dsc00348

1908.nl

Nieuws

Groot financieel gat tussen Feyenoord en Ajax

Stan

Zondagmiddag zal Feyenoord het als koploper van de Eredivisie gaan opnemen tegen aartsrivaal Ajax. Waar de Rotterdammers de club uit Amsterdam op sportief gebied voorblijven is de nummer 3 van de Eredivisie de laatste seizoenen op financieel vlak ver uitgelopen. Bij Voetbal International worden de ploegen die dit weekend De Klassieker spelen langs de financiële-meetlat gelegd. 

Kaartverkoop: 

Feyenoord 9 miljoen
Ajax 15 miljoen 

Ondanks dat de in capaciteit vergelijkbare Kuip en Johan Cruijff ArenA ongeveer elk weekend uitverkocht zijn verdient de bespeler van het laatste stadion een veel groter bedrag aan de verkoop van seizoen- en losse kaarten.

Toch zijn er voor Feyenoord mogelijkheden om op dit vlak in te lopen op rivaal Ajax. De Rotterdamse directie wil middels een nieuwe constructie met het bedrijf achter het stadion meer invloed krijg op het eigen onderkomen. Ondanks dat die partij het onderhoud van De Kuip al voor langer periode verwaarloost, ontvangt het nog altijd de opbrengsten uit de horeca.

Ook in de hoofdstad zijn ze slechts huurder van de ArenA en ze strijken daar daarom geen horeca-inkomsten op. Daarbij komt dat de huurprijs voor het stadion bij successen alleen maar hoger wordt.

Sponsoring en commercie 

Feyenoord  29 miljoen
Ajax 50 miljoen

Wat betreft het commerciële plaatje, loopt Feyenoord flink achter op de club uit Amsterdam. De Rotterdammers kwamen met creatieve manieren van commercie in de vorm van bijvoorbeeld de Disney-documentaire. Toch heeft Feyenoord geen groei doorgemaakt op dit vlak. Dat komt mede door de beperkingen die de huidige staat van het stadion met zich meebrengt. De minder comfortabele units in De Kuip moeten daarbij concurreren met de skyboxen in het stadion in de hoofdstad.

Ook het gegeven dat Feyenoord Europees vaak op een lager podium moet acteren helpt niet mee in de financiële strijd met Ajax. De uitstraling die de club heeft in Europa is daarmee nou eenmaal lager dan die van de rivaal. Bovendien weten de Amsterdammers vooral veel geld te putten uit het bedrijfsleven en maken daarmee optimaal gebruik van de positie van de club.

Media

Feyenoord 9 miljoen
Ajax 11 miljoen

Het tv-geld dat Eredivisieploegen ontvangen is gebaseerd op de tien laatste eindklasseringen. Feyenoord vindt zichzelf daarmee op de derde plaats van het inkomsten-klassement en blijft nipt achter lijstaanvoerder Ajax.

De bedragen die in Nederland op dit gebied rondgaan zijn echter maar een schijntje van de inkomsten die clubs in andere landen overhouden aan uitzendrechten. Dat komt onder andere omdat deze rechten internationaal collectief verkocht worden. Het levert daardoor én weinig op én geeft minder bereik.

Europees voetbal

Feyenoord 20 miljoen
Ajax 71 miljoen

De inkomsten uit de Europese clubtoernooien hebben een grote invloed op de financiële verhoudingen binnen de Eredivisie. Waar bij Feyenoord 23 procent van het budget voortkwam uit de successen in de Conference League vorig seizoen, was bij Ajax, dat ‘slechts’ de achtste finale haalde in de Champions League, 38 procent van het totale budget te danken aan Europees voetbal.

De huidige nummer drie van de competitie laat de achtervolgers, waaronder Feyenoord, met de deelnames aan het miljoenenbal ver achter zich. Dit komt mede door de regeling van de UEFA waarbij clubs die zich als 2e voor het Champions League-toernooi plaatsen een veel lagere vergoeding krijgen. Bovendien is de verdeelsleutel ook gebaseerd op successen uit het verleden, waardoor de beloning voor de Amsterdammers standaard een stuk hoger ligt dan die van Feyenoord.

Ten opzichte van Ajax is de club uit Rotterdam echter niet afhankelijk van deze Europese inkomsten. De kampioen van vorig seizoen heeft het salarishuis namelijk gebaseerd op deelname aan de Champions League. In het geval dat Feyenoord het huidige seizoen eindigt met de Eredivisieschaal, krijgen ze daar te maken met een flink begrotingstekort. Echter lijkt het er op dat de Eredivisie in het seizoen 2024-2025 twee directe tickets voor kampioenenbal krijgt toebedeelt, waardoor dit probleem voor Ajax weg lijkt te vallen, maar de gaten met de concurrenten ook kleiner worden.

Merchandising 

Feyenoord 13 miljoen
Ajax 36 miljoen

Ook op dit gebied genereert Ajax consistent meer inkomsten dan Feyenoord. Vooral het afgelopen jaar was het verschil groot om dat de Amsterdammers met het populaire Bob Marley-shirt een grote financiële klapper maakten.

Conclusie 

Er gaapt een enorm gat tussen de omzetten van Feyenoord en Ajax. Dat komt voor een groot deel door UEFA-premies, maar ook buiten de inkomsten uit Europees voetbal verdient de club uit de hoofdstad per jaar 51 miljoen euro meer dan de huidige koploper van de Eredivisie. Dat gegeven vertaalt zich ook naar de salarissen, waarbij Ajax 60 miljoen meer uitgeeft aan personeelskosten dan Feyenoord.

Om de kloof de komende jaren kleiner te maken zal Feyenoord in kunnen zetten op het verkopen van aandelen en de eerdergenoemde constructiewijziging rondom De Kuip. Dit zal de Rotterdamse club interessanter maken voor investeerders waardoor op den duur betere spelers aangetrokken kunnen worden en de commerciële waarde stijgt.

Op dit moment is het sportieve gat tussen nummer 1 Feyenoord en de nummer 3 Ajax echter gewoon 5 punten en uiteindelijk wordt het verschil dus nog altijd op het veld gemaakt. Als er zondagmiddag om 14:30 in De Kuip wordt afgetrapt zijn de financiële verschillen tussen de aartsrivalen dan ook even niet relevant. Want zoals de man naar wie het stadion van de Amsterdammers vernoemd is ooit zei: “Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.”

Delen

Reacties

❤️ Jongens! Beoordeel mijn tienerkutje pls

🍓👉 𝐖𝐖𝐖.𝐘𝐄𝐒𝟒.𝐅𝐔𝐍 💦 nick AlisaMiller17
Tja, vraag me af waarom dit verhaal zo voor Feyenoord Ajax in het nieuws komt. Om de euforie te temperen? Iedereen weet dit toch allang. Dit maakt onze prestaties des te grootser en die van hun steeds beroerder. Vraag me af hoe de vlag ervoor staat als wij dit jaar kampioen worden. Scheelt zomaar 70 miljoen. Wat als zij 3eworden, hebben ze een enorm probleem. Spelers minder waard, successupporters blijven weg.
Zo is het ook. Ze hebben 100 miljoen aan salaris en afschrijvingskosten. Een jaar geen CL en ze hebben veel verlies. Overigens is het ook niet uitbouwen dat PSV Gakpo en Madueke verkoopt.
Zo blijkt maar weer en een aantal roepen het al jaren: goed beleid 100x belangrijker dan veel geld. Feyenoord is redelijk op koers, nog een paar forse wijzigingen en binnen 16 jaar hebben we ook die derde ster.
Mwah.. dit seizoen is puur het verschil Slot / Schreuder.

Wat als we nogsteeds een Jaap Stam of Dick Advocaat hadden gehad. Of nog erger, Dirk Kuyt.

Dan staan we gewoon weer 3e/4e.

Een goede trainer gaat je op de lange termijn helaas niet helpen, inkomsten wel.
Broodjes warm vlees zijn er niet te eten.
Bier met 5% zou al heel wat zijn...
106 miljoen meer inkomsten, nog los van de verkopen van spelers. Dat is wel heel veel meer dan verwacht.
Tja, als je de zakelijke plekken in de Kuip ziet springen de tranen ervan in de ogen. Die waren 15 jaar geleden al compleet verouderd, laat staan nu. Daar loopt de Arena echt op binnen en lopen wij achter de feiten aan. Maar goed, Te Kloese zegt dat hij dat met het stadion wel even gaat oplossen dus ik ben benieuwd. Als je goed centen aan je onderkomen wil verdienen hebben we wel wat meer nodig dan wat wc's die vervangen worden en e-tickets.
Blablabla..hoor niks anders dan "wat als" en "stel dat" ***..of doe d'r iets aan of accepteer t gwn. Dom gelul elke keer
Merchandise is ook te verklaren he, Ajax verkoopt kleding bij de eigen store, Voetbalshop.nl, adidas online en noem het maar op. Feyenoord heeft tot nu toe alle merchandise vanuit de eigen shop gedaan. Er zal dan, wanneer Castore bij Voetbalshop.nl en andere retailers beschikbaar is, daar een stijgende lijn in te zien zijn.
@FTM en weet jij ook wat het verschil tussen Feyenoord en psv is? Lijkt mij toch niet groot.
Cruijff deed die afspraak in een andere tijd. Het bosmanarrest, absurd hoge CL gelden en investeringen van oliesjeiks en investeringsmaatschappijen hebben de competities een stuk oneerlijker gemaakt. Meestal kun je in vrijwel elke voetbalcompetitie de ranglijst grotendeels maken langs de meetlat van de salarisuitgaven. Als de budgetten niet te ver uit elkaar liggen dan kun je een hoop inhalen als je een beter beleid hebt als de rijkere club. Daar zit een limiet aan: Excelsior kan nog zulk goed beleid voeren, ze zullen toch nooit boven Ajax eindigen. In Nederland wordt een club als Ajax nog wel beperkt door de mindere aantrekkingskracht van de Eredivisie. De echte gelouterde toppers komen niet zo snel naar Amsterdam. Het tweede CL ticket dat waarschijnlijk volgend jaar te behalen is zal de kloof tussen Ajax, PSV en Feyenoord ook wat kleiner maken. De kloof tussen de top 3 en de rest zal helaas wel groter worden door dat absurde CL systeem.
Meeste is logisch en verklaarbaar, alleen verschil in kaartverkoop snap ik niet van dat het zo groot is. Zijn de kaarten daar zo veel duurder?
Ja de kaarten zijn daar echt heel duur en vooral die CL tickets natuurlijk
Vergeet niet dat hun ook een fatsoenlijk aantal business seats hebben.

De reden waarom feyenoord het stadion wil verbouwen.