frans-reichhardt

Columns

Column • Als zijn spelers hem niet verstaan, zit er voor Arne Slot maar één ding op

Van de redactie

Het is niet zo gek dat Arne Slot zegt dat Paixão soms geen idee heeft wat zijn trainer zegt. Die jongen komt net uit Brazilië. Spreekt geen woord Nederlands en nauwelijks Engels. Hij is vast niet de enige speler die niet alles wat Slot zegt, begrijpt.

Deze zomer haalt Feyenoord een Argentijn, twee Brazilianen, een Deen, een Duitser, een Mexicaan, een Nederlander, een Noor, een Peruaan, een Pool en een Slowaak. Dat zijn tien nationaliteiten. De Feyenoord-selectie telt dan al een Iraniër, een Israëliër, een Noor, een Oostenrijker en een Zweed. Veertien nationaliteiten. In de kleedkamer wordt naast Deens en Duits, ook Iraans, Israëlisch, Noors, Pools, Portugees, Slowaaks, Spaans en Zweeds gesproken. En Nederlands. Onvervalst Rotterdams zelfs. Kejje dat nie horìh dan?

Zo’n taalbarrière tussen trainer en spelers is van alle tijden. Ove Kindvall won met Ernst Happel de Europacup I en de Wereldbeker. De Zweed zal ook niet alles hebben verstaan wat zijn Oostenrijkse trainer zei. Als die al wat zei, want Happel was geen prater. Toen Fred Rutten trainer was van Feyenoord verstond niemand hem. Toch speelde Feyenoord onder hem korte tijd het beste voetbal in jaren.

Toen Van Hanegem in 1979 voor Chicago Sting ging spelen, sprak hij vast geen Engels. Hij speelde met de Duitsers Karl-Heinz Granitza en Horst Blankenburg en de Deense oud-Feyenoorder Jörgen Kristensen. Goede voetballers.  Dat is genoeg. Die begrijpen elkaar.

Natuurlijk is communicatie tussen trainer en spelers van belang. Dat zit in meer dan taal alleen. Paixão volgt nu Engelse les, maar dat gaat Slot niet uit de brand helpen. Tegen de tijd dat Paixão in het Engels een goed gesprek kan voeren, is-ie weg bij Feyenoord. Ruwweg zijn er twee scenario's: Paixão doet het niet goed bij Feyenoord. Dan is-ie binnen een paar jaar weg. Of Paixão doet het wel goed bij Feyenoord. Dan is-ie ook binnen een paar jaar weg. Naar een Engeland of Portugal, Sinisterra en Aursnes achterna. Zo werkt het in het moderne voetbal. Voor Paixão. Voor Giménez. Voor Hancko. En voor de rest.

Gelukkig is er hoop voor Slot. Paixão is een goede voetballer. Net als andere spelers in deze selectie. Die begrijpen elkaar. Geef ze even tijd met elkaar. Voor Slot is er meer dan taal om duidelijk te maken wat hij bedoelt. Digiboard. Video's. Lichaamstaal. Gebaren. Stem. Mimiek. Oogcontact. Als dat allemaal niet helpt, is er voor Slot nog één laatste redmiddel om te zorgen dat zijn spelers hem begrijpen: samen de kroeg in. Ze gaan er niet per se beter van voetballen, maar daarna zullen ze hem wel beter begrijpen.

Frans

Delen

Reacties

Weer zo'n 13 in een dozijn column. Waarin met geen woord wordt gerept over de ontzettend belangrijke overwinning in Alkmaar.
Wanneer gaat iemand met een vlotte pen èn gevoel voor de club deze columns verzorgen?
Zuur, doet het pijn? Niet jouw ding, prima. Anderen vinden het wel leuk misschien.
"Toen Fred Rutten trainer was van Feyenoord verstond niemand hem"... Hilarisch
Ja, het doet zeker pijn...... aan m'n ogen.

En wat je hilarisch noemt. Smaken verschillen, kennelijk.
Voor mij is Paixao helemaal geen issue. Gewoon even laten acclimatiseren. Tijdens het WK zijn we niet veel spelers kwijt en kunnen er meer en meer automatismen inslepen worden. Juist doordat wij zo weinig spelers missen en het een dergelijk lange periode is, is het gewoon een 2e voorbereiding dit seizoen. Paixao krijgt daarin alle kans om de vaste linksbuiten te worden. Daarnaast zal hij toch ook niet zo ********** zijn dat hij een minimum aan woorden als press, defend of deep tegen die tijd niet herkent.
Heb toch echt wel fijne herinneringen aan dat seizoen onder Rutten. Hij liet ons bij vlagen echt prima spelen met een beperkte selectie (Schaken, Te Vrede, Nelom...) en we hebben toen prachtige resultaten geboekt tegen o.a. Sevilla en AS Roma (al zat het toen niet echt mee met die scheids...). Hij was ook gewoon de ontdekker van Karsdorp eigenlijk, dat heeft ons in een later stadium vele miljoenen opgeleverd. Waarom alles toen op het eind van het seizoen helemaal instortte was niet te verklaren, maar achteraf vind ik dat het toch veel beter was gezien de omstandigheden dan dat we toen dachten.
"Toen Fred Rutten trainer was van Feyenoord verstond niemand hem."

Ik vond het al van een bedroevend niveau, maar dit gaat helemaal nergens over.
Het gaat tussen die zin en de dramatische poging tot fonetisch Rotterdams voor het dieptepunt van dit stuk.
Zie je nou. Hij was zelfs niet te verstaan als hij zijn eigen naam noemde.
Zonder gekheid: bedankt voor je oplettendheid en fijn dat je het laat weten. Ik vraag de redactie het aan te passen.
Weer een leuk stukje Frans. Als het op communiceren aankomt staat Slot sowieso op eenzame hoogte in Nederland en op gelijke hoogte met hele grote internationale trainers. En dan staat hij nog relatief aan het begin van zijn carriere. Zijn manier van communiceren, die inhoudelijk heel solide en vol reflectie is, maken hem een integere persoonlijkheid die Feyenoord voor heel veel jaren moet vastleggen. Zelfs zijn publieke reactie op Kökcü's keuze om niet de regenboogaanvoerdersband te dragen is geen woord teveel, maar zo eerlijk, evenwichtig en doordacht. Voor deze man gaat elke voetballer door het vuur, ongeacht zijn culturele achtergrond of taalkundige kwaliteiten. Daar kan een zelfbenoemd genie in Zeist nog een voorbeeld aan nemen.
Een zelfbenoemd genie uit Zeist? Ik heb Gudde bewuft buiten dit ftukje gehouden. ;-)
Onder Fréd Rutte speelde we tegen Ajax thuis. Die werden de hele wedstrijd van het kastje naar de muur gespeeld. Was nog nooit gebeurd. S'avonds bij de NOS samenvatting met het bord op schoot zag je er NIETS meer van terug. Hadden dat volledig weg-ge-edit. Maar het klopt: Onder hem speelde we het beste voetbal ooit
Dit is echt on verhaal dat ieder jaar weer een paar procent sterker wordt. Onder Rutte hebben we een korte periode leuk gespeeld. Het ging zelfs zo fantastisch, dat hij het einde van het seizoen niet heeft gehaald.....
Had alles te maken met de mogelijkheden die hij had en met het gebrek aan professionalisme binnen de organisatie. Iedereen was al bezig met het volgende jaar terwijl ze nog januari/februari zaten met Dirk Kuyt op de cover van het blad.
Begonnen met 1 punt uit 4 wedstrijden, dacht ik. Daarna van oktober tm mrt puik voetbal gespeeld, en in die periode meer punten behaald dan Ajax. Just saying...
Vlgs mij hebben we net een zeer goede overwinning geboekt op Az,
door wat tactische zetten van King Arne , tot in de kleine puntjes uitgeplozen op zn zolderkamertje...
wat hij haarfijn heeft weten uit te leggen aan zn team @ 7 verschillende nationaliteiten....
Klopt helemaal. Voor alle duidelijkheid: het is Arne Slot zelf die afgelopen week wees op de taalbarrière tussen hem en sommige buitenlandse spelers. Zie https://1908.nl/artikelen/slot-igor-heeft-soms-geen-idee-wat-ik-zeg
Arne Slot doet uitstekend werk. En over zondag: een zeer goede overwinning, inderdaad.