Nieuws
Plannen voor een nieuw stadion op de plek van De Kuip in 2037
Er wordt nadrukkelijk toegewerkt naar een nieuw stadion dat kan worden gebouwd in de stadiondriehoek. Dat melden betrouwbare bronnen aan 1908.nl. Het zou gaan om een gefaseerde bouw, waarbij het nieuwe onderkomen deels op de plek moet komen van De Kuip en deels op het bedrijventerrein naast het huidige stadion. Als kijkrichting voor het realiseren van het project, wordt 2037 genoemd.
Dat nadrukkelijk wordt gekeken naar de grond in de stadiondriehoek is op zich niet vreemd. De beschikbare ruimte voor een nieuw stadion in de buurt van de huidige Kuip droogt snel op. Met de realisatie van het woningbouwproject Rotterdams Tij zijn de laatste snippers geschikte grond vergeven. Wie kijkt naar de ruimte rond De Kuip, op Zuid of elders binnen de stadsgrenzen van Rotterdam, ziet eigenlijk nog maar één plek waar iets nieuws kan komen: de stadiondriehoek dus.
Aat van Herk
Een overgrote deel van de grond binnen de stadiondriehoek is in eigendom van de Rotterdamse miljardair Aat van Herk. Die kocht de grond al jaren geleden met het idee deze ooit te verkopen aan partijen die nieuwe plannen willen ontwikkelen met en rondom De Kuip. Bronnen bevestigen dat deze grond nu vanuit de vastgoedtak van Van Herk wordt aangeboden aan Feyenoord.
Voor Feyenoord zal de aankoop een flinke stap voorwaarts zijn. Eerder werd al bekend dat de club streeft naar een eenwording met het stadion. De grond onder het stadion is al in het bezit van de gemeente Rotterdam. Op het stadhuis spreekt men in de wandelgangen al voorzichtig haar voorkeur uit voor dit gefaseerde bouwscenario, mede vanwege de reeds bestaande stadionfunctie in het gebied en aanwezigheid van infrastructuur, maar ook vanwege de mogelijkheid om woningbouw te betrekken bij de realisatie van het project. De eenwording tussen club en stadion wordt echter door de gemeente als voorwaarde gesteld om in te stappen.
Tottenham Hotspur
Voor een gefaseerde bouw, wordt nadrukkelijk gekeken naar de totstandkoming van de nieuwe thuishaven van Tottenham Hotspur. Dit stadion opende in 2019 haar deuren en werd voor het grootste gedeelte pal naast het voormalige White Hart Lane gebouwd, waarna het laatste stukje op de plek van het oude stadion werd afgebouwd (zie video onderaan artikel). Tijdens de bouwperiode van bijna vier jaar, kon de Londense club niet de gele periode in het vertrouwde White Hart Lane blijven spelen. Op het moment dat de oude thuisbasis werd gesloopt, brachten de Spurs ruim anderhalf seizoen door in het Wembley Stadium. Op de plek van het oude stadion kon daarna de laatste nieuwbouwactiviteiten plaatsvinden, waarna Tottenham Hotspur bij aanvang van het nieuwe seizoen al in het nieuwe stadion kon aftrappen.
Een dergelijk scenario zou men in Rotterdam ook zien zitten. Dit biedt de mogelijkheid om deels een nieuw stadion te bouwen, terwijl er nog in de Kuip wordt gevoetbald en volop supporters kunnen worden ontvangen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De Kuip
Deze meest recente plannen zou betekenen, dat een verbouw- of vernieuwbouw variant van de huidige Kuip van de baan is, tenzij er meerdere scenario’s naast elkaar worden gelegd. Indien een gefaseerde bouw van een nieuw stadion doorgaat, zou dit het einde van de historische Kuip betekenen. In de stadiondriehoek is geen ruimte voor nieuwbouw en behoud van het icoon.
Signalen
Niet alleen de ontwikkelingen op het vlak van gebiedswinning duiden op nieuwbouw binnen de stadiondriehoek, ook de activiteiten vanuit Feyenoord liggen in lijn richting dit scenario.
Feyenoord heeft bij mondde van algemeen directeur Dennis te Kloese al aangegeven dat de club zeker nog 10 tot 15 jaar in De Kuip blijft voetballen. Die tijdspanne is realistisch. Het traject van de bouw van het Tottenham Hotspur Stadium nam bijvoorbeeld ruim elf jaar in beslag. De genoemde streefdatum van 2037 komt derhalve niet uit de lucht vallen.
De voorgenomen eenwording met Stadion Feijenoord is een volgende signaal. Indien Feyenoord erin slaagt de zeggenschap over De Kuip naar zich toe te trekken, kan het besluiten tot de ontmanteling ten faveure van nieuwbouw. Financieel directeur Pieter Smorenburg bevestigde eerder al aan Perspectief dat Feyenoord geregeld V-aandelen opkoopt, om hun aandelenbelang in het stadion uit te breiden en statutair meer zeggenschap te krijgen. Ook de deal met Sportclub Feyenoord hangt boven de markt. De amateurtak ontvangt 275.000 euro per jaar, met een looptijd van 40 jaar. Over de tegenprestatie van de overeenkomst wordt al vanaf de ondertekening geheimzinnig gedaan, ondanks vele vragen vanuit aandeelhouders. Die vinden het opmerkelijk dat de totaalsom van elf miljoen euro overeenkomst met de getaxeerde waarde van de stadionaandelen van de Sportclub, die zijn ondergebracht in stichting de Kromme Zandweg. Het is niet ondenkbaar dat de tot dusver geheimgehouden overeenkomst, de overname van de stadionaandelen omvat. Vanuit aandeelhouders wordt daar zelfs vanuit gegaan, omdat de stadiondirectie en raad van commissarissen – hun belangenbehartigers – zich op dit dossier niet wensen uit te spreken.
Alexander van der Lely
Ook de toetreding in het afgelopen voorjaar van Alexander van der Lely in de Raad van Commissarissen is opvallend. De eigenaar van het gelijknamige bedrijf in landbouwmachines, behoort net als Van Herk tot de rijkenlijst van Nederland. Beide mannen zijn echter ook tegenpolen. Van Herk toonde zich eerder voorstander van vernieuwbouw van de huidige Kuip, onder andere door de plannen van De Moderne Kuip te steunen. Lely toonde zich echter een groot voorstander van een nieuwbouw stadion in het Feyenoord City project. Om die reden verwierf hij de afgelopen jaren eveneens grondstroken rondom het stadion. Met zijn toetreding kent Feyenoord niet alleen een commissaris met een voorkeur voor nieuwbouw, maar ook iemand met vastgoedbelangen in de directe omgeving. Herontwikkeling binnen de stadiondriehoek zal in dat geval niet ongunstig uitpakken.
Toekomst
Met de toenadering van het vastgoedbedrijf van Van Herk gaat de stadiondiscussie een nieuwe fase in. Een dossier dat al bijna vijftien jaar Rotterdam en Feyenoord in zijn greep houdt. Het Spurs-scenario kan rekenen op steun van de gemeente en met de grond binnen de stadiondriehoek in bezit, kan de overname van De Kuip zomaar het laatste zetje geven.
Legenda
Reacties
Maar links om of rechts om, we moeten echt naar een nieuw stadion met minimaal 65.000 plaatsen om mee te blijven doen.
Nu alleen nog hopen dat ik het nog mee mag maken….😄
Toen het is 2023 werd opgeleverd was de totale bouwsom 1,3 miljard.
Als je zo'n stadion over 10 jaar wilt gaan bouwen kost het minimaal 2 miljard euro.
Dan kan het niet anders dan dat Feyenoord een Amerikaanse, Quatarese, Saudier of tegen die tijd Russische miljardair binnen gaat halen.
Of wellicht een Mexicaans drugskartel.
Beide heren waren ook verbaast dat men voor de Maas variant ging aangezien dat een hele lastige klus zou worden financieel en bouwtechnisch.
Deze variant zal het uiteindelijk wel worden en dan wordt van De Kuip symbolisch na 100 jaar afscheid genomen!