wouter-burger-stoke-city

Twitter @stokecity

Analyse

Transfers oud-spelers leveren Feyenoord fortuin op

Stan

Naast de verkoopsommen van vertrokken spelers kan Feyenoord deze transferperiode nog eens ruim twee miljoen euro bijschrijven. Dit bedrag is het resultaat van de uitkering van doorverkooppercentages en solidariteitsbijdrages die de Rotterdammers ontvangen vanwege de transfers van verschillende oud-Feyenoorders.

Dat Feyenoord verdient aan spelers die niet meer onder contract staan in Rotterdam-Zuid zit als volgt: een club kan bij het verkopen van een speler een doorverkooppercentage bedingen in de deal met de andere club. Dit houdt in dat als de club de speler in kwestie weer doorverkoopt, een deel van de ontvangen transfersom moet worden afgestaan aan de club waar de speler vandaan komt, in dit geval Feyenoord.

Daarnaast kan een club bij een transfer van een ex-jeugdspeler een solidariteitsbijdrage ontvangen voor het verzorgen van de opleiding. Deze bijdrage wordt berekend aan de hand van het aantal jaren dat de speler in de jeugdopleiding van de club actief was.

Feyenoord ontvangt deze zomerse transferperiode voor vijf spelers een doorverkooppercentage en/of solidariteitsbijdrage. Het gaat om de transfers van Tahith Chong, Jurriën Timber, Gustavo Hamer, Wouter Burger en zeer waarschijnlijk ook Aliou Balde.

Tahith Chong – Birmingham City naar Luton Town 
Chong werd halverwege juni beloond voor zijn goede spel bij Birmingham City met een transfer naar Premier League-promovendus Luton Town. Met de overstap van de oud-jeugdspeler van Feyenoord was volgens Fabrizio Romano ruim 5 miljoen euro gemoeid. De Rotterdammers kunnen volgens berekeningen daardoor meer dan 87.000 euro bijschrijven voor de krullenbol, die 7 jaar doorbracht op Varkenoord.

Jurriën Timber – Ajax naar Arsenal
Arsenal legde begin juli een bedrag van minimaal veertigmiljoen euro neer bij Ajax voor de tweelingbroer van Quinten Timber. De inmiddels geblesseerde verdediger speelde samen met zijn broer meerdere jaren in de jeugdopleiding van Feyenoord en dus ontvangen de Rotterdammers een solidariteitsbijdrage. Het zou gaan om een bedrag van 200.000 euro.

Noa lang – Club Brugge naar PSV
Ook via een andere Eredivisie-concurrent kwam er geld binnen bij Feyenoord. De transfer van Noa Lang naar PSV voor naar verluidt 12.500.000 miljoen, levert de Rotterdammers volgens het Eindhovens Dagblad namelijk zo'n 100.000 euro op. De spraakmakende buitenspeler speelde acht jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord, alvorens hij vertrok naar Ajax, en is zo goed voor een solidariteitsbijdrage.  

Gustavo Hamer – Coventry City naar Sheffield United
Naast Chong, maakte ook een andere oud-Feyenoorder de overstap van het Championship naar de Premier League. Gustavo Hamer had op het middenveld van Coventry City zoveel indruk gemaakt, dat Sheffield United bereid was om ruim 17 miljoen euro voor de Nederlandse Braziliaan neer te tellen. Als gevolg daarvan kan Feyenoord, waarvoor Hamer uiteindelijk slechts twee officiële duels speelde, rond de 465.000 euro tegemoetzien.

Wouter Burger – Basel naar Stoke City
Bij de overstap van de ras-Feyenoorder Wouter Burger naar het Engelse Stoke City, snijdt het mes voor de Rotterdammers aan twee kanten. Ten eerste ontvangt de regerend landskampioen van Nederland een doorverkooppercentage van 10% op de transfersom die de Championship-club betaalde. Naast die ongeveer 430.000 euro krijgt Feyenoord ook nog eens zo’n 112.500 euro solidariteitsbijdrage overgemaakt voor Burger, die sinds zijn twaalfde op Varkenoord speelde.

Aliou Balde – Lausanne naar OGC Nice
Ook in de laatste dagen van de transferperiode kan Feyenoord naar alle waarschijnlijkheid een flink bedrag tegemoet zien. Aliou Balde lijkt op korte termijn voor zeven miljoen euro van FC Lausanne te transfereren naar het Franse OGC Nice. De Senegalees werd in 2021 door Frank Arnesen naar Rotterdam gehaald en maakte na een huurperiode bij FC Dordrecht de overstap naar Zwitserland. Bij die transfer bedong Feyenoord een doorverkooppercentage van 15 procent, waardoor het naast een solidariteitsbijdrage van om en nabij 35.000 ook nog zo’n 900.000 euro gaat ontvangen.

Alle bedragen bij elkaar opgeteld, lijkt Feyenoord deze zomer minimiaal zo'n 2.329.000 miljoen euro te verdienen aan de transfers van oud-spelers. Het gaat hier om de percentages en bijdrages die openbaar zijn. Zo maakten bijvoorbeeld ook oud-jeugdspelers Joël Piroe en Karim Rekik een transfer deze zomer, maar daarbij is niet bekend of Feyenoord meeverdient.

Daarnaast is de transferperiode nog tot 1 september 23:59 geopend en kan er nog het een ander gebeuren. Zo werd vandaag bekend dat Alex Bangura, die ook in de jeugd speelde van Feyenoord, van Cambuur naar Middlesbrough vertrekt. Een transfer waar de Rotterammers mogelijk ook aan meeverdienen. 

Speler Transfer Transfersom (±) Wat krijgt Feyenoord? (±)
Tahith Chong Birgmingham City > Luton Town 5.000.000 87.000
Jurriën Timber Ajax > Arsenal 40.000.000 200.000
Noa Lang Club Brugge > PSV 12.500.000 100.000
Gustavo Hamer Coventry City > Sheffield United 17.300.000 465.000
Wouter Burger  FC Basel > Stoke City 5.000.000 542.000
Aliou Balde* FC Lausanne > OGC Nice 7.000.000 935.000
Totaal:  - - 2.329.000

*De transfer van Aliou Balde naar OGC Nice is nog niet officieel bevestigd

 

Delen

Reacties

Hamer heeft zich wel stormachtig ontwikkeld! een transfer van 17,3 m, had ik niet verwacht.
Mooi overzicht, elke miljoen extra kunnen we heel goed gebruiken.
Investeren in jonge spelers loont!
Ik lees fortuin en zie 2 miljoen in de tekst staan...
Bangura speelde bij SportClub Feyenoord
Lang doet eindelijk iets goed! Tenks!
En wat een geld voor Balde zeg.
Ben benieuwd wat er nog vertrekt vanavond en morgen
Kan mooi bij Bitello gelegd worden
Is dat een fortuin in het huidige voetbal ?
Is bijna het salaris van Stengs, in dat opzicht is het een fortuin
Voor Feyenoord is elk miljoen een fortuin.
Nog steeds balen dat de Vrij nooit een megatransfer heeft gemaakt naar de PL.
De 'minste' drie spelers vang je nog het meest voor...
Komt omdat Feyenoord voor de toppers alleen een opleidingspercentage krijgt.
Gaat er nog iets bij komen is de vraag? Of is het klaar op de transfermarkt en gaan we het doen met deze selectie🙏
Prima selectie, daar gaan we het mee doen
Nee klopt, maar ik wilde graag de eerste in dit topic zijn die over Bitello begon 😂
Schrok van de foto....dacht even dat het die engnek van Luuk de Jong was 🫨
misschien ff langs de hans anders morgen ;) ahahahahahahha