Primeur Bevestigd
Orkun Kokcu Filter

VK Sportphoto

Transfers

Brighton wilde Kökçü-deal hijacken

FeyenoordTM

Ruim een week geleden maakte Orkun Kökçü de definitieve overstap van Feyenoord naar SL Benfica. Toen de Turks international op het vliegveld van Lissabon landde, deed Premier League club Brighton & Hove Albion er nog alles aan om de deal te kapen. De toenadering mocht niet baten.

Kökçü wilde koste wat het kost de voorbereiding van zijn nieuwe club bijwonen. Hij was al vroeg na het kampioensseizoen met Feyenoord toe aan duidelijkheid, waarmee hij zich rustig kon gaan concentreren op het zijn nieuwe club. Feyenoord was daar al ruim vóór het persoonlijke akkoord met Benfica van op de hoogte. De constante toenadering van Benfica-trainer Roger Schmidt en president Rui Costa hebben daarbij een grote rol gespeeld. Dat vertrouwen heeft zich geuit in het tot medio 2028 doorlopende contract.

De 22-jarige middenvelder ziet in Benfica de perfecte tussenstap voor het vervolg van zijn carrière. Manchester United en Liverpool behoorden daarbuiten tot de top-opties, al had Kökçü bij dit kaliber clubs gauw een 'nummertje' geworden. Bij Benfica draagt Kökçü nu nummer tien en wordt hij naar verwachting de specialist bij dode spelsituaties. Benfica is komend seizoen, net als Feyenoord, ingedeeld POT 1 bij de loting van de groepsfase van de UEFA Champions League.

Liverpool was in een eerder stadium vrij dicht bij de komst van Kökçü, maar de vroege keuze van de voormalig aanvoerder van Feyenoord was doorslaggevend. The Reds vroegen Kökçü in juni nog niet te tekenen bij Benfica. Vanuit het management werd een deadline gesteld om een bod in te dienen bij Feyenoord. Dat bod bleef uit, wat tussenpersonen als Fulco van Kooperen van Muy Manero teleurstelden.

Manchester United waagde ook verschillende pogingen. Zo zette The Red Devils in een eerder stadium hoofdtrainer Erik ten Hag in om Kökçü te overtuigen om de stap naar Manchester te maken. Een bod vanuit Manchester bleef uit, mede doordat de nummer vier van Engeland al even op de komst van Mason Mount zat.

Bij het landen op luchthaven Portela bleek Brighton & Hove Albion de Benfica-deal nog te willen kapen. De nummer zes van de Premier League had al een bod voorbereid - zette daarbij trainer Roberto De Zerbi in om Kökçü over de streep te trekken - maar de pogingen kwamen te laat. Kökçü stapte, door fans gehuld met Benfica-sjaal, op de bewuste vrijdagavond de airport-taxi in om een dag later de deal volledig af te ronden in het Estádio da Luz.

Kökçü komt bij Benfica in een warm bad terecht. Hij wordt herenigd met voormalig ploeggenoot Fredrik Aursnes en krijgt het volste vertrouwen van de gehele club. Er is een contactpersoon die 24/7 voor hem klaar staat; ook wordt er halal eten geregeld. De trainingssessies met Jordan Kroon van House of Champions gaan in overleg met de club op afstand door.

De middenvelder was afgelopen week druk met de interlandperiode, maar keert aankomende week nog even terug in Rotterdam. Daar zal hij zich voorlopig voor de laatste keer op Varkenoord melden voor zijn spullen, maar ook om zijn auto in te leveren. Vervolgens geniet hij een korte vakantie. Weer een week later meldt Kökçü zich in Portugal, waar ondertussen zijn woonruimte geregeld wordt.

Benfica communiceerde op de dag van de transfer de transferdetails. Vrij vertaald:

Benfica meldt dat het een akkoord heeft bereikt met Feyenoord voor de verwerving van alle rechten van de speler Orkun Kökcü, voor een bedrag van € 25.000.000, waaraan een bedrag van € 5.000.000 betaald volgens vooraf gedefinieerde doelstellingen binnen een maximale periode van 5 jaar. Verder zal Feyenoord recht hebben op een percentage van de waarde van een meerwaarde verkregen bij een toekomstige transfer van genoemde speler, dit percentage is afhankelijk van de waarde waarvoor die toekomstige transfer zal worden uitgevoerd. Ten slotte werd met genoemde speler een arbeidsovereenkomst getekend voor 5 seizoenen, die loopt tot 30 juni 2028, waarin een opzegclausule is opgenomen ten bedrage van € 150.000.000.

Hoewel de Portugezen communiceren dat de transfersom een bedrag 25.000.000 euro + 5.000.000 euro aan bonussen bedraagt, weten ingewijden vanuit Rotterdam te melden dat het totaalbedrag van 30.000.000 euro verzekerd is met enorm laagdrempelige bonussen. Benfica heeft voor deze boekhoudkundige truc gekozen, mede vanwege de UEFA-Financial Fair Play Regulations.

In het weekend dat de deal getekend werd, is er nog voortdurend contact geweest tussen Feyenoord-trainer Arne Slot en Orkun Kökçü. De oefenmeester haalde alles uit de kast om Kökçü langer bij Feyenoord te blijven, maar Benfica wist op de juiste manier en op het juiste momentum op de markt te anticiperen.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Als hij straks voor 70 miljoen een volgende stap maakt hebben we weer een zak geld. Prima toch. Wij kunnen ook verder
Tot zover dus de waarheid van de wijsneuzen die, na enige kritiek op de teleurstellend lage afkoopsom (incl. bonussen), beweerden dat er geen andere belangstelling was en dat Feyenoord a.h.w. geen keus had.
Ja. de voorkeur van Kökcü mag best mee wegen, maar met een piepklein beetje meer geduld, had Feyenoord minimaal een veel betere onderhandelingspositie gehad. De bevestiging dat er in deze deal niet erg adequaat gehandeld is.
Enig voorbehoud: Mogelijk concrete mondelinge toezeggingen die eerder aan Kökcü zijn gedaan als hij afgelopen seizoen nog zou blijven.
volgens mij stond in dat persbericht niet dat het een percentage is van de meerwaarde, althans ik spreek geen portugees maar in de eerste vertalingen was dat niet meegenomen (en ook is niet duidelijk wat als meerwaarde wordt verstaan). dus, hoe weet je nou zeker dat het een percentage is over de meerwaarde?
Ja, de deal had dus beter kunnen zijn, maar, daarvoor had:

a) Kökcü niet al erg vroeg hebben besloten alleen naar Benfica te willen
b) Kökcü Feyenoord niet onder druk mogen zetten om de deal voor de interlands rond te krijgen
c) andere clubs doortastender moeten zijn en niet "we wachten het nog even af en kijken wel en bla"

Ik vind het jammer, want ik denk dat als Feyenoord het tegenover Kökcü en andere clubs (vooral Benfica) harder had gespeeld waren 40 mln + bonussen zeker mogelijk geweest. Ik had in de positie van Feyenoord ook doodleuk gezegd "we snappen dat je naar Lissabon wilt, is ook fijn, maar dan moet het bod wel in orde zijn". Maar goed - we weten niet wat tussen Feyenoord en Kökcü was afgesproken.

We kunnen van Benfica in ieder geval leren hoe je op welke momenten moet handelen om de kleinstmogelijke afkoopsommen te betalen...
Tsja dat krijg je met die clubs die geen keuzes kunnen maken. Ik zou ook liever naar een club gaan die alle moeite voor je doet, dan een club die zegt: ja wacht, maar tot wij zeker weten.
Mooi altijd die James Bond stories, klinkt allemaal erg spannend. Uiteindelijk wilde Kokcu naar Benfica en dat is ook zo gebeurt.
Die wil vanuit Benfica dan de stap maken naar een groot team in Engeland.
Dat Benfica is al jaren slim bezig. En dit is voor Feyenoord ook prima.
@FTM

Complimenten voor dit geweldige stukje inside information! Mooi verhaal.

Vraag:
Is het 25% over de winst boven 25 miljoen? Aangezien de 5 miljoen als bonussen zijn geadministreerd. Dat is wat ik heb begrepen. Dat die 5 miljoen een truc is van Benfica, maar daardoor heeft Feyenoord er ook eentje gecreëerd.

Ik zag dat je in de comments al had aangegeven dat het 25% is, dus misschien even aanpassen in de tekst? Mensen vragen zich dit al tijden af.
het is geen 25% begreep ik, maar een aflopend percentage. dus 25% over de eerste 5 mio en 15% over de tweee 5 mio, zoiets. het is inderdaad niet duidelijk wat als meerwaarde wordt gezien, maar het ligt voor de hand dat dit incl bonussen is. er stond volgens de eerste vertalingen niet in het persbericht van benfica dat het een percentage over de meerwaarde was. ligt voor de hand, maar ik weet niet hoe ftm er bij komt. een aflopend percentage kan juist ook afgesproken zijn als je het doet over de hele transfersom.
Zoals ik het begrijp hebben ze al geanticipeerd op het vertrek van Kökçü, door Zerrouki te halen die duidelijk voor Slot de ideale man is om voor de verdediging te spelen. Dan neem ik aan dat Szymanski & Wieffer de aanvallende middenvelders zijn.
En met een Geertruida die inschuift, Ik denk dat ze voetballend als team er misschien wel op vooruitgaan in dit nieuwe systeem. Ik ben wel benieuwd en of ze echt Timber op de bank houden?
Dus als ik het goed lees doet benfica 5 miljoen
Per jaar betalen....
De doelstellingen voor bonussen zijn voor een periode van 5 jaar, niet de betalingen.
Je had ook meer eruit kunnen halen, ware het niet dat Kokcu de club in een wurggreep hield.
Het moest allemaal gebeuren zoals hij wilde en als club heb je dan niets te zeggen.
Ik geef hem groot gelijk, gelukkig verkiest hij een gezonde carrièreplanning boven het grote geld. Het kind van onze club is onze duurste uitgaande speler geworden en Benfica’s duurste inkomende. Had jij bij wijze van spreken dan liever gewild dat hij in augustus voor 50 miljoen naar de hoogste bieder was gegaan?
@FTM je gaf hieronder aan dat je verwacht dat de linksvoor Idrissi word. Is nakamura van de baan?
Waar gaf hij dat aan?
Laat dat niet waar zijn
Heeft altijd gezegd dat Feyenoord 3 buitenspelers wilt binnenhalen.
Minteh is 1.
Als idrissi komt 2, laat dus ruimte voor nakamura of welke andere speler dan ook
Kökcü moet echt zijn veto uitgesproken hebben om per se naar Benfica te willen en nergens anders heen, "Betere stap voor mijn carrière, lan" enzo.
Anders ALTIJD de Engelse clubs tegen elkaar uitspelen.
Zonde wel dit.
Al is het Orrie van harte gegund. En belofte maakt schuld, zegt men.
Moeten die clubs ook wel komen. Liverpool laat de deadline lopen, Man Utd is bezig met een ander voor dezelfde positie. Zo'n bidding war moet vanuit de clubs, zij zijn degenen die moeten bieden.
Eens. Al was er nog zeeën aan tijd op dat moment.
Maar ik snap zowel Kökcü als Feyenoord hoor in deze deal. Wachten brengt ook risico's met zich mee, voor zowel club als speler.
Hij en zijn familie wouden Ierse naar Benfica en aks Feyenoord “nee “ had gezegd en Liverpool en ManuU zouden niet komen dan zat je met een tekjeurgestdkde speler die al lange tijd wou vertrekken. Na de 7-0 verlies tegen Kopenhagen en in de winterstop. Hij was erg gewild door Benfica. Het us jammer voor ons maar even niet anders. Als Kokcu echt heel goed is dan gaat hij net als Enzo over een seizoen of 2 voor heel veel geld weg.
@FTM verwacht je na de wondow een team kwalitatief gelijkwaardig aan dit jaar of mogelijk zelfs nog wat beter?
Toch wel opvallend dat Slot enorm veel moeite doet om Kokcu te behouden maar dat vervanging volgens FTM op dit moment geen hoge prioriteit heeft en mogelijk (maar dus misschien ook helemaal niet) later in de window aan de orde komt. Uit de moeite die Slot doet kun je concluderen dat Slot (naar mijn mening terecht) de transfer van Kokcu een enorme kwalitatieve verzwakking vindt. Je zou toch mogen verwachten dat een nieuwe nummer 8 die echt een spelbepaler en leidersfiguur is, zoals Kokcu dat was, een hoge prioriteit heeft. Timber en Van den Belt zijn talentvol, maar Timber is een heel ander type speler als Kokcu en nog vrij onervaren en Van den Belt moet eerst maar eens zien aan te haken.
Andere woorden: Clubs vonden Orrie geen topprioriteit. Kunnen we wel heel boos doen, maar ze vonden hem kennelijk niet interresant genoeg om een bidding war te starten, anders kwamen ze wel op tijd.
Altijd interessant dit soort dingen. Goed werk.
@FTM dit onderstreept weer dat we een technisch directeur nodig hebben naast dat ook al is gebleken dat een commercieel directeur nodig is (zie de kosten die genaakt worden voor drukken prijsvrij) en we hebben ook nog steeds niemand die onze keepers kan trainen. Wanneer gaan deze functies eens ingevuld worden. Hier met DtK energie in steken!
@FTM Wanneer weer live? En op welk platform, YouTube of Twitch?
Laat maar had de andere comments nog niet gelezen, daar staat mn antwoord al.
Mooi verhaal Rutger. Complimenten.Geweldig voor Orkun ,dat hij heeft hij dik verdiend. Feyenoord gaat het redden ook zonder hem.Niemand is overvangbaar.We hebben al prachtige aanvullingen .Ben echt heel benieuwd hoe het wordt.Moet er echt nog wat bij .? Eerst nog een paar weg lijkt mij .Dan kijken of er echt nog extra kwaliteit bij moet en kan.Een echte linksbuiten lijkt nodig..Hebben we volgend seizoen Rasmussen nog , of is dat een domme vraag ?
Vervanging heeft nu niet de allerhoogste prio, maar later in de window worden nog wat opties verkend.

Rasmussen is weg
@FTM is de kans dat Geertruida deze zomer vertrekt goed aanwezig?
Weet je toevallig of Xavi Simons nog een optie is om direct te huren van psg mocht psg de clausule activeren? De 1 zegt dat het wel mag en de ander weer niet, zie Simons het namelijk wel doen
Geen optie, gezien het aantal topclubs wat hem wil
Ik mis nog de informatie over de hoogte van het doorverkooppercentage.

Zou wel interessant zijn om te weten of dat echt 25% is.
Nog steeds, zoals altijd het geval geweest: 25% doorverkoop over de netto-winst.

Maar staat ook gewoon in de tekst, hoor
Hoe moet dan het stuk uit het officiële statement uitgelegd worden: "percentage van de waarde van een meerwaarde verkregen bij een toekomstige transfer van genoemde speler, dit percentage is afhankelijk van de waarde waarvoor die toekomstige transfer zal worden uitgevoerd."

Dat suggereert toch geen vast percentage?
Excuses, dacht dat' 25%' daar wel bij stond. Dat is op zeker het percentage.
@ftm
Is het nou 25% wat Feyenoord krijgt van het gehele bedrag bij een toekomstige transfer of 25% van de winst
Wordt waarschijnlijk YouTube.. voor bredere publiek
Binnen enkele dagen knallen we LIVE ;-)
YouTube kan iedereen kijken top ik verheug me👍🏼
Met zoveel belangstelling zouden we er waarschijnlijk wel meer aan hebben verdiend op snellere termijn.
Blijf deze deal *** vinden.
@FTM had Feyenoord met United en brighton echt niet meer geld kunnen verdienen?
Zeker, maar keuze speler is ook bepalend! Zijn ook afspraken gemaakt natuurlijk vorige zomer..
Dure beloftes van Te Kloese dan
Vorig jaar weg voor 10m minder en waarschijnlijk geen kampioenschap was duurder geweest.
Dat was überhaupt al niet doorgegaan,dus is een onzinnig argument
Wat zeur je nou 30 miljoen plus doorverkoop 25 procent is prima deal , anders was hij vorig jaar weg geweest waren we mischien geen kampioen geworden
Als hij vorig jaar niet weg mocht wil dat toch niet zeggen dat je gelijk het eerste bod moet accepteren? En hoewel het geen slechte deal is zullen we nooit weten hoeveel meer er in het vat had gezeten en dat is een gemiste kans
Hij wou gewoon naar Benfica, zij toonden aan hem echt te willen. Geen enkele andere club had veel meer geboden voor hem. Hadden we straks een De Guzman of Jorgensen situatie gehad.
Reacties zijn weer zo voorspelbaar. Hoe kun je nou weten of een andere club niet meer zou betalen, als je de eerste week gelijk akkoord gaat ?En welk belang moet je als bestuurder dienen, van de speler? Lijkt mij niet, sorry. Gaat niet eens om de hoogte van het bedrag,maar om het gemak waarmee op de eerste de beste aanbieding wordt ingegaan terwijl er best een aantal weken speling was om te kijken wat er nog meer in zat.
Clubs moeten gewoon op tijd komen.
Je hoeft een speler niet in de eerste week te verkopen ,dan had je op z'n Benfica de prijs kunnen opdrijven. Heb hier diverse mensen zien schrijven dat er geen andere serieuze belangstelling was, maar dat klopte dus niet.Ook roept men dat 30 miljoen een goede deal is.Dat zou op zich best kunnen,maar als je een paar weken de tijd had genomen en er hadden daadwerkelijk biedingen van premier League clubs gekomen zou dat bedrag zomaar een stuk hoger hebben kunnen uitvallen. En ook al is hij in de vorige transfer periode tegengehouden,hoef je nog niet op de eerste de beste aanbieding in te gaan. Hoewel ik enorm veel respect en waardering heb voor Te Kloese denk ik dat hij zich hier misschien teveel heeft laten leiden door de band met Kokcu en te weinig door het belang van de club.
Het is natuurlijk geen veehandel. De club kan de speler niet dwingen te gaan naar een club waar hij niet heen wil. De club kan eventueel wel weigeren hem te laten gaan voor het einde van zijn contract.
Gewoon een slechte deal voor Feyenoord
Toch jammer dat je er met zoveel belangstelling niet meer uit weet te halen
Toch zonde dat je hem zo vroeg hebt verkocht. Er zouden zeker mooiere bedragen komen als je had gewacht, waardoor er misschien wel clubs tegen elkaar op gingen bieden. Wel fijn voor kokcu dat hij zekerheid heeft nu!
Waarschijnlijk wilde Feyenoord hem die transfer gewoon gunnen.
Hij wilde zelf naar Benfica, dus had volgens mij de inzet moeten zijn om meer uit die deal te halen, mocht de speler in de tussentijd toch iets anders beslissen kun je altijd nog reageren. In het slechtste geval had je twee of drie weken later hetzelfde bedrag gekregen als nu.Maar als Benfica hem echt zo graag wilde hebben hadden ze best meer willen betalen lijkt mij.Het is niet echt een arme club. Wereld ziet er met 30 m plus bonussen toch weer wat anders uit en Kokcu krijgt gewoon de transfer die iedereen hem gunt, alleen wat later.
Mooie avond voor een twitch, Rutger.
Wordt waarschijnlijk YouTube.. voor bredere publiek
Binnen enkele dagen knallen we LIVE ;-)
Nice,ben wel benieuwd of er wat nieuws is...
@FTM,Welke linksbuiten verwacht jij met wie ze rond gaan komen?
Idrissi,is een grapje zeker,geen nakamura meer?
Ondanks ik geen idrissi fan ben had ie wel goeie statistieken hoor.
4 goals en 6 assist in 27 competitie duels vind ik vrij matig
Idrissi... Dat zou toch wel armoe ten troef zijn. Daar kunnen we toch niet nog een seizoen mee aan komen zetten? Leuk, die statistieken, maar hij was de koning van de armoe op onze vleugels....
Ik vind het leuk hoor, dat blindstaren op die 6 of 8 potjes CL, maar die 34 wedstrijden in de eredivisie zijn zoveel belangrijker voor de club. Je moet je volgend seizoen voor de vernieuwde Champions League plaatsen, want daar valt bijna een hele jaarbegroting te verdienen (tussen 60-90m heb ik begrepen). Dus volledige focus op prolongatie kampioenschap of minimaal plek 2, en kijken of je in Europa kan overwinteren en daar nog wat extra punten en miljoenen kan verdienen.

En daar moet de selectie dus op ingericht worden. Een Idrissi voldoet dan echt prima. En de statistieken gaan verder dan doelpunten en assists. Ik vind sowieso dat de statistiek keypasses belangrijk is dan assists, want bij die laatste ben je afhankelijk van een ander of ie m afmaakt.
Vind je Idrissi goed genoeg voor de Eredivisie? Vergeet niet dat we met Kökcü veel doelpunten en kansen verliezen vanaf het middenveld. Afgelopen seizoen vond ik Idrissi verre van goed genoeg om dat op te vullen. Ik vind hem een net wel net niet speler. Soms valt het muntje goed en heeft hij een goede actie. Maar vaker dan eens in de 4 wedstrijden gebeurd dat ook niet. Een speler als Paixao met een voorzet en een individuele actie zit veel meer muziek in. Daar mogen we wat mij betreft wel een tweede van halen.