Primeur Onbevestigd
Bernard Schuiteman | Afbeelding via freshfocus

Afbeelding via freshfocus

Nieuws

Feyenoord ziet scout Schuiteman vertrekken

FeyenoordTM

Onbevestigd nieuws vanuit het Maasgebouw: Bernard Schuiteman stopt als scout bij Feyenoord. De 50-jarige oud-speler van de Rotterdammers gaat vanaf komende zomer een nieuw avontuur aan.

Schuiteman speelde tussen 1995 en 1999 als verdediger voor Feyenoord. Na zijn carrière werd hij onder meer hoofdscout bij FC Twente, Rapid Wien, Manchester United en Wolverhampton. Momenteel voert hij ook Europese scoutingswerkzaamheden uit voor het Japanse Urawa Red Diamonds, waar Feyenoord nog altijd een samenwerking mee heeft.

Naar verluidt gaat Schuiteman aan de slag als technisch directeur voor een buitenlandse investeringsmaatschappij die voor meerdere Europese clubs in de markt is. Bij dit project word Schuiteman eindverantwoordelijk voor het technische beleid van de clubs.

De nieuwe uitdaging van Schuiteman wordt niet zijn eerste klus op directieniveau: eerder was hij technisch directeur bij Grasshoppers Zürich. Feyenoord en Schuiteman werkten sinds de zomer van 2021 op scoutingsgebied samen. De inmiddels vertrokken Frank Arnesen stelde de geboren Gelderlander aan, waarna er meerdere scoutingsmedewerkers hun krabbel zetten bij de Rotterdamse club.

Een succesformule is wat volgde: onder leiding van Arnesen en zijn scoutingshok werden opties als Fredrik Aursnes, Gernot Trauner, Marcus Holmgren Pedersen, Quinten Timber, Dávid Hancko, Sebastian Szymański, Mats Wieffer en Santiago Gimenez vroegtijdig in kaart gebracht en als opties op tafel gelegd. De Rotterdamse club werd uit het slop getrokken en kan zich ondertussen weer steevast meten met de Nederlandse top.

Momenteel bestaat het scoutingsteam alleen nog uit Christos Akkas (coördinator), Erik Elias, Micha Jansen en Bjarne Hansen. Op het gebied van data en analyse worden zij bijgestaan door Govert Soeters en Koen Gerla. De scoutingsafdeling krijgt sturing van Jelle Goes.

Schuiteman hield zich in de afgelopen periode samen met Mark Ruijl bezig met FC Dordrecht, waar Feyenoord een succesvolle alliantie mee heeft. Hij verruilt Zuid-Holland nu echter in voor een nieuw avontuur. Het is bij ingewijden niet bekend waar Schuiteman precies zijn toekomst gaat vervolgen.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Die heeft al een aardige CV opgebouwd.
Netjes hoor..

Bedankt voor bewezen diensten en veel succes met je nieuwe uitdaging.
Hij moet toch een belangrijke rol hebben gehad in het binnenhalen van onze grandioze Oostenrijkse kale kletser.

Wat zou zijn rol zijn geweest bij ons grote talent Leo Sauer?
Logische stap voor Schuiteman. Dank voor het goede werk.
Bart Latuheru halen, heeft destijds Wiefer en Schouten naar Excelsior gehaald. We weten nu wat.ze waard zijn!
Dan heeft diezelfde Bart Latuheru waarschijnlijk ook Dallinga en Driouech gehaald.
@FeyenoordTM Ik heb een vraagje, is Mario Sauer (weleens) in beeld bij Feyenoord? Geen onaardige statistieken in het eerste van MSK Zilina.
Hij neemt vast ook mee wat hem beviel bij feyenoord...
Hij bedoelt mocht de beste man technisch directeur worden ergens. Dan zou hij natuurlijk paar scouts willen meenemen omdat hij ze goed kent vandaar.
Oei, we zitten al niet dik in de scouts. na zijn vertrek is het verstandig om 2 extra mensen aan te nemen.
"Momenteel bestaat het scoutingsteam alleen nog uit" Dat klinkt alsof 1908 vindt dat we onderbezet zijn op de scouting.

@FeyenoordTM klopt dat? En hoe zou in het ideale geval onze scouting eruit moeten zien?
Dat is dus ook gewoon zo, voor een topclub als Feyenoord zijn er meer scouts nodig
Dat klinkt logisch, je hebt nu:
1x manager
1x coordinator
3x scout
2x data en analyse

Wat zou je nodig hebben als structuur om voorop te kunnen lopen voor talenten in de goedkopere landen Zuid-Amerika, Europa, Azie en Amerika?

- 1x manager (team aansturen en samenwerking met technisch directeur en staff)

- 2x scout Zuid Amerika waarvan iig 1x in Zuid Amerika
- 2x scout Europa

- 1x internationale samenwerking scout & coordinator van bijv:
* 1x samenwerking met Amerikaanse club die ook de markt voor ons in kaart brengt (wij brengen scouting kennis, zij bouwen eigen organisatie op en delen alle data met ons)
* 1x samenwerking met Japanse club die ook de markt voor ons in kaart brengt (idem)
* netwerk van xx 'freelance scouts' in diverse landen die volgens onze profielen daar de markt in kaart brengen

- 2x data en analyse

Ik ben wel benieuwd hoe de topclubs dat doen en wat het beste voor feyenoord zou zijn.
@FeyenoordTM doet al een jaar zijn best om Dennis te Kloese zo zwart mogelijk af te schilderen, dat klinkt ook wat tussen de zinnen van dit artikel door. Misselijk gedrag en schadelijk voor Feyenoord.
Er komt best wat kritiek inderdaad.

Het is voor mij heel lastig plaatsen hoe terecht dat is omdat wij niet weten hoe de verhoudingen zijn met de RvC en welke invloed zij hebben + hoe de besluitvorming over scouting, transferbeleid, etc echt gaat.

Daarbij begrijp ik ook dat Rutger niet altijd in elk geval het achterste van zijn tong kan laten zien en wellicht krijgt hij een deel van zijn info ook wel gekleurd.

Blijft staan dat de vorige transferzomer slecht was tov die daarvoor, die zeer goed was. En dat de meest genoemde reden is dat dat kwam omdat er niet voldoende met de scouting werd gewerkt, dat de RvC spelers heeft doorgedrukt en dat Arne en DtK teveel stempel hebben drukt soms met beïnvloeding van Muy Manero.

Wat daar precies gebeurd is, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat voor een club midden in de voedselketen een goed transferbeleid het belangrijkste is van alles en dat je daarvoor een zeer goede en gestructureerde scouting voor nodig hebt.
Ik vind de afgelopen transferzomer helemaal niet slecht. Met Stengs en Beelen werden twee sterke basisspelers binnengehaald, met Zerrouki een meer dan uitstekende stand in voor Wieffer. De anderen zijn er nog niet maar Timber had ook een jaar nodig.
Aderlating voor Feyenoord. Zoek maar eens goede opvolger valt niet mee.
@FeyenoordTM dat deze scout mogelijk gaat vertrekken, heeft dat alles te maken met afgelopen zomer omdat ze bijna niet betrokken zijn. Of is er geen specifieke reden.
Nou ja misschien weegt het mee, geen idee. Maar de hoofdreden staat in het artikel: hij gaat een nieuwe, ambitieuze uitdaging aan
Dankje hopelijk komen er meer scouts bij.
@FeyenoordTM komt er dan nog een uitbreiding van het scout netwerk? 1 of 2 top scouts erbij kan geen kwaad toch of gaan we voor scouts in ontwikkeling?
Neem aan van wel: momenteel moeten ze met een select groepje héél veel namen bekijken. Handen te kort.
Hmmm niet lekker voor de o zo belangrijke transferzomer.
Het scoutingwerk voor deze zomer is al gedaan, neem ik aan. Dus die input ligt er gewoon al. Voor de komende jaren moet er natuurlijk wel goede opvolging komen.