inv202212174-6666-24138

Doelpuntendroogte in De Kuip tegen Vitesse: wie volgt Van Persie op?

Stan

Zaterdag staat voor Feyenoord het thuisduel met Vitesse op het programma. Door de goede vorm en de hoge productiviteit van de ploeg van Slot voor de interlandbreak, wordt ook nu tegen de nummer 11 van de Eredivisie veel verwacht. Toch weten de Rotterdammers in De Kuip statistisch gezien maar moeilijk tot scoren te komen tegen de geel-zwarten. De laatste thuisgoal tegen de club uit Arnhem dateert zelfs uit 2018 (!), al was dat er een die niet zomaar vergeten zal worden.

Het is 9 september 2018 als het Feyenoord van Giovanni van Bronckhorst Vitesse ontvangt in eigen stadion. Na ruim een half uur spelen komen de bezoekers enigszins tegen de verwachting in op voorsprong door een klutsgoal van Matúš Bero. Als de 0-1 achterstand bij rust nog steeds op het scorebord staat, weten de Rotterdammers dat ze in de tweede helft aan de bak moeten.

Tot grote vreugde van De Kuip weet Feyenoord de stand vlak na rust dan ook gelijk te trekken: de Braziliaanse rots in de verdediging Eric Botteghin kopt raak uit een hoekschop van Steven Berghuis. Als ruim een kwartier later Vitesse-middenvelder Thomas Bruns het veld moet verlaten vanwege een rode kaart, lijkt een overwinning binnen handbereik voor de Stadionclub.

Ook tegen tien man heeft Feyenoord het echter moeilijk en dus lijkt de ploeg van Van Bronckhorst vlak voor tijd op een teleurstellend gelijkspel af te stevenen. Totdat er in de 87e minuut een overtreding wordt gemaakt op Berghuis. Robin van Persie, het seizoen daarvoor teruggekeerd in de De Kuip, legt aan voor een vrije trap. De afstand is behoorlijk, maar RVP heeft een geweldige trap in zijn linkervoet. Dat blijkt als de spits de bal snoeihard, maar bekeken, achter de doelman van Vitesse schiet. Zijn armen wijd gespreid, viert Van Persie de uiterst belangrijk goal samen met een uitzinnige Kuip. In de extra tijd moet hij nog wel inrukken met een rode kaart, maar door zijn geweldige doelpunt wint Feyenoord met 2-1 van de negen man van Vitesse (Danilho Doekhi ontving ook nog een rode kaart in de extra tijd).

Laatste thuisdoelpunt
De sublieme vrije trap van Van Persie is opmerkelijk genoeg het laatste thuisdoelpunt dat Feyenoord produceerde tegen Vitesse. Dat komt mede doordat het duel Feyenoord - Vitesse een seizoen later niet gespeeld werd vanwege Corona, maar ook in de jaren daarna heeft de Stadionclub het lastig tegen de Arnhemmers. In het seizoen 2020-2021 eindigt het affiche in een doelpuntloos gelijkspel en in de afgelopen twee seizoenen onder Arne Slot wordt in De Kuip twee keer met 0-1 verloren van Vitesse. Bij de laatste keer had Feyenoord het kampioenschap weliswaar al binnen.

Wil de regerend landskampioen er zaterdagavond met de winst vandoor gaan tegen Vitesse, dan moet het hopen dat Robin van Persie een opvolger krijgt.

Bekijk hieronder de samenvatting van de editie van Feyenoord - Vitesse uit het seizoen 2018-2019: