yv20221113yv20221113a1b03607

VK Sportphoto

Nieuws

"Feyenoord kan niet zomaar een bonnetje van dertig miljoen oppakken"

Dennis

Dennis te Kloese hakte afgelopen zomer de knoop door wat betreft een nieuw te bouwen stadion in Rotterdam. De algemeen directeur liet weten geen heil meer te zien in Feyenoord City. “Het is niet te betalen én er is niemand die het wil bouwen”, zo vertelde hij destijds. In Feyenoord Magazine blikt Te Kloese terug op dat lastige besluit.

Vanaf zijn aanstelling verdiepte Te Kloese zich in de complexe materie. Al snel werd het voor hem duidelijk dat er een besluit moest worden genomen. “Tegen die tijd liepen er al verschillenden onderzoeken, waaruit vele informatie naar boven kwam. Daarbovenop kwam de situatie in de wereld: de oorlog in Oekraïne, de nasleep van de coronacrisis. Uiteindelijk zagen we dat er niemand was die dit project kon aanpakken, en dat door de huidige bewegingen op de markt ook het financiële verhaal moeilijk, zo niet onmogelijk, zou worden. Het was gewoon niet het moment om ‘ja’ te zeggen tegen een nieuw stadion. Dat was een grote teleurstelling, maar het was wel het beste voor de club. Het was belangrijk om een besluit te nemen en duidelijkheid te verschaffen.”

De algemeen directeur is van mening dat Feyenoord en De Kuip niet zonder elkaar kunnen, ook al is er een verschillende rolverdeling. “Wij zijn huurder, Stadion Feijenoord is verhuurder en we hebben beiden onze verplichtingen en verantwoordelijkheden. We zijn dusdanig aan elkaar verbonden, dat we in de aankomende periode willen bekijken hoe beide partijen meer als een eenheid kunnen opereren. Het uitgangspunt is dat we dichter naar elkaar toe kruipen in een voor het stadion moeilijke periode. De afgelopen periode hebben we als club al wat verbeteringen in het stadion voor onze rekening genomen, zoals de upgrade van de toiletgroepen, LED-lampen in de lichtmasten en een aanpassing in de kleedkamer. Er is veel dat nog beter kan, van de veiligheid tot de horeca.”

Feyenoord kiest er volgens Te Kloese voor om het stadion de helpende hand toe te reiken. “We kunnen als Feyenoord de ondersteunende factor zijn, in plaats van dat we steeds naar elkaar gaan zitten wijzen. Het is voor Feyenoord als geheel goed als we alle ongemakkelijkheden van tafel halen en proberen een eenheid te maken van club en stadion.”

Te Kloese gaf eerder aan dat Feyenoord nog zeker tien jaar in De Kuip zal voetballen, maar realiseert zich dat het stadion qua faciliteiten en onderhoud niet meer van deze tijd is. Gestaag wil hij werken naar verbetering. “Dat is niet makkelijk vanwege alle schulden die er bij het stadion zijn. Feyenoord kan niet zomaar een bonnetje van ruim dertig miljoen oppakken en daar niks voor terug krijgen. Daarbij heeft het stadion echt onderhoud nodig, en dan durf ik het woord vernieuwen nog niet eens in de mond te nemen. Er liggen dus flinke uitdagingen op ons pad waar we de komende maanden een oplossing voor moeten zien te vinden.”  

Delen

Reacties

Gezien hoge bouwkosten en stijgende rente, lijkt me kans op een nieuw stadion wel echt verkeken. Wat denk ik wel een gemiste kans is, ondanks de sentimenten.
Dennis te Kloese is echt een top algemeen directeur. Doet alles wat hij moet doen. Maakt er echt weer een professioneel bedrijf van. Hulde voor Te Kloese!
Ik blijf het merkwaardig vinden dat ook Te Kloese de indruk blijft geven dat het stadiondossier uiteindelijk door één man (hemzelf) is afgehandeld. Volgens mij is een dergelijk omvangrijk project een kwestie van de beleidsbepalers en dus van de RvC en niet van de uitvoerders de directie, specifieker de Algemeen Directeur.
Wie het omzichtige functioneren van zijn voorgangers (Koevermans en De Jong) volgde t.a.v. dit dossier, zag niet een functionaris die de beslissingen kon en mocht nemen. N.B. Een van de grote initiators van Feyenoord City was ook toenmalig RvC-voorzitter Hoetmer. En het conflict tussen de StiCo en de VvF rond de herbenoeming van huidig voorzitter Van Bodegom ging (deels) ook om het stadiondossier en met name over de financiële consequenties ervan.
Ik heb nog steeds de indruk dat Te Kloese als boodschappenjongen het bericht mocht brengen zodat de RvC niet haar eigen falen, hoefde te komen melden. Als dank voor bewezen diensten mag hij naast Alegemeen Directeur nu ook Technisch Directeurtje spelen omdat ze de prima functionerende Arnesen er zo snel mogelijk uitgewerkt hebben, nadat Te Kloese was aangesteld. Eerst al moeilijk doen over de contractverlenging en toen een serieus maar tijdelijk fysiek probleem aangrijpen om hem alsnog buiten de deur te krijgen.
Die eerste zin dat te Kloese de knoop doorhakte is niet door hemzelf geschreven hè...
En als je in de citaten kijkt (dus het enige wat hij zelf gezegd heeft en wat niet de woorden van de journalist zijn) spreekt hij steeds netjes over "WE"...
Dus hij wekt helemaal nergens de indruk dat hij het alleen gedaan heeft... Voortaan graag wat beter lezen voor je een heel betoog afsteekt ;-)
Je hebt gelijk dat hij in dit artikel niet die indruk wekt, maar dat laat onverlet dat hij het beeld dat in diverse media wordt gegeven ook nooit corrigeert. Overigens zag je in de media die vertekende beeldvorming ook al rond de moeizame contractverlenging van Frank Arnesen ruim een jaar geleden. Toen was het o.a. Martijn Krabbendam die meldde dat "zelfs" RvC-voorzitter Toon van Bodegom er aan te pas moest komen. Terwijl de aanstellingen en contractverlenging van directieleden de verantwoordelijkheid is (zou moeten zijn) van de RvC.
Verder doet het feit dat Te Kloese in dit geval niet letterlijk zelf zegt dat het zijn verantwoordelijkheid is, niets af en de rest van mijn betoog. Feyenoord is bezig af te dwalen van de lijn die Arnesen na zijn eerste jaar had uitgezet en binnen die afdwaling te veel verantwoordelijkheden bij één man te leggen.
Prima verwoord. Blij met deze voorzitter.
Het stadion laten renoveren door het legioen,ieder heeft z,n vak,of zou dat juridisch niet mogen.
De oplossing is heel makkelijk
De bvo en stadion nv mieten samen gaan in een aparte bv,zodat men samen de kuip wat kunnen gaan opknappen en moderniseren en samen de schuld gaan aflossen
Dan heeft de bvo en stadion nv meer inkomsten
Dit is door de horeca in eigen beheer te nemen
Concerten leveren geld op
Knvb huurt het stadion voor de knvb beker en oranje en zo creëer je inkomsten
Ik zou het doen als volgt
Bvo en stadion nv gaan een bv oprichten de naam boeit niet
Je gaat samen een x aantal aandelen verkopen aan investeerders maar niet meer dan 40 procent,dan heb je veel meer inkomsten dan nu,je maalt wel de afsoraak met d'r aandeelhouders na goede resultaten de aandelen terug te kunnen kopen tegen een x aantal rendementen.
Zo creëer ja als bv een buffer en kan men de problemen oplossen en moderniseren
De horeca kan in principe tussen de 5 en 8 miljoen per seizoen opleveren zolang je het in eigen beheer neemt,en de huur voor concerten en de knvb heb je echt een goed rendement
Mooi verhaal. Maar Als de BVO en Stadion NV met de huidige schulden samen zouden gaan, zou de BVO dusdanig in de schulden zitten dat we weer in de problemen komen met de KNVB en de licentie-eisen. Veel te makkelijk gedacht dus, als het echt zo eenvoudig was zou dat al gebeurd zijn.
Feyenoord kan ten alle tijden de kuip kopen voor 25 miljoen euro,maar het stadion nv heeft een schuld van 27 miljoen euro
Dus als feyenoord de kuip koopt komen deze schulden erbij,daarom niet kopen maar samen gaan
Want dan worden de schulden natuurlijk kwijtgescholden. Schulden van 25 miljoen zijn meer dan hoog genoeg om in de problemen te komen met de KNVB.
Je vergeet bijvoorbeeld al 1 ding en dat zijn de huidige aandeelhouders van het stadion, denk je dat die 'zomaar' hun levenslange gratis plaats opgeven ?

En welke investeerders gaan aandelen kopen van een failliete en slecht onderhouden stadion ?

En als klap op de vuurpijl, de helft van de schuld van het stadion schuif je even naar de BVO, er is geen enkele gek die dit zou accepteren.
De meeste aandeelhouders betalen 1500 per seizoen bij los van consumties. Dus gratis is zeker niet waas. Ik werk bij abnamro, wij hebben 123 stoelen voor gasten dus maal 1500 pp is meer dan 3 seizoenkaarten vak B. Alleen voor een zaal.
De aandeelhouders van het stadion kunnen er voor kiezen hun aandelen weg te geven,ze kunnen ook kiezen voor het failliet laten gaan en dan hebben ze ook niks,real Madrid heeft het ook op een goede manier gedaan en dat kan feyenoord ook,het stadion heeft een schuld van 27 miljoen euro,dus voor de aandeelhouders is het voordeliger om hun aandelen terug te geven en dan samen met de bvo de schulden op te lossen en de moderniseren
Dan snapt u er niks van. Stadion kan niet failliet gaan. Er moet 1 mil pj worden afgelost en dat is geen enkel probleem. Ingecalculeerd
Eenheid met stadion, eenheid met sportclub en het tweede elftal in de kkd krijgen moet de hoogste prioriteit krijgen. Hoop dan ook snel dat er een technische manager wordt aangesteld zodat de eerder genoemde punten projecten meer aandacht krijgen