Betrouwbaar
yv2022614a1b07152

VK Sportphoto

Nieuws

Dit kan Feyenoord verdienen dankzij het WK

Stan

Afgelopen zondag sloot Feyenoord de eerste seizoenshelft van de Eredivisie af als trotste koploper. De aankomende weken zullen daarom voor een groot deel van de selectie in teken staan van een welverdiende winterstop en de voorbereiding op de tweede helft van de competitie. Voor Feyenoorders Justin Bijlow, Sebastian Szymański en Alireza Jahanbakhsh staat vanaf aankomende zondag echter het WK in Qatar alweer op het programma. Deze spelers hopen tijdens het Wereldkampioenschap op eeuwige roem, maar kunnen door goeie prestaties ook flink wat geld in het laatje van Feyenoord brengen.

Om clubs over de hele wereld te compenseren voor het afstaan van spelers voor het eindtoernooi in Qatar heeft de FIFA een bedrag van ruim 202 miljoen euro (209 miljoen dollar) uitgetrokken. In het teken van het Club Beneftis Programme, dat tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika werd geïntroduceerd, profiteren teams van de prestaties van de door hun ‘uitgeleende’ spelers op het Wereldkampioenschap. Want: Hoe langer actief op het toernooi, hoe meer geld een club ontvangt.  

Feyenoord is een van de 419 clubs die een dergelijke vergoeding zal ontvangen. Deze compensatie bestaat uit ruim 9700 euro per dag, en gaat in vanaf het moment dat de desbetreffende speler bij zijn nationale elftal aansluit. Omdat de voorbereiding op het WK daarbij wordt meegerekend, loopt de teller voor Feyenoord als sinds maandag, toen Bijlow zich in Zeist meldde voor het begin van de Nederlandse WK-campagne. Het maximale bedrag dat een club per speler kan ontvangen bedraagt ruim 358.000, en wordt uitgekeerd bij een finaleplaats. 

Feyenoorders 

Wat betreft deze compensatie hebben de Rotterdammers sowieso drie ijzers in het vuur: Justin Bijlow die namens Nederland uitkomt in Groep A, Alireza Jahanbakhsh die voor Iran zal spelen in Groep B en Sebástian Szymanski die in dienst van Polen zal aantreden in Groep C. Ervan uitgaande dat zij het toernooi niet eerder hoeven te verlaten vanwege een blessure, zullen alle drie de Feyenoords minimaal tot de knock-out fase in Qatar vertoeven. Dit verblijf zal per speler dan ruim 174.000 euro (180.000 dollar) opleveren.

De FIFA heeft daarbij besloten ook de clubs te compenseren waarvoor een speler de twee voorgaande seizoenen is uitgekomen. Aangezien Bijlow als jeugdexponent van Feyenoord niet voor een andere club is uitgekomen, vangt Feyenoord het volle bedrag voor de sluitpost. Wat betreft Szymański (gehuurd van Dinamo Moskou) en Jahanbakhsh (in 2021 overgekomen van Brighton & Hove Albion) zal een deel van dat geldbedrag ook naar Rusland en Engeland verdwijnen. De afgelopen WK’s ontving de club waar een speler voor aanvang het toernooi het laatst voor uitkwam twee derde van de totale som. Voor zowel Ali als Sebas zal dit dus ruim 116.000 euro zijn.

Oud-Feyenoorders 

Daar houdt het echter nog niet op. Zoals gemeld zal Feyenoord ook compensatie ontvangen voor oud-Feyenoorders Tyrell Malacia (deze zomer vertrokken naar Manchester Untied) en Steven Berghuis (ging in 2021 naar Ajax), die evenals Bijlow zijn opgeroepen voor Oranje. Beiden speelden de afgelopen twee seizoenen nog in De Kuip en voor hen zal dan ook nog eens een gezamenlijk bedrag van ruim 115.000 euro worden binnengehaald. En dan gaat het alleen nog maar om de groepsfase waar voor Feyenoord dus sowieso al ruim 515.000 euro in het laatje komt.

Maximale opbrengst 

In het (financieel) meest gunstige geval staat Nederland op 18 december in de finale tegen Iran of Polen, waarbij het andere land ook nog halvefinalist is. Een finaleplaats lever namelijk de maximale vergoeding van ruim 358.000 euro op. De halve finale is ook al goed voor ruim drie ton. De kwart- en achtste finales zijn goed voor respectievelijk ruim 271.000 en 218.000 euro. In het perfecte scenario is Feyenoord na het toernooi in Qatar dus ruim een miljoen euro rijker.

*In het artikel wordt de term 'ruim X euro' gebruikt aangezien de bedragen op de FIFA-site in dollars vermeld zijn.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Dan krijgen de neuzen en de lampenkappen dus meer dan Feyenoord. Schieten ze er weinig mee op lijkt mij.
Wow een miljoen😂😂😂 steld dus tegenwoordig niks meer voor in het voebal. Een paar ton zou leuk zijn voor het boete potje aan de UEFA 😜
Bij 3 spelers uit 3 verschillende landen. Als Brazilië de finale haalt verdient Real Madrid alleen al een miljoen voor Vinicius, Rodrygo en Militao. Laat staan als andere landen het ook goed doen waar spelers van Real spelen, Frankrijk, Spanje etc.
Heb je niet gelezen dat er een maximum bedrag per speler is van 358000?. Dus Vinicius levert nooit een miljoen op
Dat klopt, 1 miljoen voor de 3 Brazilianen toch. 3 x 358.000.
Of een finale van Iran tegen Polen. Levert goede odds op.