Piet Bouts/ FSV De Feijenoorder

Opinie

Toen Pierre van Hooijdonk Europa veroverde

Dennis

In de jaren dat voetbal populair is zien we af en toe spelers bovendrijven die hun teams naar de overwinning leiden. Deze sterspelers zijn zo goed, dat ze hun medespelers beter laten spelen en ervoor zorgen dat hun teams boven zichzelf uitstijgen.

Pierre van Hooijdonk was zo’n speler.

Het verhaal van Pierre van Hooijdonk
Het jaar voorafgaand aan zijn komst, werd Feyenoord tweede in de competitie waarmee het zich plaatste voor de Champions League. In de groepsfase hadden ze een moeilijke poule, met Bayern München, Sparta Praag en Spartak Moskou. In de poule werden de Rotterdammers ternauwernood derde, waarmee een doorstart kon worden gemaakt in het toernooi om in de UEFA Cup. Toevalligerwijs stond de finale van dit toernooi gepland in de Kuip, het thuisstadion van de club.

Feyenoord stroomde in de derde ronde in. Tegenstander werd de Duitse club SC Freiburg. De eerste wedstrijd in Rotterdam was niet hoogstaand, al was het resultaat goed. Dankzij een late goal van Shinji Ono won Feyenoord in De Kuip met 1-0.

De wedstrijd in Freiburg leek aanvankelijk het einde van Feyenoords avontuur te betekenen. Feyenoord was onmachtig en kwam tegen de Duitsers met 2-0 achter. Totdat Pierre van Hooijdonk voor de aansluiting zorgde. Vanuit een vooraf onmogelijk geachte hoek scoorde hij op schitterende wijze uit een directe vrije trap. Van Hooijdonk bracht Feyenoord weer op het juiste pad. Leonardo wist zelfs nog de gelijkmaker te scoren, waarna de club doorging naar de volgende ronde. Daarin ontmoette het Glasgow Rangers.

In Schotland boekte Feyenoord een degelijk resultaat (1-1) en daarmee een goede uitgangspositie voor de return in Rotterdam. In de eigen Kuip kende Feyenoord echter angstige momenten. Vooral toen Neil McCann de Schotten op voorsprong zette. Maar dankzij twee identieke vrije trappen van specialist Van Hooijdonk, en een rake kopbal van Bonaventure Kalou (assist Van Hooijdonk), stond de ploeg van trainer Bert van Marwijk ineens op een 3-1 voorsprong. De 2-3 uit een benutte strafschop zorgden nog voor een bloedstollende slotfase. Maar Feyenoord bleef overeind.

In de kwartfinale ontmoette Feyenoord een ander team uit Nederland, namelijk PSV. In de heenwedstrijd in Eindhoven nam Feyenoord brutaal het initiatief, wat tresulteerde in een goal van Pierre van Hooijdonk vlak voor het einde van de eerste helft. Jon Dahl Tomasson stuitte eerst nog op Ronald Waterreus maar Van Hooijdonk schoot uit de rebound wel raak. Feyenoord was in de tweede helft ook de betere ploeg, maar moest wel de 1-1 van Kezman incasseren.

In de Kuip waren de Rotterdammers werderom sterker. PSV had niets te vertellen, maar Feyenoord deed zichzelf tekort door op de beslissende momenten niet toe te slaan. Toen Mark van Bommel in de tweede helft met een fraai afstandsschot de score verrassend opende (0-1), leek uitschakeling nabij. PSV kreeg kans op kans maar vergat de genadeklap uit te delen. Ver in blessuretijd zorgde Van Hooijdonk, zoals altijd in de UEFA Cup, voor de gelijkmaker. Na verlenging en strafschoppen trok Feyenoord de verdiende overwinning alsnog naar zich toe. Van Hooijdonk benutte de allesbeslissende strafschop.

De volgende halte was Inter Milan, in de halve finale. Tegen de Italiaanse grootmacht speelde Feyenoord gedurfd en ook hier bewees Van Hooijdonk zijn waarde. Vlak na rust gaf hij de bal voor, die door de Italiaanse verdediger Cordoba in eigen doel werd gewerkt. De enige goal van de wedstrijd. In de Kuip opende Van Hooijdonk vervolgens de score met een prachtige kopbal, in een wedstrijd die bloedstollend zou eindigen in 2-2. Feyenoord haalde daarmee wel de finale. In de eigen Kuip. Tegen Borussia Dortmund.

De eindstrijd van de UEFA Cup werd het volgende huzarenstukje van Van Hooijdonk. In de eerste helft scoorde hij vanaf elfmeter, schoot eerst een vrije trap op de paal en even later een soortgelijke vrije bal tegen de touwen. Feyenoord zou uiteindelijk de zenuwslopende finale winnen met 3-2. En daarmee won het de UEFA Cup, oftewel de Pierre van Hooijdonk Cup.

Een speler die het team beter laat presteren
Pierre van Hooijdonk was de koning van vrije trappen in de UEFA Cup. Op de cruciale momenten sleepte hij Feyenoord er doorheen en bracht de winst. Dat jaar werd de club derde in de competitie. Niemand had kunnen voorspellen dat Feyenoord het Europees niveau zo ver zou schoppen, zelfs niet de meest optimistische Eredivisie nieuws volger. De club deed het wel. Met dank aan Pierre van Hooijdonk.