
Nieuws
Eeuwige rivaal trekt broekriem aan, terwijl ook Feyenoord kampt met een waterhoofd
Wanneer Feyenoord de miljoenen van de Champions League misloopt, kan het in zwaar weer belanden. "Dan zijn er dramatische financiële gevolgen", zo waarschuwde voormalig commercieel directeur Chris Woerts onlangs. Volgens de sportmarketeer komt dat omdat de club een te grote organisatie heeft. Ajax heeft ondertussen de broekriem aangetrokken om minder afhankelijk te zijn van Champions League-voetbal. Volgt Feyenoord?
"Ajax heeft twintig procent van het kantoorpersoneel ontslagen, omdat ze het niet meer konden betalen, die vaste rekeningen”, zo vertelde Woerts bij Vandaag Inside. “Feyenoord heeft inmiddels 500 mensen in vaste dienst. Dat is een kind met een waterhoofd. Het zijn er echt veel te veel. Ze hebben nu 73 miljoen verdiend met de Champions League. Gaan ze naar de Europa League, dan is dat rond de 23 à 30 miljoen. Wanneer het Conference League wordt, is dat 20 à 25 miljoen. Dan kun je heel je huishouden niet meer volhouden." Volgens Woerts wordt het voor Feyenoord dan ook heel moeilijk om de huidige organisatie overeind te halen wanneer de jackpot van de Champions League wordt gemist.
Eeuwige rivaal
Ajax heeft de consequenties van het missen van het miljoenenbal al ondervonden en treft momenteel maatregelen. In Amsterdam zijn er 50 werknemers ontslagen aan de kantoorkant van de organisatie. De club gaat bovendien begroten op Europa League-niveau, zal het minder dure spelers aantrekken, lagere salarissen uitkeren en een flexibele schil van werknemers opbouwen. Zo worden salarissen gekoppeld aan prestaties, worden er geen ‘Premier League-achtige’ transfersommen meer uitgegeven en groeit of krimpt het personeelsbestand naargelang de organisatie succesvol is. Alles om de kosten in de hand te kunnen houden. “Financiële duurzaamheid is op dit moment belangrijker dan sportief resultaat", zo verklaarde technisch directeur Alex Kroes van de hoofdstedelingen eind vorig jaar. Eventuele Champions League miljoenen worden voortaan als meevaller gezien.
In het Algemeen Dagblad wordt een beeld geschetst van een Amsterdamse organisatie waar voorheen alles kon. Lurkend aan het infuus van het miljoenenbal werd er op de werkvloer steeds groter en makkelijker gedacht. Kon een manager nog wat extra handen gebruiken, dan ging de afdeling HR al snel akkoord. Een extra video-analist bij een jeugdteam? Prima. Geld was er zat. In die tijd groeide het personeelsbestand in de Johan Cruijff Arena naar 500 mensen.
Feyenoord heeft dus net zoveel mensen in dienst, tot grote verbazing van Woerts. “Het is onbegrijpelijk. Ik was mee naar Milaan voor de Champions League-ontmoeting tussen Inter en Feyenoord. Ik zie daar het mediateam: dat is groter dan de redactie van De Telegraaf. Zó veel mensen lopen er rond. Ze lopen heel de dag met die cameraatjes voor vijf foto’s. Het slaat nergens op. Marketing is op het veld." Wanneer Feyenoord er niet in slaagt om dit seizoen Champions League-voetbal af te dwingen, ontkomt de club er niet aan om te gaan bezuinigen. "Ze kunnen dat misschien nog een jaartje overleven op de verdiensten van dit jaar, maar dan komen ze zwaar in de problemen”, aldus Woerts.
Reacties
Voor een organisatie met een omzet van 125 miljoen, en dit jaar meer, lijkt me dat niet extreem veel.
Neem alleen al als je een CL wedstrijd thuis speelt , wat er allemaal moet gebeuren, dat regel je niet met 5 man en een paardekop.
Daarnaast zal er kritisch gekeken moeten worden naar het aantal spelers die onder contract staan, maar ben er van overtuigd dat dat ook gebeurt.
Je zal echter wel op een fatsoenlijke manier afscheid moeten nemen van spelers waar je geen toekomst in ziet, die kan je niet morgen allemaal ontslaan.
Weer een negatief stemmingmakende verhaal bij 1908.NL. “met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig”.
Tel daarbij op de huidige selectie (38 spelers hebben dit seizoen bij de selectie gezeten, exclusief Gimenez) en alle verhuurde spelers (16, al betalen we natuurlijk niet van iedereen het salaris) en trek er vanaf het aantal huurlingen en aflopende contracten (6) en je ziet direct dat dit een probleem is.
Per 1 juli staan er dus zo’n 85 a 90 spelers op de payroll. En dat terwijl er nog altijd enorme gaten zijn in de selectie waarvoor je nieuwe jongens moet aantrekken.
Het wordt hoogste tijd dat Te Kloese spelers laat afvloeien. De voornaamste categorieën zijn:
• Verhuurde spelers die het niet gaan maken (Van den Belt, Kasanwirjo, Bullaude, Sebaoui, Benita etc)
• Spelers van het eerste die niet goed genoeg zijn geweest om hun salaris te rechtvaardigen (Zerrouki, Ivanusec, Ueda, Nadje)
• Spelers die niet voldoende beschikbaar zijn om hun salaris te rechtvaardigen (Bijlow, Trauner, Nieuwkoop, Stengs)
Ik hoop dat we verder gaan met een uitgedunde selectie bestaande uit zo’n 15 zware jongens (in de categorie Moder, Hwang, Timber, Hartman, Lotomba) en verder een stuk of 10 grote talenten (Andreev, Read, Mitchell, Targhalline, Milambo, Sauer, Slory, Carillo)
Feyenoord wil trouwens SYMANSKI terug!!!
Het “probleem” zit vooral in de hoogte van de loonkosten. Door verder te professionaliseren en betere spelers aan te kopen zijn de loonkosten in een paar tijd verdubbeld naar ruim € 66 miljoen per jaar. Nu zitten hier nog wel premies in wegens deelname aan de CL maar ook zonder die premies zou het op een reguliere begroting zonder CL miljoenen van ongeveer € 100 miljoen zeer fors zijn.
Dan zitten we nog veilig...