jbr-sportsfotografie-sturm-graz-feyenoord-1-0-39

JBR sports photography

Nieuws

Hoe de wedstrijd in Graz ontaarde in een nachtmerrie

Dennis

Feyenoord kende afgelopen donderdag een dramatische dag in Graz. Zowel binnen als buiten het veld ging het hopeloos mis. En niet voor het eerst. Waarom overkomt Feyenoord dit zo vaak? Een analyse. 

De aanloop

In aanloop naar de wedstrijd heerst een positieve stemming. Feyenoord staat op doelsaldo bovenaan in poule-F van de Europa League en treft Sturm Graz waarvan het eerder met 6-0 had gewonnen. Met de mooie ‘Road to Tirana’ nog vers in het geheugen willen veel supporters de wedstrijd in Oostenrijk bijwonen. De rit van een slordige 1.200 kilometer wordt niet als lastig gezien, maar eerder als een leuk uitje. 

Daarmee ligt het eerste puzzelstukje op tafel. Feyenoord kent namelijk een supportersschare dat doorgaans een stuk groter is dan het aantal toegangsbewijzen dat de club krijgt toegewezen. Dat geldt ook voor de wedstrijd in Graz. Feyenoord krijgt de beschikking over 1.300 kaarten die binnen een mum van tijd zijn uitverkocht. Honderden supporters zoeken zodoende naar kaarten voor de thuisvakken in de Merkur Arena. Via de website van Sturm Graz zijn deze verrassend eenvoudig te bestellen. Een paar dagen voor de wedstrijd krijgt de Oostenrijkse club hier lucht van en blokkeert de kaarten. Daarmee wordt echter niet voorkomen dat supporters gewoon afreizen. De vrije dagen zijn immers opgenomen, de reizen gepland, de hotels geboekt en de voorpret is al gestart. En doorgaans valt via een omweg nog wel een kaart te bemachtigen, zoals ook zal blijken. 

Dat de capaciteit van uitvakken niet toereikend zijn voor de animo is een gegeven waarmee de club al langer worstelt. Feyenoord geeft bij de bezoekende club altijd aan dat een grote groep supporters zonder kaarten zal meereizen. Daarom dient het vaak een verzoek in voor meer kaarten, wat doorgaans niet wordt gehonoreerd. En zo gebeurt het dat plukjes Feyenoorders op de thuisvakken plaatsnemen. Zo ook in Graz.

In de stad

De verwachting is dat circa 2.000 supporters een weg naar Graz hebben gevonden. In de stad is het rustig. Supporters zoeken vertier in de plaatselijke horeca. Wel sijpelt door dat er een gevecht heeft plaatsgevonden. In een nabijgelegen bos hebben twee groepen van circa 45 personen elkaar opgezocht om op de vuist te gaan. Buiten het zicht van het openbare leven vind een georganiseerde veldslag plaats tussen supporters van Feyenoord en Sturm Graz. Daarbij vallen gewonden. 

Op de wedstrijddag verzamelen de supporters zich op een plein. Daar wordt toegeleefd naar een hopelijk mooie Europacup-avond. De politie is massaal aanwezig en staat op scherp. Door het bosgevecht weet men waarmee het te maken kan krijgen. Gedurende de dag heeft het echter geen reden tot ingrijpen. Aan het begin van de avond komt de menigte in beweging en wordt gezamenlijk naar het stadion gelopen. Onderweg wordt gezongen en is de sfeer goed. Wel zijn er berichtgevingen dat enkele auto’s onderweg zijn beschadigd. 

Opkomst van de elftallen

Er heerst een echte Europacupsfeer in de Merkur Arena. De supporters van Sturm Graz pakken uit met een mooie sfeeractie op de korte zijde. Ook het Feyenoordvak heeft er zin in. De liederen galmen door het stadion en met een schitterende ‘Rotterdamse’ sfeeractie wordt het elftal de nodige energie gegeven.

Bij het begin van de wedstrijd wordt duidelijk dat – ondanks de geblokkeerde kaarten – vele Feyenoorders plaats hebben genomen op de thuisvakken. Dit leidt direct tot onrust, waarna de politie het vak op komt en enkelen kortstondig de confrontatie zoeken.  

De wedstrijd

De supporters zien Feyenoord een aardige eerste helft spelen. Het elftal creëert kansen, maar laat na met een voorsprong de rust in te gaan. Na de pauze lijkt het nergens meer op. Feyenoord speelt niet voor de winst maar  loopt angstvallig terug. Het elftal ontbeert bezieling en overtuiging. De absolute wil om een resultaat te halen is ver te zoeken. En dan weet je het wel. In blessuretijd valt alsnog de 1-0 en is overwinteren in Europa ineens ver weg. Alles wat bij Feyenoord hoort druipt af.

Na afloop

De frustratie in het uitvak is voelbaar en zorgt voor een kort lontje. Na twee keer de kaas van de boterham te hebben laten eten door Midtjylland, gebeurd dit tegen Sturm Graz opnieuw. Weer een desastreus resultaat tegen een kleine club. Dat gebeurt Feyenoord veel te vaak, zo ziet ook Feyenoord-icoon Willem van Hanegem. 

De Merkur Arena is in extase. De Oostenrijkse fans zijn logischerwijs dolgelukkig en scanderen ‘Auf Wiedersehen’. De Feyenoordsupporters willen het stadion verlaten. Weg van de feestende menigte. Zij worden alleen gesommeerd te wachten totdat het stadion leeg is. De hekken blijven zodoende dicht. Na een half uur wachten is het geduld bij een deel van de fans op. Zij proberen een uitweg te forceren. Om de supporters terug te dringen gebruikt de politie peperspray. De boel escaleert waarbij een groep van ongeveer 50-100 supporters achter de tribune begint huis te houden. Toiletten en cateringpunten worden gesloopt. De politiemensen – die zich zelf ook uitdagend gedragen – krijgen allerhande projectielen naar zich gegooid. Nadat het eerst op het veld fout ging, gaat het nu hopeloos mis in de coulissen achter één van de twee supportersvakken. 

Wanneer de hekken opengaan lijken de gemoederen gesust. Het tweede uitvak heeft weinig meegekregen van de ongeregeldheden bij het naastgelegen vak. Supporters zoeken bij vertrek rustig hun weg huiswaarts. Later die avond komen er diverse berichten naar buiten dat Feyenoorders zijn lastig gevallen. Tenminste twee Feyenoorders zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Vier Oostenrijkers zijn opgepakt. 

De volgende dag

Daags na de teleurstellende nederlaag gaat het veel over de ongeregeldheden die tijdens en na de wedstrijd plaatsvonden. Feyenoorders op de thuisvakken, de frustraties over het wedstrijdverloop, het lange wachten na afloop, een deel van de aanhang dat confrontaties nooit uit de weg gaat, en hard politie optreden. De avond in Graz ontaarde in een avond vol omvallende dominostenen.  

Het gedrag van een deel van de aanhang wordt door veel Feyenoordsupporters veroordeeld. Ze uiten hun boosheid, veelal op social media. Ze stellen dat geweldplegingen niet thuishoren in een stadion. Elke kapotte wc-pot is er één teveel. Veel supporters vrezen ook een nieuwe straf voor de club van de UEFA. Ze voelen zich door de relschoppers gedupeerd. 

Feyenoord zegt de gebeurtenissen te gaan onderzoeken, om op basis van een zo compleet mogelijk overzicht de juiste conclusies te trekken en maatregelen te treffen. De UEFA zal binnenkort de consequenties kenbaar maken. De verwachting is dat het een torenhoge boete zal betreffen met één of meerdere wedstrijden zonder publiek.

Delen

Reacties

Zonder die idioten die voor de boetes ‘zorgen’ hadden we na zoveel jaren best een paar extra leuke spelers kunnen aantrekken. Dus schrijf maar een artikeltje: Vandalen die zich Feyenoorders noemen verzwakken al jaren de spelersgroep.
Het volgende excuus artikel voor de rellen van die idioten in Graz hier op 1908.nl

Aanstaande donderdag nog waf vuurwerk van die tokkies en het is voor een tijdje over met het Europees voetbal ongeacht de uistlag.

Kunnen ze hier iedereen de schuld gaan geven ipv de schuldigen vrijpleiten
Feyenoord moet ' gewoon' stoppen met supporters meenemen naar Europese uitwedstrijden.
Het blijkt dat dat niet meer kan zonder ellende.
Het is triest dat de goeie onder de kwaaie moeten lijden, maar het is niet anders , een klein gedeelte verpest het iedere keer voor de grote meerderheid en niemand doet iets.
Ik neem aan, dat degenen die gearresteerd zijn de volledige rekening krijgen voor de schade aan het stadion en civielrechterlijk aansprakelijk gesteld gaan worden door Feyenoord, voor de komende UEFA boete van , hoeveel ? 40 /50.000 euro ?
In ieder geval een veroordeling door een Oostenrijkse rechtbank, hebben ze in ieder geval een strafblad om maar mee te beginnen.
Het is aardig hier te vermelden wat er allemaal fout is gegaan, maar daar heeft de UEFA maling aan.
Nog even en ze zeggen jaar uitsluiting Europa.
Er zitten er gewoon tussen die juist hier van houden en op zoek zijn naar een oorzaak om zich te kunnen laten gaan. Zo'n avond is heel frustrerend en dat word vaak nog in gewreven in een uitwedstrijd. Dat gebeurd in de Kuip ook. Daar moet je maar tegen kunnen en als je dat niet kan moet je maar thuis blijven als je je niet kan gedragen. Jammer dat de schrijver vooral opsomt wat er frustrerend was die avond, alsof ik nog een soort van begrip moet hebben, dan het echte probleem te benoemen. De supportersvereniging blijft daar ook weer weg van. Wel om de tafel met de club willen om te praten over wat de politie daar fout deed, maar niet naar onszelf willen kijken.
Wat een hoop woorden, allemaal onnodig. Er zijn gewoon teveel doorgesnoven criminele debielen onder de feyenoordsupporters. Wees een kerel en zeg dat gewoon ipv drogreden als ze werden te lang in het vak gehouden. Dat is namelijk standaard procedure.
Ook in dit stuk wat overigens beter is dan het eerdere stuk vind ik nog steeds dat er teveel wordt gedaan dat het aan andere gelegen heeft en niet aan deze raddraaiers dat het een samenloop is geweest.

Terwijl het toch duidelijk is dat dit een groep is die niet komt voor voetbal maar om te vechten daar moet de club echt pertinent afstand van gaan nemen
Echte Feyenoorders beseffen dat rellen ,vernielingen de club heel veel schade berokkenen. :financieel , maar ook hoe de club bekeken wordt door de buitenwereld. Leeghoofden die zich feyenoordfans noemen : zijn de titel fan van onze club niet waard en moeten na het bekijken van videobeelden en herkenning een levenslang verbod krijgen voor de Kuip, de Toekomst en uitwedstrijden in binnen en buitenland. . Dus actie en ook meer sociale controle.kameraden.
€560.000 uefa boetes ieder jaar / circa 400 euro per seizoenskaart = minimaal 1400 seizoenskaarthouders die we kunnen verbannen en dan nog maken we winst. ieder seizoen.

Waar wachten we op, pak de ergste 450 klootzakken (33%) die je op camera heb qua wandaden en schors de seizoenskaarten incluis een minimale kuipban van 10 jaar.
Spelers doen hun beat om door tekomen,deze ratten doen hun best om dat niet telaten gebeuren.Wanneer doet feyenoord die uitvak eens in de ban.Als feyenoord laat weten niks meer mee tenemen en geen kaarten meer verkoopt.En voor de thuis wedstrijden pakje die ratten gewoon harder aan.strenger zijn met foullieren.Ze besmeuren de naam feyenoord.Zal wel weer een *** smoes komen ja maar ze vielen ons aan blah blah blahbullshit doen ze anders zelf.Hup stadionverbod voor t leven en die boeten en schade mag dat tuig betalen.Dit is geen steunen maar feyenoord misbruiken.
Hi Rutger je kondigde via je Telegram aan dat je woensdag met 3 transfernieuwtjes kwam kan je al zeggen voor welke linie deze eventuele versterkingen zijn?