frans-reichhardt

Columns

COLUMN • Arne Slot stort ons in een diepe identiteitscrisis

Van de redactie

Als Feyenoorder heb je een paar zekerheden in het leven. Een daarvan is dat, als de concurrentie punten laten liggen, wij daarvan níet profiteren. Zo was het, zo is het en zo zal het altijd blijven.

Arne Slot weet dat niet. Die komt onbesmet bij Feyenoord binnen en gaat met frisse energie aan de slag. Wij zijn dan nog bezig met het verwerken van Jaap Stam en Dick Advocaat, mannen met in de aderen een giftig mengsel van pijn en chagrijn. Arne is anders. Arne lacht, glanst en straalt.

Dat werkt, want opeens is het weer leuk naar Feyenoord te kijken. We zijn dat niet gewend. Jaap Stam laat Feyenoord hoog druk zetten met de kleine Liam Kelly op het middenveld en de trage Eric Botteghin als laatste man. Kamikazevoetbal. Dick Advocaat wil liever niet-verliezen dan winnen en verbiedt zijn spelers op jacht te gaan naar een doelpunt. Angsthazenvoetbal. In een verder verleden zet Gunder Bengtsson John Metgod in de spits. Wanhoopsvoetbal. Arne is anders. Arne doet logische dingen en zegt logische dingen. Als Arne praat, valt alles op zijn plaats. Dat werkt. In het eerste seizoen onder Arne voetbalt Feyenoord zich vrolijk naar de finale van de Conference League. Voor het eerst in de clubgeschiedenis ontvangt Feyenoord in één transferwindow voor zo'n €75 miljoen aan transferinkomsten. Arne formeert met zeven nieuwe spelers in de basis een team dat nog voordat het is ingespeeld herfstkampioen wordt.

Heel even lijkt alles weer bij het oude. Feyenoord speelt gelijk tegen FC Midtjylland en verliest van Sturm Graz. Tussendoor spelen we gelijk tegen Fortuna. De teleurstelling voelt als thuiskomen. We zijn eraan gewend om voor Kerst al niet meer mee te doen om de titel. Als onze concurrenten punten verspelen, weet je dat Feyenoord waarschijnlijk niet wint bij Volendam. Maar nee, we winnen. Als de concurrentie een week later opnieuw punten verspeelt, weten Feyenoorders dat we waarschijnlijk niet winnen van Excelsior. Zoals Dennis die met een zuinig gezicht '2-1' voorspelt. Of Peter, die het houdt op een bloedeloze 0-0. Onze zoons zijn een stuk optimistischer. '3-0' zegt Loet. '3-1' zegt Maas. '3-0' zegt Chris. 'Ik teken al voor een 1-0', zeg ik. Het wordt 5-1.

Steeds als je denkt dat alles weer is als vanouds, is daar Arne. Hij puzzelt, neemt Feyenoord bij de hand, wint van Lazio, wordt poulewinnaar en zet Feyenoord bij de laatste zestien clubs in de Europa League. Arne schaaft en schuift, wint van Volendam, Cambuur en Excelsior en we staan aan kop. Drie punten los.

Hoe ver reikt de hand van Arne? De lange rijen voor de toegangspoorten van De Kuip zijn verdwenen, we hoeven niet meer met muntjes te betalen en in de Vereeniging treden af en toe artiesten op. Laatst zijn supporters er zelfs getrakteerd op bitterballen. Arne bracht ze nog net niet zelf rond, maar ik verdenk hem ervan ook hierin de hand te hebben. Feyenoord lacht, glanst en straalt als Arne. Ik geniet van de ongekende weelde. Die brengt me ook in verwarring. Hoe ga ik hiermee om? Ik worstel met onze nieuwe status. Moeten we nu roepen dat we kampioen worden? Ik kan het niet. Arne stort mij en duizenden andere supporters in een diepe identiteitscrisis. Hij spot met alles wat ons al die jaren zekerheid heeft gegeven. Hij tart onze tradities en zet de bijl aan de wortel van het collectief bewustzijn dat Feyenoord is als een rups die altijd belooft een mooie vlinder te worden, maar zich meestal ontpopt als een grauwe mot. Wij hebben onszelf geleerd van die mot te houden. Heel soms ontpopt de rups zich tot een beeldschone vlinder, alleen moet je daar wel verrekte lang voor kijken. We hebben geleerd op veel te hopen en weinig te verwachten. Het is fijn om Feyenoorder te zijn, maar nu ook op sportieve gronden. Ik zeg niet dat we kampioen worden, maar aan de gedachte kan ik wel wennen.

Frans

Delen

Reacties

Nee, deze column is onovertroffen en brengt bij mij idd. ook een big smile on my face.
Na zo'n stuk heb ik minimaal een uur lang een grijns op m'n gezicht.
Ik ook. Voel me warm van bij deze woorden.
Beste Frans, je bent een echte romanticus en een poëet. De manier zoals jij het verwoord is uniek
Ik herhaal Frans, schrijf al je columns in een boek om het te vereeuwigen
Ik hou wel van deze identiteitscrisis. Kan me niet lang genoeg duren.
Morgen wordt heel surrealistisch in de positieve zin voor ons. 6-2 is coming home, but without 2 against us.
De wat oudere Feyenoorders, die de jaren 80 en 90 meegemaakt hebben in de Kuip, snappen precies waar dit over gaat. Wij zijn eigenlijk zo verziekt geraakt, dat we nu nog zitten te wachten op een terugval van Feyenoord ;-)
Is dit beleid blijft dan hoef je je daar geen zorgen meer zorgen over te maken. Dit beleid werkt. Van Den Herik om er maar eentje te noemen heeft dat nooit gedaan.
Wat een geweldige column zeg, kan me er volledig in vinden!
Een mooi geschreven stukje wat de kern van de zaak raakt. Laten we ook de technische staf niet vergeten die heel goed werk hebben verricht en Dennis te Kloese. Wat een weelde ! Het zou wat zijn om in de Kuip te blijven, het mooiste stadion van Nederland. Arne heeft inmiddels Max Wieffer die het spel van a tot z leest. Scouting : In de arena liep laatst een heel jonge rechtsbuiten met een lach op zijn gezicht maakte hij 2 doelpunten in de arena. Halen die jonge knul voorhoede probleem opgelost !
Super! Echt goed geschreven! Precies zoals het is.
Goede column, we moeten maar voorlopig genieten. Credits voor scouting en binnenhalen gaan naar Arnesen, vind veel spelers die zijn gehaald onder zijn regime minder.
Met binnenkomst te Kloese is het nog professioneler geworden.
Geloof niet dat we nu dit seizoen kampioen gaan worden, maar voorlopig staan we bovenaan.
Nooit hadden wij een goed management,en zelden een geweldige trainer. Er waren weinig scouts en er werden weinig jonge talenten gevonden, er werden mooie talenten gewoon bij ons weggehaald met zelfs een klein contractje.
Totdat Arnesen verscheen en het mes erin zette.Nadat advocaat met resultaten voetbal was verdwenen kwam Arne Slot.
De ondergewaardeerde trainer bij AZ maakte bij onze club samen met Arnesen een droom waar. De nooit ontwikkelde club kreeg vleugels en reorganiseerde de jeugd en ze wilden niet meer weg.
Ik ben supporter vanaf 1970 en zag nooit zoveel proffessionele input in korte tijd. Nu moeten we naar de top in Nederland en in Europa indruk maken.
Kunnen onze huidige bestuurders dit zonder de gedreven Arnesen?
Ik vraag het mij sterk af, na een buitengewone heropleving van de slapende reus die wakker werd na jaren van mismanagement.
Prachtig stuk en geeft idd feilloos het Feyenoord-gevoel weer. 2 maanden lang koploper en ook nog eens 2 maanden om aan het elftal te schaven en eventueel (een paar: spits en een 6) kopen. Het ziet er zomaar rooskleurig uit...
Een 6 is niet nodig die hebben we al lang in huis. Wie ? Max Wieffer weet voordat hij de bal aanneemt precies waar zijn medespelers staan en niet onbelangrijk hij versnelt het spel , waardoor de voorhoede meer gelegenheid krijgt om acties te maken. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar die jonge rechtsbuiten van Vitesse die recentelijk 2x scoorde in de arena. Probleem opgelost !
@frankslotenheiligehuisjes , wel je huiswerk doen!

was geen voorhoede speler die 2x scoorde daar

nu doe je precies hetzelfde als dat vroeger onze scouting deed :-)
Geweldige column - prachtige woorden - 100% raak!
In de fanshop worden maar de helft van de onderbroeken verkocht. Natte bilnaden behoren tot het verleden.
Hele goeie column. Arne is onze held.
Mooi hoe het weer eens kan gaan bij onze supporters, een paar weken geleden was Slot alweer een ******** die moest opdonderen en alleen aan zijn eigen dacht, nu is het weer de messias die ons kampioen gaat maken.

Zo zie je toch weer dat Feyenoord 2 verschillende meningen bij elkaar brengt 😃👍