moderne Kuip vele malen verkieslijker dan het Feyenoord City-stadion. Niet alleen qua stadion maar ook als het om het ontwerp ging. Doorslaggevend moet te allen tijde zijn, bij welke optie heeft de club Feyenoord het meeste belang qua exploitatie en inkomsten.
Dat er in RvC-lid lang is blijven pleiten voor het megalomane Feyenoord City-sprookje, is in dat opzicht zorgelijk en verklaart (voor een deel) waarom deze beleidsblunder van de buitencategorie geen gevolgen heeft gehad voor de verantwoordelijken. Die dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was: Iemand me directe invloed op het beleid heeft een persoonlijk belang (gewin) bij de uitkomsten van dat beleid. Want Van der Lely is vast een goede vriend van Feyenoord maar ongetwijfeld ook van zijn eigen spaarvarkentje......
Poeh, als ik dat nog mee maak, lol (ben de jongste niet meer). Zoveel plannen gezien, en allemaal niet doorgegaan.
Hoop toch echt op nieuwbouw, naast het bestaande Kuip. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik graag Feyenoord City had zien bouwen.
Van mij mag het ook 10 jaar eerder. Rotterdam en Feyenoord verdienen toch een prachtig stadion waar interlands, Europacupfinales en grote popconcerten georganiseerd worden. Het zou zonde zijn wanneer er tuentallen miljoenen uitgegeven worden voor een grootschalige renovatie. Kortom, gas erop!
10 jaar eerder is over 2½ jaar dat lijkt me een 'tikkeltje onhaalbaar', om het eens héél voorzichtig uit te drukken. En die popconcerten kun je na de deal tussen stadion en gemeente ook wel schudden.
Als je de de belabberde staat van De Kuip op korte termijn aan wilt pakken, en dat is een must, dan moet je investeringen doen die het spelen in de Kuip voor 10+ jaren noodzakelijk en wenselijk maken.
Vraagje: wie pakt het stadiondossier eigenlijk op bij Feyenoord nu Te Kloese aangaf dat dit is overgedragen zodat hij zich meer kan focussen op technische zaken?
Volgens mij is de mededeling van te Kloese geen nieuws. Het stadiondossier is zodanig 'Chefsache' dat dat per definitie onder de RvC valt. Die is nl verantwoordelijk voor de hoofdlijnen van beleid en daar valt het stadion zonder meer onder.
Dat Te Kloese ooit mocht melden dat de BVO de stekker uit het Feyenoord City-plan trok was vermoedelijk ingegeven door de gedachte dat de RvC daarmee kritische vragen over de absurd lange steun aan dit plan en het sneuvelen van Algemeen Directeur Jan de Jong toen deze als eerste reële voorwaarden aan Feyenoord City wilde stellen, kon ontlopen.
Of we blij moeten zijn met het feit dat DTK zich maar (kan) gaan focussen op technische zaken is overigens ook nog maar de vraag........😬
@KeesPijl bedankt voor je antwoord. Volgens mij moet de directie het beleid uitvoeren en is de RvC een controlerend orgaan dat eventueel adviseert. Het zou dan wat vreemd zijn als de RvC deze beslissingen zelf neemt. Iemand in de directie of dat nou Te Kloese is of niet zou formeel de beslissing moeten nemen. Ik word gesterkt in deze gedachte als ik terug denk aan de aanstelling van Gudde als AD in het verleden. Een grote reden van zijn aanstelling was het stadiondossier en zijn contacten bij de gemeente als ik het me juist herinner. Nu weet ik dat er altijd een verschil is tussen de theorie en praktijk. Maar iemand in de directie van Feyenoord zou hier m.i. bij de besluitvorming betrokken moeten zijn. Vandaar de vraag.

En Te Kloese en technische zaken, een groot vraagteken. Laten we het hopen. Misschien dat Ruijl met een grotere invloed wat uitmaakt.
Invulling en uitvoering van het beleid is idd de verantwoordelijkheid van de directie. En die wordt daarop gecontroleerd en beoordeeld door de RvC. Maar het vaststellen (= bepalen) van de hooflijnen van beleid is de verantwoordelijkheid van de RvC. De stadionkwestie is zo'n hoofdlijn. De RvC hoort zeker niet te adviseren, want dan wordt het mede verantwoordelijkheid voor de beleidsuitvoering die het controleert.
Wanneer je bedenkt dat in de nu geldende planning Feyenoord een eeuw lang in de Kuip zal spelen dan is het ook niet wenselijk dat de keuze voor een eventueel nieuw stadion, komt te liggen bij een werknemer van de club die mogelijk een dienstverband heeft van maximaal 10 jaar van die termijn. Wenselijk, zo niet noodzakelijk is het dat vanuit de geledingen (StiCo en VvF) door de RvC een keuze wordt gemaakt die transparant is, zodat supporters in een eerder stadium (kunnen) begrijpen wat de opties zijn en hoe keuzes tot stand komen. Dat klinkt omslachtig maar in een emotiedossier als het stadion is het noodzakelijk om juist de groep zonder wie Feyenoord niet zou bestaan (als BVO) mee te nemen.
Dat Gudde mede is aangesteld vanwege zijn werkervaring en dus relaties bij de gemeente (gemeentebelastingen en dienst sportzaken) is vast en zeker waar. Aan het vertrek van Jan de Jong (verschil van inzicht tussen directeur en RvC!) kun je zien dat de rol van de directie in deze er niet is. Gezien het verloop van directieleden is dat maar beter ook
Mijn grootste vraag is dan " waar gaan we in de tussenliggende tijd onze thuiswedstrijden spelen?"
Zal nog wel wat langer duren vrees ik. Ik hoop dat het allemaal op tijd lukt voor ik aan een looprek toe ben.
Ik vind elke maand dat we langer kunnen genieten van de Kuip waar ik in 69 al op de schouders van mn opa zat geen vrezen maar genieten.
Van mij mag het nog 5 jaar duren. Stukje vd Kuip als grafsteen. Geweldig.
'Hancko zet zinnen op wintertransfer en dient transferverzoek in bij Feyenoord'

Dávid Hancko gaat mogelijk een transferverzoek indienen bij Feyenoord, zo meldt het Italiaanse La Gazzetta Dello Sport. De verdediger zou vastberaden zijn om al in de winter de overstap naar Juventus te maken.

Waar Juventus eerst uit was op een zomertransfer, is het nu vastberaden om Hancko al in de winterstop los te weken. Ook de Feyenoorder zelf wil liever niet wachten tot de zomer en hoopt in januari de overstap naar Turijn te maken. Hancko zou Feyenoord volgens het Italiaanse medium willen verzoeken om medewerking te verlenen aan een transfer, waardoor de druk op de Rotterdammers zal toenemen. Op dit moment focust Hancko zich naar verluidt nog op de topper tegen PSV, maar hierna lijkt een gesprek met de directie een kwestie van tijd.

Juventus wacht voorlopig op groen licht van Hancko om de onderhandelingen met Feyenoord te gaan openen. Volgens het medium moet de Slowaak zo'n dertig miljoen euro kosten. Dat is mogelijk een obstakel voor De Oude Dame, dat zal proberen spelers van de hand te doen om de komst van Hancko te financieren. Nicolò Fagioli en Douglas Luiz zouden in aanmerking komen voor een vertrek. Een andere mogelijkheid zou een huurtransfer zijn, met een hoge huursom en een (al dan niet verplichte) optie tot koop. Ook kan Facundo Gonzalez mogelijk een rol spelen in de transfer. De Uruguayaan is door Feyenoord gehuurd van Juventus, met als uitgangspunt om hem klaar te stomen voor de opvolging van Hancko.

Dennis te Kloese gaf in gesprek met RTV Rijnmond reeds aan een zomertransfer als een betere optie te zien. "Een winterse transferperiode is wel anders dan de zomerse. Dan is het vaak voor een speler ook beter om te transfereren. Dan kan de familie ook mee transfereren, is er tijd om aan te passen, want die wordt vaak toch al niet eens meer gegeven", stelt hij. "In de winter is het toch vaak een paniekactie van een club. Of een transfer om een geblesseerde speler op te vangen. Het zijn andere argumenten om een speler te halen, daar moet je mee opletten."
Niet geheel toevallig dat deze berichten in demedia komen net voorde topper tegen psv?😉
In lees net op Voetbalzone dat feyenoord 30 miljoen wil hebben voor Hanchko. Mag toch hopen dat dat niet waar is. Je beste speler in de winterstop laten vertrekken en dan voor zo een bedrag! Iedereen gunt hanchko de stap omhoog maar dan wel tegen het juiste bedrag. Rond de 40 miljoen! Feyenoord moet eens ophouden de Lidl te zijn van de transfermarkt!
Uit het TNO onderzoek uit 2005 blijkt dat de Kuip indien onderhouden nog 800 jaar mee kan. De Kuip gaat dus waarschijnlijk langer mee dat een nieuw gedrocht van beton, piepschuim. Nieuwe stadions hebben een economische levensduur van 30 jaar.
Verbouw het omdat de overhangende tribunes uniek zijn en niet meer mogen in een nieuw stadion.
Achter de tribunes is ruimte zat voor horeca. Onder de tribunes van de eerste ring is zat ruimte voor horeca.
Naar mijn mening moet Feyenoord zich richten op Anfield Road de renovatie van Liverpool.
In twee stappen is de capaciteit uitgebreid naar 61.000 plaatsen ( van 45.000 ).
De laatste uitbreiding was 6.000 plaatsen, waarvan bijna 2.000 Businesseats/ boxen.
Restaurants, business room, top geregeld, een kennis is laatst uitgenodigd door een zakelijk relatie daar, was echt goed, zo'n kaartje, incl, eten en drinken, kost wel 850 pond bij een competitiewedstrijd.
Zat helemaal vol , dat levert toch per wedstrijd 1,5 miljoen omzet op, dus reken de horecanorm 66% winst, is een miljoen.
De laatste renovatie kostte bijna 100 miljoen euro, maar dan heb je echt wat en verdien je het in 5 jaar terug.
Aangezien de UEFA staanplaatsen weer toestaat bij Europese wedstrijden kan je overwegn om de Noordzijde te verbouwen tot staanplaatsen, beetje zelfde als de gelbe wand bij Dortmund, ben je van dat gezeik van boetes bij trappen af en kan je uitbreiden naar 25.000 staanplaatsen.
Er zijn zoveel mogelijkheden.
Het verschil met Anfield Road is een stadion in kuipvorm versus vier redelijk op zichzelf staande tribunes.

Hoe zie je die uitbreiding voor je? BAM-model dat destijds 220 miljoen euro (vernieuwbouw)?
Of die extra dure 3de ring?
Naar mijn mening het BAM model, zoals je zelf al schrijft is een derde ring peperduur
Uit de quick scan volgt dat de levensduurverwachting van het stadion niet gelimiteerd is en dus nog minimaal 50 jaar bedraagt.

Aan de bestaande basis kunnen verschillende upgrades worden toegevoegd, zodat in de toekomst nog steeds voldaan wordt aan de eisen.

Algemeen: De verwachting is dat het einde van de levensduur van het stadion niet bepaald wordt door de constructie van het stadion maar door de omliggende infrastructuur en de in de tijd veranderende gebruikseisen.
"Nieuwe stadions hebben een economische levensduur van 30 jaar."

Het TNO-rapport spreekt over minimaal 50 jaar en geen 800 jaar. Het rapport geeft min of meer aan de huidige Kuip te moderniseren. Ca. 50 miljoen euro investeren voor achterstallig onderhoud, uitbreiding horeca, etc. zou voldoende moeten zijn.

Waaruit blijkt dat nieuwe stadions economisch slechts 30 jaar meegaan? Ik heb dat nog nooit gelezen en het komt heel onaannemelijk over.
Ik heb het al eerder opgemerkt: het gaat voorbij aan het grootste probleem voor Feyenoord: de nieuwkomers in Rotterdam willen wel bij Feyenoord voetballen, maar komen vrijwel niet op de tribune zitten. Als je de lijntjes doortrekt wonen er in 2040 nog een 10% tot 15% van de originele Rotterdamse bewonersgroep. Als je niet als een razende die nieuwkomers als toeschouwers bij de club betrekt, is elke nieuwbouw in Rotterdam zinloos. Feyenoord is een lokale club met zijn aanhang in deze buurt, 020 heeft gemakkelijker want die trekt veel figuren in de randjes van Nederland aan, in Zeeuws Vlaanderen, Limburg, Oost-Groningen, en de Achterhoekers van het type Tom Egberts, die zich graag 'nationaal' voelen.
Absoluut onjuist. In Limburg zijn er bijvoorbeeld meer Feyenoord-fans dan aanhangers van Ajax of PSV. De wedstrijd tegen MVV deze week bewees dat nog maar eens. Nog nooit was de Geusselt zo snel uitverkocht, want men wil Feyenoord zien spelen.
Het is mij ook opgevallen dat Ajax in Zeeland populair en dat Feyenoord het daar niet van moet hebben. Ik heb de indruk dat de voorkeur van de Noordelijke provincies uitgaat naar Feyenoord net als Limburg zoals @niels1908 terecht aangeeft.
Keer het Rotterdams tij.
Red de Kuip
Het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. Of dit nu nieuwbouw of verbouw is, het huidige stadion voldoet gewoon niet meer aan de eisen van vandaag.

Na alle onderzoeken zou het nu toch wel duidelijk moeten zijn welke optie voor de club het beste en het meest praktisch is.
Geweldig dit! Kuip is iconisch maar ook nostalgie. Vergelijkbaar met de SS Rotterdam. Prachtig Rotterdams icoon met een mooi historie, maar niet meer rendabel en verantwoord om ermee naar New York te varen. Die tijd is ook voorbij. We moeten door. De echte Feyenoord supporters zullen niet veranderen. Daar komt bij dat je dan misschien 10.000 extra seizoens kaarten kan verkopen. Feyenoord voor altijd!
Gewenste opening het jaar 2037.., dan ga je toch altijd denken dat verbouwingen zoals deze jaren vertraging hebben..., 2047 opening?
Hehe, eindelijk iets om dit probleem op te pakken. Als we meer dan een sentimentele club willen worden moeten we gewoon verder. Je speelt goed voetbal, landelijk en Europees, verkoopt kareevrachten aan merchandise, scout en ontwikkelt goede voetballers die voor veel geld de deur uitgaan en hebt ieder jaar geloof ik 15000 mensen die geen seizoenskaart kunnen kopen omdat de plekjes op zijn.

Gaan met de banaan. Zet het naambord van Feyenoord bij het nieuwe stadion neer en probeer een aantal oude elementen uit de Kuip waar kan in het nieuwe stadion te laten terugkomen, maar ga lekker met dit plan aan de slag!
Gelukkig hebben we nog even te gaan voordat dit uitgedacht is.
Blijft toch altijd dubbel als ik het zeggen mag. De kuip waar we allen mee groot geworden zijn. Met klassiekers en CL wedstrijden en de daarbij komende emoties om je heen.
Maar moeten toch echt een keer verder en met nog meer kameraden genieten in een nieuw stadion. Al gaat dit natuurlijk aardig wat kosten.
Stop Feijenoord City. SFC
Of hoe dan ook.
Verherbouwing aub
Verherbouwing ja? Dat is geen woord, pik.
Zeker wel. Jij gebruikt het ook.

Red de Kuip. I love the Kuip
Verbouwen, herbouwen, herverbouwen ken ik. Maar verherbouwen is geen woord haha.
Wel eens van fam Doorzon en de firma Bierenco bv gehoord?


Of van installatie bedrijf Picobello bv?
En als Feyenoord voor het ‘Spurs scenario’ zou gaan, in welke stadion gaat Feyenoord dan 1,5 jaar spelen?
Exact. Er is geen alternatief. Dus heel erg leuk plan, maar klinkt niet realistisch.
Ik was onder de indruk van de bouw en ook van het stadion van Atletic Bilbao. Die hebben het nieuwe stadion ook tegen/deels op het oude stadion gebouwd. En hoe mooi, De Kuip 100 jaar. Daarna weer minimaal 100 jaar in een nieuw onderkomen op nagenoeg dezelfde plek.