VK Sportphoto
Nieuws
“Het raakte mij toen mensen zeiden dat ik het Feyenoord-DNA wil veranderen”
Toen Brian Priske voor drie jaar bij Feyenoord tekende als nieuwe trainer, wist hij dat hij grote schoenen had te vullen. Zijn voorganger was immers drie seizoenen lang succesvol geweest en van de Deen werd verwacht dat hij dat zou continueren. In Feyenoord Magazine vertelt Priske over het gevaar van stilstaan, de vele aandacht die uitgaat naar de formatieopstelling en de kritiek die hem heeft geraakt.
De 47-jarige coach zag bij zijn komst dat het topsportklimaat in Rotterdam al op een hoog niveau was. “De basis die er ligt bij Feyenoord is heel goed, net zoals de resultaten in de afgelopen seizoenen.” Wel vind Priske dat de club altijd in ontwikkeling moet zijn. “Het is belangrijk om stappen vooruit te blijven maken, want anders word je ingehaald door andere clubs. Feyenoord mag dus nooit stilstaan. We moeten op zoek blijven naar dingen die we kunnen verbeteren. Daarom vind ik dat je nooit tevreden mag zijn met wat je hebt behaald, maar altijd nieuwsgierig moet zijn naar een volgende stap. Na een paar goede seizoenen op een rij, kan dat een uitdaging zijn. Je kunt dan zeggen: alles werkt perfect. Toch moet je als club altijd openstaan voor een volgende stap en om dingen op een andere manier te doen als dat nodig is.”
Geraakt
Dat het vanaf de start vaak ging over de 3-4-3 opstelling die Priske voorstaat, heeft hem verbaasd. “Voor mij is een formatie niet meer dan een gereedschap om spelers te helpen qua startpositie in het veld. Als je naar het hedendaagse voetbal kijkt, dan zie je dat elk team – ongeacht in welke formatie spelend – gedurende een wedstrijd wisselt van formatie. De achterste vier wordt een linie van 3, of de achterste 3 wordt een linie van 4. Het zijn maar getallen, startposities op het veld. Juist daarom raakte het mij, toen mensen zeiden dat ik het DNA van Feyenoord zou hebben veranderd. Dat is wel het laatste wat ik zou willen. De filosofie is in werkelijkheid precies hetzelfde als de afgelopen jaren, namelijk: dominant, aanvallend en agressief voetbal.”
Filosofie
Priske wil graag de lijn van afgelopen seizoenen doorzetten op een herkenbare manier. “Als het Legioen naar De Kuip komt, dan zien ze een team dat wil aanvallen, druk zetten en dominant spelen. Dat is onze filosofie. Dat is Feyenoord. Dat is ook hoe ik mijn team wil laten spelen.” Wel vragen sommige wedstrijden volgens de trainer erom om compromissen te sluiten. Om net wat anders te spelen. “Maar het gaat erom dat de filosofie uiteindelijk hetzelfde blijft. Die belofte kan ik ook maken aan de supporters, ongeacht of we nu 3-4-3, 4-3-3 of in een ander systeem spelen. Ons voetbal is dominant, meedogenloos en dapper.”
De club
Dat Feyenoord uiteindelijk aan hem heeft gevraagd om de voort te borduren op het lopende beleid, snapt Priske heel goed. “Uiteindelijk draait het om de club. Ik zal bijvoorbeeld nooit zeggen dat er op de Feyenoord Academy anders gespeeld moet worden dan nu gebeurd. De filosofie van de club staat bovenaan, die is belangrijker dan de coach, de directeur of wie dan ook. Ik hoop in die zin dat mensen zien dat ik een teamplayer ben. Zo was het al toen ik zelf voetbalde en zo is het nu ook. Ik weet dat mijn rol als hoofdtrainer belangrijk is, maar ik kan niet zonder goede mensen om mij heen. Een goede onderlinge samenwerking is uiteindelijk de manier om met elkaar succes te behalen.”
Reacties
Zo moeilijk hoef je het je, en je team, niet te maken Brian!
Daarnaast miet hij Bijlow weer onder de lat zetten. Dat brengt meer rust. Er is nu te weinig vertrouwen. Ik snap dowieso niet dat Bijlow 2de kiep is, maar het is er nu niet. Deze twee aanpassingen gaan het verschil maken. Misschien datvhj in de punt ook nig wat Jan, want Ueda levert nier, op koppen na.