feyenoord-club-brugge-2-1-vriendschappelijk-jim-breeman-sports-photography-61

Jim Breeman Sports Photography

Analyse

VI: 'Feyenoord dankt productiviteit mede aan kwaliteit Minteh'

Stan

Het Feyenoord van Arne Slot is dit seizoen productiever dan ooit. De huidige nummer vier van de Eredivisie is koploper wat betreft gescoorde doelpunten en dat is geen toeval. Net zoals de topteams in het hedendaagse voetbal weet Feyenoord via het hoge aantal geslaagde dribbels wedstrijden naar zich toe te trekken. Pieter Zwart van Voetbal International kwam met een analyse over het belang van ‘de dribbel’ voor de Rotterdammers. 

Succesvolle dribbels vormen de sleutel tot het winnen van wedstrijden, zo schrijft Zwart. Het is een van de uitkomsten uit de grote hoeveelheid data die de FIFA heeft bijgehouden tijdens het afgelopen WK in Qatar. Landen die er met de winst vandoor gingen hadden gemiddeld 4,15 geslaagde dribbels meer dan de verliezende partij en dus is elke ploeg gebaat bij spelers zoals Kylian Mbappé en Lionel Messi, die een tegenstander voorbij kunnen spelen en balbezit zo kunnen omzetten in een kansrijke poging voor hun team.

Zwart verwijst daarbij naar een uitspraak van Pep Guardiola, die voor veel trainers een inspiratiebron is. De coach van Manchester City benadrukt dat spelers met een goede dribbel cruciaal zijn om een tegen een compacte tegenstander kansen te creëren. Vandaar dat de Spanjaard enkel met spelers wil werken die over een goede dribbel beschikken, zoals Bernardo Silva en Jack Grealish. Wat bij hen echter ontbreekt, is de absolute snelheid en explosiviteit om een tegenstander in de luren te leggen. Vandaar dat afgelopen transperiode de razendsnelle dribbelkoning Jeremy Doku aan de selectie van de Citizens werd toegevoegd.

Feyenoord kampioen van de dribbel
De situatie bij de kampioen van Engeland is te vergelijken met die van Feyenoord, zo valt te lezen op de website van VI. In het eerste jaar onder Arne Slot kon hij met Luis Sinisterra een speler opstellen die op basis van snelheid voor gevaar kon zorgen voor de Rotterdammers.

Sinisterra vertrok naar Leeds United, waardoor Feyenoord flink wat moest inleveren wat betreft het aantal geslaagde dribbels. Toch werd de ploeg van Slot kampioen en had het met 362 geslaagde dribbels de meeste van de hele Eredivisie. Dat is grotendeels te danken aan de passeeracties van de gehuurde Oussama Idrissi. De Marokkaan is een speler die het, net als de eerdergenoemden Silva en Grealish, niet van zijn explosiviteit moet hebben, maar eerder van techniek. Idrissi’s dribbels vonden dus vaak plaats op een grotere afstand van de goal, waardoor ze niet direct bijdroegen aan kansen voor de Rotterdammers.

Omdat dit in mindere mate ook voor de overige buitenspelers gold, had Feyenoord de nodige moeite om het vele balbezit te vertalen in mogelijkheden, laat staan doelpunten.

‘Minteh-factor’
Met de komst van Luka Ivanusec en ook vooral Yankuba Minteh is dat veranderd, weet Pieter Zwart. Beide spelers zijn in staat met hun dribbels dicht bij de zestien van de tegenstander voor gevaar te zorgen. De snelheid en explosiviteit die Minteh met zich meebrengt in de formatie van Slot, is vergelijkbaar met de invloed die Guardiola met Doku voor ogen heeft bij Manchester City.

De Gambiaanse buitenspeler was in Denemarken al een van de dribbelkoningen en ook in de Eredivisie hoeft hij enkel Heerenveen-aanvaller Sahraoui voor zich te duiden wat betreft geslaagde passeeracties (spelers met minimaal 300 minuten). Mede door de Newcastle-huurling is Feyenoord dan ook dit jaar koploper in het dribbelklassement. De regerend kampioen kan tot nu toe 103 succesvolle dribbels overleggen.

Met die statistiek staat Feyenoord er ook Europees goed op: enkel Bayern München (123 dribbels), FC Barcelona (112) en Wolverhampton (104) doen het nog beter in de top 6 competities. Zoals gesteld zorgen succesvolle dribbels voor meer gevaar voor de goal en dus meer doelpunten. Dat dat ook voor Feyenoord het geval is laat VI zien met treffende data: dit seizoen scoren de Rotterdammers gemiddeld 3,5 doelpunten per competitiewedstrijd en daarmee zijn ze beduidend productiever dan in de seizoenen 2022/2023 (2,4 per wedstrijd) en 2021/2022 (2,2 per wedstrijd).

Delen

Reacties

We kunnen inmiddels wel stellen dat hetgeen Slot doet niet op toeval is gebaseerd. De analyse die hij bij zijn aantreden had gemaakt over spelers met potentie en derhalve een verbeterd contract moesten krijgen spreekt ook boekdelen. Slot is echt een meester van de analyse en hoe data geïnterpreteerd moet worden voor succes. Minteh is ook weer zo’n voorbeeld; de meeste supporters zagen namelijk niet waarom Feyenoord deze jongen hadden gehuurd. Inmiddels weten we het wel. De coach in versleten regenjas en de peuk in de mondhoek heeft plaatsgemaakt voor de haast academisch analyserende voetbalnerd - in positieve zin wel te verstaan. Daarbij is Slot duidelijk en soms hard naar spelers, zoals met de spelers waar hij het niet in zag zitten, maar volgens mij altijd eerlijk, consequent en empatisch. Slot is een unieke coach, die ratio en emotie heel evenwichtig met elkaar weet te verbinden. Ik hoop dat hij nog heel lang blijft, want hij heeft de x-factor en kan wat mij betreft Guardiola al een handje geven.
Hierbij wel de aantekening dat na een kwart competitie nog geen wedstrijd gespeeld is tegen een club uit de top 5. In de komende zes wedstrijden gaat ons Feyenoord ze allemaal treffen. Het ligt voor de hand dat het gemiddeld aantal doelpunten dan omlaag gaat.
Feyenoord dankt productiviteit mede aan Slot, het legioen, Ten Kloese, de Wolf. Kortom, er heerst een goede vibe. Lekker toch?...
Volgens mij is dit maar de halve waarheid. Mij valt het meer op dat er dit sizoen veel slimmer en sneller gepassed en gecombineerd wordt in kleine ruimtes en van het middenveld naar de aanval. Met als hoogtepunt nog die aanval tegen Utrecht denk ik dat het was. Ik denk dat dat eigenlijk een stuk belangrijker is dan het dribbelen. Ik denk eerder juist dat door die snelle combinaties naar voor sommige spelers vaker de mogelijkheid hebben om te dribbelen.
hoogtepunt was wmb die aanval vlak voor de 3-0 tegen Heerenveen. Jammer dat die er niet in ging, was echt geweldig.
Owja die ook inderdaad. Tiki taka taferelen.
Toen ik Minteh voor het eerst zag spelen had ik een flashback naar Romeo Castelen, maar deze kan niet alleen hard lopen hij is ook doelgericht!