rome

Nieuws

"De mythe van de fontein; combinatie tussen een klassiek broodje aap en een moderne mediahype"

Dennis

Kort nadat Feyenoord wederom AS Roma had geloot voor een Europese bekerronde, was de NOS er als de kippen bij om het fonteinverhaal nieuw leven in te blazen. Dat de nationale omroep hierover stelselmatig onwaarheden verspreid, werd door 1908.nl al eens aangekaart. Maar er is hoop. Langzaam sijpelt ook de waarheid door in de landelijke media zo bleek vandaag uit de column van AD-journalist Sjoerd Mossou, die voortreffelijk de feitelijk gebeurtenissen op een rij zet.

“Kort nadat Feyenoord deze week voor de 152ste keer tegen AS Roma had geloot, verscheen daar op NOS Teletekst een kort nieuwsbericht over, compleet met verwijzingen naar het recente verleden tussen beide clubs”, zo schrijft Mossou in Algemeen Dagblad. “Het duurde eventjes voordat ‘de fontein’ ter sprake kwam, maar in de derde alinea was-ie daar dan eindelijk. In Rome zullen ze ook terugdenken aan 2015, toen Feyenoord-fans vernielingen aanrichtten bij de Spaanse Trappen, aldus Teletekst.”

Mossou legt verder uit. “Zelfs zonder de fontein als zodanig te benoemen, wist de lezer genoeg. Het is een beroemd verhaal: rondom de wedstrijd AS Roma-Feyenoord in februari 2015 zou een meute bloeddorstige Feyenoord-hooligans grote schade hebben aangericht aan de historische Trevifontein in Rome (of was het wellicht toch de Barcacciafontein?). Het schandaal ging de halve wereld over. Volgens de burgemeester van Rome hadden de Nederlandse amoeben voor ‘minimaal acht miljoen euro’ aan schade aangericht. Ophef alom. De Italiaanse kranten pakten groot uit. Aan de Nederlandse talkshowtafels regeerden schaamte en afschuw.”

“Een gymnasium in Zwolle besloot onmiddellijk een inzamelingsactie op te starten. Daar bleef het niet bij: onder de naam ‘Scusa Roma’ werd nóg een campagne opgetuigd,  terwijl een groep Nederlanders in Italië de actie ‘Wij zijn Romeinen’ aankondigde, compleet met een lange excuusbrief aan de Romeinse burgemeester. Politici zoals Alexander Pechtold, Ivo Opstelten en Ahmed Aboutaleb waren het er allemaal roerend mee eens. Een collectief van zakenlieden lapte nog eens duizenden euro’s. De boodschap: wij Nederlanders schamen ons diep.”

“Maar wat was hier exact gebeurd - en wat niet? Dat het onrustig was geweest in Rome en dat mensen zich hadden misdragen: helder. Maar welke fontein was er precies gesloopt en in welke mate? Hadden de hooligans soms met hamers en beitels op het broze steen ingehakt? Was er wellicht een dikke Feyenoorder aan de boeg van Pietro Bernini’s stenen schip gaan hangen? Al snel verschenen er persfoto’s van de fontein (het bleek bij nader inzien toch om de Barcacciafontein te gaan) waar ‘experts de schade opnamen’. Maar daadwerkelijke schade was op de foto’s en beelden niet echt waarneembaar. Wel: veel rommel. Bierflesjes, rood-witte ballonnen, sigarettenpeuken.”

“De Romeinse cultuurwethouder Giovanna Marinelli maakte de verwarring nog wat groter - en de schade juist kleiner. De reparaties aan de fontein hadden ‘minder dan 10.000 euro’ gekost, aldus Marinelli op navraag van NRC. Vooral een zwarte rookplek was vervelend, maar een dag na de wedstrijd was de boel gelukkig weer netjes en schoon. Het oproer werd er niet minder om. De inzamelingsacties van gymnasiasten, expats, zakenmensen en kunsthistorici gingen stug door. In Nederlandse en Italiaanse media verschenen de laatste jaren nog tal van beschouwingen over ‘de fontein’, het culturele erfgoed dat verwoest was door een horde Feyenoord-gekken.”

“Waar het ingezamelde Nederlandse geld uiteindelijk naartoe ging? Een deel verdween in het moeras van typisch Italiaanse bureaucratie. En geloof het of niet: de rest werd besteed aan een opknapbeurt voor drie heel andere Romeinse fonteinen, waaronder de Fontana dei Libri in de buurt van het Pantheon. De mythe van de fontein - een combinatie tussen een klassiek broodje aap en een moderne mediahype - leverde zo toch nog goed nieuws op: de binnenstad van Rome ziet er weer een stukje netter uit dan acht jaar geleden. Allemaal dankzij de aanhang van Feyenoord.”

Delen

Reacties

Er was sprak van vernieling en van wangedrag. Dat daardoor verschillende mensen met verschillende verantwoordelijkheden afschuw over wordt uit gesproken is volkomen terecht en normaal. Dat dat gebeurt in een context waarin, met name van Italiaanse kant ook ernstig is overdreven is en feit maar niet een feit waarmee je het wangedrag van sommige 'Feyenoordsupporters' kunt bagatelliseren. En dat is wat Mossou, wellicht onbedoeld, doet. En wat deze website niet voor het eerst ook doet.
Het bagatelliseren is net zo goed onderdeel van de mythe als het Italiaanse overdrijven. En wat daarbij altijd ontbreekt is het feit dat de werkelijkheid, de echte, de overdreven en de gebagatelliseerde, deel uitmaken van een doorlopend verhaal van wangedrag dat al minimaal terug gaat tot de jaren 80. (Ik herinner me iig vernielingen in uitwedstrijden in de Uefacup in Duitsland uit die tijd.)
Het zal zeker zou zijn dat de Romeinse politie verwijtbaar verkeerde keuzes gemaakt heeft, dat d schade aan de fontein (een stuk) minder groot was dan de overspannen burgemeester deed voorkomen. Obelix zegt niet voor niets zo vaak 'Rare jongens, die Romeinen'! Maar even dom als die keuzes en beschuldigingen, is het 'downplayen' van wangedrag op deze en ander sites en van journalisten als Mossou die willen laten zien dat ze een 'echte voetbaljongen' zijn door op supporterssentiment in te spelen. En eigenlijk is dat laatste gedrag nog dommer, want het vergroot de imagoschade voor de club en houdt deze in stand.
Ik ben één maand na dato een lang weekend in Rome geweest. Natuurlijk ging ik ook naar de Spaanse trappen en heb ik en passant de schade aan de fontein bekeken. Ik sloeg bijna achterover van verbazing. Er waren hier en daar wat stukjes af. Het viel in mijn optiek echt mee. Laat ik voorop stellen dat ik geen voorstander ben van slopen, maar dit was redelijk minimaal. Daarnaast vind ik dat een monument dat door de tand des tijds verweert interessanter dan een gelikt monument. Nu was deze fontein misschien niet door verwering, maar door toedoen van een paar supporters aangedaan. Het effect echter is hetzelfde.
Aardig stukje van Mossou 😊
ik ben in 2019 bij die fontein geweest. vervolgens google er bij gepakt om even te kijken hoever we nu van het stadion af waren.
Het is simpel wie voor de wedstrijd kwam was toen al bij het stadion en niet in de buurt van een fontein, want dan had je de wedstrijd gemist. Nu zullen er fans voor de sfeer etc in Rome hebben willen kijken, maar op dat plein is geen kroeg te vinden die sport uitzend dus waarom zou je daar heen gaan en de naam van je club zo te grabbel gooien. Vraag me nog steeds af of het wel echte fans waren .....
Dat is echt onzin, de opstaplaats voor de bussen die ons naar het stadion reden was vlakbij de fontein.
Onzinverhaal. De Romeinse politie had bewust alle zijstraten, op 1 na, afgesloten om de 1000den die op het plein aldaar stonden met fors geweld door die ene niet afgesloten steeg te slaan. Een paar 100 meter verder stonden de bussen klaar om iedereen naar het stadion te brengen. Dat was het moment dat alles uit de hand liep. Net als de 2 voorgaanden avonden op Campo del Fiori waar zingende en feestende Feyenoorders uit het niets op een flinke agressieve charge van de Italiaanse politie werden getrakteerd.

Vuurwerk in die fontein, die zo goed als niet beschadigd was, was niet heel slim, maar als je ergens als beesten behandeld wordt dan ga je je als beesten gedragen.

Jaar later 8000 man in Manchester. Geen enkele wanklank omdat de politie daar vriendelijk was, er pubs tot onze beschikking werden gesteld en omdat ze daar gewoon veel beter met mensen om kunnen gaan.
1 Amerikaanse die in haar eentje meer schade aanricht op die trappen dan 7000 Feyenoorders in 2015 voor elkaar kregen;
https://www.theguardian.com/world/2022/jun/08/us-tourist-scooter-damage-rome-spanish-steps