Jeyland Mitchell | Pro Shots

Pro Shots

Nieuws

Analyse · Feyenoord haalt met Jeyland Mitchell een verdediger met een ruw randje

Moreno

Met Costa Ricaan Jeyland Mitchell haalt Feyenoord voor een relatief zacht prijsje een talent binnen. Een beest van een verdediger die keihard is in de duels, maar zal moeten wennen aan de Europese manier van spelen. 

Wie is Jeyland Mitchell?
Mitchell is een pas 19-jarige verdediger uit Costa Rica. De rechtsbenige verdediger komt uit een voetbalfamilie. Zijn opa Harald speelde bij Costa Ricaanse profclubs Limonense en Cartaginés. Oudere neef Josué kwam eenmaal uit voor Costa Rica en is spits bij Pérez Zeledón.

Jeyland Mitchell groeide op in het kustplaatsje Limón, waar hij in zijn jeugd voetbalde bij de plaatselijke FC. Die club ging echter failliet in 2022, waarna Mitchell voor een keuze kwam te staan: naar een andere club, of zich volledig storten op zijn andere talent: basketballen. Hij koos voor het eerste, en vertrok zo naar AD Guanacasteca. Via Municipal Liberia kwam hij bij Alajuelense terecht, waarvandaan Feyenoord hem besloot op te pikken. 

Kwaliteiten
De rechtercentrale verdediger heeft bijzondere fysieke capaciteiten. Hij is snel, sterk en beschikt over een enorme sprongkracht. Ook is hij met zijn 1.87 meter langer dan bijvoorbeeld Gernot Trauner. De lichamelijke componenten zitten dus wel goed bij de Costa Ricaan. Dit is ook af te zien aan zijn statistieken, waarbij wij ervoor hebben gekozen hem voornamelijk te vergelijken met de andere twee rechtercentrale verdedigers bij Feyenoord: Trauner en Beelen. 

Gemiddeld genomen wint hij beduidend meer duels per wedstrijd dan de twee andere centrumverdedigers, gaat hij meer luchtduels aan en maakt hij opvallend meer slidings. Trauner en Beelen, twee verdedigers die veel oplossen door goed gepositioneerd te staan, staan daarmee in schril contrast met Mitchell. Beelen en Trauner maken respectievelijk 0,04 en 0,08 slidings per wedstrijd, waar Mitchell op 1,03 uitkomt. Ook blokt hij twee keer zo veel schoten als Trauner en Beelen. Het beeld wat in Nederland leeft over verdedigers in Centraal- en Zuid-Amerika, namelijk dat ze een stuk agressiever verdedigen, wordt hiermee dus bevestigd. 

Daarnaast heeft hij - misschien wel door zijn verleden als basketballer - een ander groot talent ontwikkeld. Mitchell heeft een dijk van een inworp in huis, waarmee Feyenoord voor komend seizoen een extra wapen in huis haalt. Hij liet al geregeld zien de bal uit stand midden voor het doel te kunnen krijgen. 

Zwaktes
Aan de pas 19-jarige Mitchell is in zijn spel wel af te zien dat hij nog jong is. Jeugdigheid betekent in zijn geval dat hij ook nog wat wild is, in duels én aan de bal. Daar ligt dan ook zijn grootste uitdaging: meer met het hoofd gaan voetballen in plaats van alleen maar intuïtief. 

Hoewel hij meer duels aangaat, meer slidings maakt en meer schoten blokt, ligt zijn winstpercentage in duels wel een stuk lager. Trauner (75%) en Beelen (71,1%) doen het daarin beter dan de man uit Costa Rica: hij overlegt een percentage van 66,9%. Ook maakt hij ruim twee keer zo vaak een overtreding als Beelen, en bijna drie keer zo vaak als Trauner. Dit leidt ook nog wel eens tot overtredingen waarbij tegenstanders blij mogen zijn heelhuids uit het duel te komen; Mitchell ontving daar in het afgelopen seizoen al eens een rode kaart voor. 

Ook is zijn passing nog niet van het niveau van wat bij Feyenoord de standaard is. Wellicht ook logisch gezien de opportunistischere speelwijze in Latijns-Amerika, maar hierin zal Mitchell een flinke ontwikkeling moeten doormaken. Zijn passingspercentage ligt rond de 86%, waar dat bij Beelen en Trauner rond de 93% zit. Dit terwijl zij ook nog eens vaker passes voorwaarts spelen dan Mitchell. Hij speelt per 90 minuten zo'n 15 passes voorwaarts. Een stuk minder dan Trauner (25) en Beelen (21).

Conclusie
Met Mitchell haalt Feyenoord een ruwe diamant in huis, die met wat slijpwerkzaamheden tot grote hoogtes zou kunnen stijgen. Fysiek zit de tiener fantastisch in elkaar, wat een belangrijke voorwaarde is als verdediger in het hedendaagse voetbal. Qua kwaliteiten zou je kunnen stellen dat de Costa Ricaan tussen een centrale verdediger en een back inzit, waarmee je zou kunnen concluderen dat hij als rechtercentrale verdediger in het 3-4-3-systeem van Brian Priske behoorlijk in zijn kwaliteit zou kunnen komen. 

Ook zijn paralellen zichtbaar met het binnenhalen van Yankuba Minteh vorig seizoen. Toen was dat weliswaar op huurbasis, maar in beide gevallen kun je een soortgelijke conclusie trekken: het zijn spelers, die wanneer de wilde haren er een beetje af zijn, over een enorme potentie beschikken. Mitchell zal tijd nodig hebben om te wennen aan de manier van voetballen van Feyenoord en de cultuurverschillen tussen Costa Rica en Nederland, maar heeft met een aantal Zuid-Amerikaanse spelers als Santiago Gimenez, Marcos López, Julián Carranza en Igor Paixão kompanen die zijn situatie begrijpen en hem kunnen ondersteunen in zijn acclimatisatieproces in Nederland.

Delen

Reacties

Wat een prima analyse Moreno! Fijn om dit te lezen.
Op VI staat een uitstekend uitgebreid stuk waaruit blijkt dat Feyenoord een meer dan uitstekende aankoop heeft gedaan.
Wat betreft dat druistige kan hij zich vast wel in verbeteren, tenzij het een speler die gewoon af en toe kortsluiting in zijn hoofd krijgt. Zijn spel aan de bal zal bepalend zijn of hij slaagt bij een aanvallend ingesteld team als Feyenoord. Is het een kwestie dat het er in principe wel in zit, maar niet zo uit komt door het spelsysteem of kan hij gewoon weinig aan de bal? In principe hoeft hij geen wereldopbouwer te zijn als hij genoeg spelers om zich heen heeft die dat wel kunnen. Maar wat wel belangrijk is dat hij voldoende comfortabel aan de bal is om zich uit de problemen te draaien als hij onder druk wordt gezet en hem vervolgens bij de juiste kleur inlevert. Anders krijg je het Bassey effect: totale paniek.
“ Het beeld wat in Nederland leeft over verdedigers in Centraal- en Zuid-Amerika, namelijk dat ze een stuk agressiever verdedigen, wordt hiermee dus bevestigd.”

Nou hopen dat Priske die agressie er niet uit haalt, wat veel trainers wel doen.
Zie bijvoorbeeld Tagliafico die bij Ajax op de bank kwam omdat hij te agressief zou zijn…

Dat agressief verdedigen is juist een wapen wat je zeer moet koesteren ipv verbannen
Gelukkig heeft Feyenoord ook grote stappen gemaakt in het begeleiden van (zuid Amerikaanse) buitenlandse aanwinsten.
19 jaar .... Ver van huis.
In het verleden ging het daar vaak mis.

Weet iemand of hij de Engelse taal enigszins machtig is? Zou hem een stuk op weg helpen
Ben benieuwd hoe Priske dat zie met Trauner in een 3mans verdediging.
Trauner deed bij LASK Linz niet anders...
Speelt Oostenrijk ook niet zo?
En vorige seizoenen wij ook hè.... Geertruida schoof als rechtsback altijd door naar het middenveld
Lang verborgen talent.
Ken hem alleen van de Copa dus over 2 wedstrijden kan ik geen oordeel vellen maar ik laat me graag verrassen.
Mooi stukje trouwens.
Nou ja vraag de KNVB of we alle duels Bas Nijhuis kunnen krijgen dan hebbie een toppert in huis.
Leuk stukje over onze nieuwe aanwinst, weten we gelijk wat we kunnen verwachten.
Een "hidden gem" als je het mij vraagt, kan niet wachten om hem in actie te zien.